Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Нью-Йорку від Януковича вимагали повернути демократію в Україні і топтали його портрети

Два дні президент України Віктор Янукович провів у Нью-Йорку. Прибув сюди для участі у 67-ій сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, куди запрошують усіх глав держав-членів ООН.

Перед виступом з ООНівської трибуни Віктор Янунович мав кілька ділових зустрічей. Зокрема розмовляв з керівництвом компаній «Шеврон» і «ЕксонМобіл Експлорейшн». Перша виграла тендер на видобуток сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, друга — має розвіду­вати запаси вуглеводнів у нашій країні. Співрозмовники домовилися, що співпраця з Україною набиратиме обертів.

У Нью-Йорку наш президент зустрівся зі своїм фінським колегою, генсеком НАТО (останній подякував за участь наших військових у миротворчих акціях). Під час офіційного фотографування перед обідом від імені президента США Віктор Янукович перекинувся словом з Бараком Обамою. Як повідомляє прес-служба, американський лідер поцікавився, як іде постачання обладнання для харківської лабораторії, яка працюватиме на низькозбагаченому урані. Віктор Федорович відповів: «За графіком» — і, своєю чергою, побажав Обамі успіху на листопадових виборах.

В Америці журналісти поцікавилися в Януковича його реакцією на гостру резолюцію Сенату США, в якій міститься заклик до нашого президента звільнити політв’язнів, і до американської влади — вжити санкцій до українських чиновників, які причетні до репресій. Янукович сказав, що до цієї резолюції треба ставитися серйозно. Ця оцінка є протилежною тій, що її дало цьому документу вітчизняне МЗС (там назвали цю резолюцію «як мінімум сумнівною»), а також заявам членам Партії регіонів, які охарактеризували її як «проплачену за великі гроші». Водночас Янукович зауважив: «Заангажована, незаангажована, була вона прийнята за процедурою, не за процедурою — не нам давати оцінку американському Сенату. Йому оцінку дають американці».

Висловився наш президент і щодо ухвалення дискримінаційного для журналістів законопроекту, який передбачає кримінальну відповідальність за «наклеп» (як відомо, в останній момент автор цього документа, «регіонал» Журавський, відмовився від свого скандального дітища). Янукович сказав, що Журавський відкликав свій законопроект «невипадково». «Він почув мою точку зору, точку зору своїх однопартійців. Такі рішення приймати поспіхом не можна», — зауважив президент, тим самим спростувавши свої попередні заяви, що жодним чином не може впливати на Верховну Раду, її більшість.

Віктору Федоровичу довелося пережити і неприємні моменти. Понад сотня представників діаспори, зорганізованих Українським конгресовим комітетом Америки, пікетували представництво України в ООН. На їх плакатах значилося: «Банда Януковича-Путіна оголосила війну українському народові», «Диктатор Янукович має сидіти в тюрмі, а не стояти на трибуні ООН», «Поверніть демократію Україні, відправивши диктатора Януковича та його гангстерів у Росію!». Порівнюючи Януковича з Хусейном, Каддафі, пікетувальники топтали його портрет…

Схожі новини