Передплата 2024 «Добрий господар»

Проїзд у маршрутках подорожчає ще до Нового року

  • 13.12.2017, 18:38
  • 5 363

Плата збільшиться з чотирьох до п’яти гривень. У мерії кажуть, це дешево: мовляв, у Києві ціну на проїзд будуть підвищувати аж до 9 гривень.

Проїзд у маршрутках подорожчає ще до Нового року
Проїзд у маршрутках подорожчає ще до Нового року

Фахівці Антимонопольного комітету Львівської області вивчають проект нового тарифу на проїзд у маршрутках Львова — 5 гривень за поїздку. Після цього тарифне питання буде винесено на найближче засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Плата за проїзд в автобусах зросте ще до Нового року, а не з початку січня 2018-го, як раніше планувалося. Про це розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак.

Запитую заступника мера Львова, чи підвищиться сервіс у маршрутках. Чимало львів’ян проти того, щоб платити п’ять гривень за проїзд у смердючому автобусі, який місяцями не миють: вікна вкрилися грибком, підлога дірява, машин на маршрутах бракує, відтак у салонах тиснява... Сергій Бабак дав зрозуміти, що сервіс залишиться на такому ж рівні, що й зараз. Мовляв, аби їздити у таких автобусах, як у Європі, потрібно платити за проїзд стільки, як у Європі, — два євро. Каже, новий великогабаритний автобус коштує в Україні так само, як у країнах ЄС, — близько 140 тисяч євро.

“Є економіка тарифу, і тут нічого не вдієш, — каже Сергій Бабак. — Не можна платити за проїзд 15 євроцентів і мати суперсервіс. У Львові варто піднімати вартість проїзду до 5 гривень, бо з травня 2015 року (тоді востаннє коригували ціну проїзду. — Авт.) складові тарифу зросли щонайменше на 30%. У законі передбачено: тариф треба коригувати тоді, коли його складники зростають у ціні на 10%. Наприклад, у Києві плата за проїзд невдовзі зросте до 9 гривень. В інших містах України за проїзд платять в середньому 6-7 гривень. В Івано-Франківську хочуть запровадити диференційований тариф: вдень — 5 гривень, у “час пік” (вранці та ввечері) — сім. Зараз йдеться не про сервіс у маршрутках, а про виживання приватних львівських перевізників (нещодавно вони погрожували не випускати транспорт “на лінії”, якщо влада не підвищить ціну до 6-7 гривень. — Авт.)”.

- Чому захищаєте перевізників, але не хочете зрозуміти пасажирів, які не можуть вчасно доїхати на роботу, бо власникам маршрутів начхати на споживачів?

- Не провокуйте мене... Я не на боці перевізників, я на боці економіки! Якщо хочете покращення сервісу, треба запровадити у Львові тариф на рівні 6,8 гривні, компенсувати з міського бюджету за усіх пільговиків. Лише тоді можна говорити про покращення. У багатьох містах України введено обмеження на проїзд для пільговиків — окремі години. У Львові теж це пробували, але деякі громадські організації скасували це в суді.

Повірте, особисто маю багато претензій до приватних перевізників Львова. Але не можу на них вплинути... Причина — суди заблокували Львівській міській раді нові конкурси на перевезення. У нових правилах конкурсу мали бути запроваджені штрафні санкції для власників маршрутів.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини