Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Саакашвілі визнав поразку

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі визнав поразку на парламентських виборах і заявив, що його партія переходить в опозицію.

Перед цим у грузинській ЦВК повідомили, що опозиційний блок мільярдера Бідзіни Іванішвілі «Грузинська мрія» після підрахунку 25% протоколів лідирує на парламентських виборах за партійними списками з 53% голосів. Партія Саакашвілі «Єдиний національний рух» отримує 41%. По мажоритарних округах попередньо проходить майже рівна кількість кандидатів від влади і опозиції. Результати паралельного підрахунку голосів теж свідчать про перемогу опозиції: «Грузинська мрія» — 54,6%, «Єдиний національний рух» — 40,7%. Решта партій не долають 5% бар’єра. Остаточні підсумки ЦВК обіцяє оприлюднити до 20 жовтня, проте опозиція вже другий день святкує перемогу (на фото). Із наступного року через зміни в конституції грузинський парламент отримає більше повноважень, а президент стане фігурою, залежною від прем’єра. Сам глава грузинської опозиції — особа без громадянства. Від французького і російського він відмовився, а грузинського не отримав. Донедавна мільярдер Іванішвілі називався Борисом, а більшість його статків досі пов’язані з Росією.

Представники іноземних спостережних місій позитивно оцінили організацію виборів. Французький спостерігач назвав підсумки виборів «перемогою демократії». Голосування відбувалося в умовах прозорості та відкритості, заявив представник спостерігачів від Європарламенту Індрек Таранда. За словами французького депутата Жана Марі Бокерія, ці вибори справили на нього приємне враження. Член литовської ЦВК Юліус Ясайтіс на високому рівні оцінив активність виборців. «За моїми оцінками, явка мала перевищувати 60%. Це дуже хороший показник. Бачив, як народ стояв і терпляче чекав своєї черги. Такого в Литві не побачиш», — заявив Ясайтіс.

«Для мене фундаментально не прийнятні погляди коаліції «Грузинська мрія». Між нами велика різниця. Ми вважаємо їхні погляди хибними. Але демократія працює так, що рішення приймає більшість грузинського народу, і ми поважаємо цей вибір», — заявив Саакашвілі.

Схожі новини