Передплата 2024 ВЗ

У «битві олігархів» Березовський програв

Високий суд Лондона відмовив Борису Березовському у задоволенні позовних вимог до Романа Абрамовича в справі щодо продажу активів ряду російських компаній на початку 2000-х років.

Нагадаємо, опальний російський олігарх Борис Березовський, який нині проживає у Великій Британії, подав позов проти ще одного російського олігарха Романа Абрамовича ще в 2007 році. Березовський звинувачував Абрамовича в тому, що змушений був йому продати акції «Сибнефти» і частку в “Русал” та ОРТ в кілька разів дешевше за їх реальну вартість. Абрамович нібито погрожував, що в разі відмови акції будуть силою експропрійовані державою. Відшкодування шкоди позивач оцінив у 5,5 млрд. доларів.

У заяві суду йдеться, що всі претензії Березовського відхилені. Оголошуючи вирок, суддя Глостер сказала: «Пан Березовський не зміг довести того, що змушений був продати свій бізнес внаслідок тиску з боку пана Абрамовича».

Роман Абрамович на оголошення рішення суду не з’явився. Прибув тільки Березовський.

Весь процес сторона Березовського намагалася довести, що він є акціонером компаній, які фігурують у справі. Адвокати Абрамовича заперечували цей факт, наполягаючи на тому, що всі виплати на його користь — плата за політичне заступництво.

Процес «Березовський проти Абрамовича», який охрестили “Битвою олігархів”, став справжнім шоу завдяки британським газетам, які довго роз’яснювали читачам значення слова «krysha» і постачали їх скандальними подробицями «бізнесу по-російськи».

Справа проходила вкрай складно, зокрема через те, що усне укладання угод було загальноприйнятою практикою в той час, коли вони були укладені, і багато важливих документів були відсутні. Також не було ключового свідка у справі: у 2008 році помер давній бізнес-партнер Березовського Бадрі Патаркацишвілі.

Схожі новини