Передплата 2024 «Добрий господар»

Соціалістична Венесуела

На вільних і демократичних виборах учетверте обрали президентом «товариша Чавеса».

Президент Венесуели Уґо Чавес виграв четверті у своїй кар’єрі президентські вибори. Це була найважча кампанія для 58-річного вождя Боліваріанської революції. Чавес набрав 54,5% голосів. Його суперник Енріке Капрілес-Радонскі — 45%. Експерти гадають, чи зможе хворий на рак Чавес керувати країною ще шість років і продовжувати свої соціалістичні реформи в умовах падіння цін на нафту.

Падіння цін на нафту = падіння рейтингу

«Падіння цін на нафту після кризи 2008-го завдало відчутного удару по режиму Чавеса. У нього залишилося менше нафтодоларів, за допомогою яких він затикав дірки в економіці. Через це — сплеск інфляції, падіння обсягів виробництва і певне розчарування населення», — каже професор лондонського інституту King’s College Домітіля Саграмосо.

Радонскі провів ефективну кампанію. 45% — високий результат з огляду на те, що всі основні телеканали — під контролем Чавеса, і що вони розв’язали проти лідера опозиції інформаційну війну (одним із головних «аргументів» проти сина польських емігрантів було нагадування про його єврейське коріння). Під час кампанії відчувалося, наскільки хвороба підкосила Чавеса. Він не міг дозволити собі, як колись, багатогодинні емоційні виступи, які нагадували рок-концерти... 58-річному Чавесу торік діагностували рак. Він пройшов два курси хіміотерапії на Кубі, через що облисів, а обличчя опухло. Проте зараз уже виглядає краще. За словами самого Чавеса, він повністю одужав.

Вибори визнали чесними і прозорими. Спостерігачі зафіксували рекордну явку — 81% із 19 млн. венесуельців, які мають право голосу. Правий лівоцентрист

Прихильник бразильської моделі розвитку, Капрілес, за якого голосував середній клас, казав, що готовий продовжувати соціальні програми Чавеса, але дотувати Кубу і Нікарагуа — ні. Щороку «товариш Чавес» роздає дружнім країнам сім мільярдів доларів, які отримує від видобутку і переробляння нафти. Також Капрілес казав, що націоналізація багатьох сфер промисловості — помилка.

Прихильники Чавеса казали, що курс розвитку економіки країни правильний, бо реформи привели до скорочення убогості (за рівнем ВВП на душу населення венесуельці живуть утричі краще, ніж українці). Після 2003-го, коли Чавес націоналізував нафтовидобувну промисловість, ВВП країни аж до кризи 2008-го ріс у середньому на 13,5% щорічно. У 2011-му приріст ВВП становив 4%. За рівнем ВВП на душу населення Венесуела на 71-му місці, Україна — на 97-му.

Злочинності так і не подолали...

Опозиційні медіа не скупилися на епітети, називаючи Чавеса тираном, убивцею економіки і ставлеником кримінальних авторитетів. Втім, урядові ЗМІ теж говорили у схожому тоні. Капрілес фігурував там як «сеньйор капіталіст». Західні експерти критикують Чавеса за нездатність перемогти основну проблему країни — злочинність, спричинену наркоторгівлею. Венесуела серед лідерів у світі за кількістю убивств — 20 тисяч за 2011-ий. Прихильники Чавеса, хоча визнають жахливу картину, кажуть, що цифра завищена в 1,5 раза. Валюта Венесуели за останній рік подешевшала більш ніж удвічі, інфляція та безробіття ростуть. Висока вартість нафти, яку експортує Каракас, переважно у США, дає країні змогу за державний кошт оплачувати охорону здоров’я, освітні програми та соціальну допомогу. Але вартість «чорного золота» йде донизу, тягнучи за собою соціальні ініціативи Чавеса.

Схожі новини