Передплата 2024 ВЗ

Скандал з тортурами у Грузії замовила опозиція?

Через скандальне відео з тортурами в грузинських тюрмах своїх посад позбулися міністр внутрішніх справ Бачо Ахалая і міністр виконання покарань Хатуна Калмахелідзе.

Одне з грузинських ЗМІ, посилаючись на головного прокурора республіки, повідомило, що за записи тортур і зґвалтувань працівник в’язниці Володимир Бедукадзе отримав 2 млн. дол. від невідомої особи. Проведене прокуратурою розслідування показало, що усі зафіксовані на відео злочини справді відбувалися в Глданській в’язниці №8.

Акції протесту тривають у різних районах Тбілісі. Мітинги відбуваються біля президентської резиденції, уряду, біля будівлі прокуратури. Учасники акцій вимагають покарати винних у зґвалтуваннях і катуваннях в’язнів. Практично весь штат колонії

№8 розпущений. 11 працівників в’язниці засуджено до двомісячного попереднього ув’язнення. Серед заарештованих — заступник департаменту з відбування покарань, керівники і співробітники Глданської в’язниці. Саму в’язницю контролюють поліцейські. За завданням президента і під контролем прем’єра почалося реформування пенітенціарної системи.

МВС Грузії заявило, що тортури організовані і зняті на відео за замовленням одного з представників опозиції — Тамаза Тамазашвілі. Він є прихильником опозиційної «Грузинської мрії», очолюваної проросійським мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Тамза відбуває покарання за незаконне носіння зброї. У кабінеті затриманого начальника відділу безпеки в’язниці разом з відеозаписом знайшли 17 тис. дол. У Грузії 1 жовтня відбудуться парламентські вибори. Цей інцидент вже вдарив по рейтингу партії влади.