Передплата 2024 ВЗ

Стало відомо, коли знову спробують арештувати Саакашвілі

  • 18.12.2017, 07:40
  • 12.6K

Апеляційний суд Києва призначив дату розгляду скарги Генпрокуратури на відмову арештовувати Міхеіла Саакашвілі.

Стало відомо, коли знову спробують арештувати Саакашвілі
Стало відомо, коли знову спробують арештувати Саакашвілі

Засідання призначено на 22 грудня. Початок слухання — об 11:15. Про це повідомляє прес-служба суду.

Крім того, як повідомляють прибічники Саакашвілі в соцмережах, 19 грудня відбудеться розгляд апеляції у справі Северіона Дангадзе, якого підозрюють у державній зраді та співробітництві з членами організованого злочинного угрупування та затримали на 60 діб без права застави. Зазначається, що засідання відбудеться об 11.30 в в Апеляційному суді міста Києва.

США, Канада та Велика Британія засудили влаштований Саакашвілі штурм Жовтневого палацу

Посли Канади та Великої Британії в Україні Роман Ващук і Джудіт Гоф засудили спробу прихильників екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі захопити Жовтневий палац у Києві.

Про це вони повідомили у Twitter.

"Спроби захоплення і пошкодження громадських будівель - це зловживання правом на мирний протест", - написав посол Канади.

Солідарність зі своїм колегою висловила і посол Великобританії Джудіт Гоф.

Пізніше до них приєдналося посольство Сполучених Штатів.

Саакашвілі запевняє, що не закликав штурмувати Жовтневий палац

Екс-президент Грузії й лідер політичної партії "Рух нових сил" стверджує, що нібито не закликав людей захоплювати Жовтневий палац для створення штабу

Про це повідомляє "Українська правда".

Саакашвілі заявив, що не планував і не закликав захоплювати Жовтневий палац. За словами політика, напередодні йому повідомили, що там є дві вільні кімнати, які можна взяти в оренду для створення штабу.

Таке повідомлення, за його словами, надійшло від "депутатів", котрі підтримують його дії.

"Я сказав людям відійти на Майдан. Наш шлях - це мирний шлях. Я засуджую будь-яке розбиття вікон. Коли нас буде мільйон, то всі вікна й двері відкриються для нас самі", - сказав він.

Суд відмовив Саакашвілі в задоволенні відводу

Суд відмовив Саакашвілі, а той розповів про обіцянки на даху.

Печерський райсуд Києва відмовив захисту Міхеіла Саакашвілі у відводі прокурора Олександра Говорущака.

Спершу захист Саакашвілі просив суд повернути прокуратурі клопотання про запобіжний захід і не розглядати його 11 грудня. Вранці лідер РНС відмовився отримувати клопотання без адвокатів.

Але суд запропонував Саакашвілі в суді офіційно отримати клопотання про запобіжний захід — і той підписав.

Також захист клопотав про відвід прокурора Говорущака через те, що за його рішенням 8 грудня провели обшук без санкції слідчого судді — і тоді затримали Саакашвілі. Крім того, адвокат Руслан Чорнолуцький звинуватив прокурора в розголошенні таємниці досудового розслідування.

Захист заявив про викрадення Саакашвілі 5 грудня й 8 грудня.

За словами адвоката, протокол про затримання складався вночі з 8 на 9 грудня, Саакашвілі при затриманні не зміг скористатися правом на захист у квартирі свого друга

Прокурор заперечив, що перевищив повноваження й незаконно затримав Саакашвілі.

Він зазначив, що о 20:10 у п’ятницю суд уже не працював, тому звернутися до суду про проведення обшуку було вже не можливо. Тому провели обшук на підставі рішення про проникнення до житла до отримання рішення суду, відповідно до ч. 3 ст. 233 ККУ.

Суддя вирішив, що твердження про тиск генпрокурора на Говорущака є не підтвердженим припущенням адвоката і не побачив порушень у діях прокурора.

Відтак, суд відмовив захисту у відводі прокурора.

Під час аргументації клопотання сам Саакашвілі розповів про події 5 грудня:

"Коли я був на даху, коли я мобілізував наших прихильників, щоб вони прийшли, щоб це не відбувалося в таємниці, до мене підійшов прокурор — і він мені казав: "Мене послав генеральний прокурор Луценко і я Вам даю чесне слово, що Вас ніхто не буде затримувати. Ви підете зі мною, ми поїдемо до Луценка — він хоче з Вами поговорити. І ми Вас, звісно відпустимо".

"Після того я повертаюся в квартиру — і той же прокурор дістає аркуш і каже "Ви затримані". Підлість найвищої категорії", — обурився політик.

"І коли мене везли в машині, СБУ казали: Ми тебе захищаємо. Я питаю: Ви мене затримали? — Ні, ми вас охороняємо, ми вас не затримуємо. Там був такий цирк, що далі нема куди", — додав він.

У паузі засідання Саакашвілі також відкинув підозри в тому, що він — "агент Путіна". "За мене Путін віддасть всіх розвідників", — заявив екс-президент Грузії і екс-глава Одеської ОДА.

Після оголошення рішення щодо клопотання захисту суд щодо обрання запобіжного заходу Саакашвілі оголосив перерву на 15 хвилин.

Народні депутати готові взяти на поруки затриманого Міхеїла Саакашвілі

Юрій Дерев'янко повідомив, що 12 народних депутатів готові взяти на поруки затриманого екс-голову Одеської області, лідера «Руху нових сил» Михеїла Саакашвілі.

«Юрій Дерев'янко, Віктор Чумак, Альона Шкрум, Віталій Купрій, Наталія Новак, Дмитро Добродомов, Олександр Опанасенко, Павло Костенко, Єгор Соболєв, Юлія Тимошенко, Іван Крулько, Олексій Рябчин. Ті люди, які не бояться, які розуміють, що це профанація, вони будуть тут і готові взяти на поруки Саакашвілі», — заявив нардеп, якого цитує ТСН.

Деякі з депутатів вже прибули на місце, серед них Крулько, Рябчин, Михайло Лівінський, Юлія Тимошенко.

Суддя дозволила Саакашвілі під час засідання сидіти поряд з адвокатами

Адвокати екс-президента Грузі звернулися до судді з клопотанням, щоб його випустили з так званої клітки - огородженого приміщення зі скляними стінами, де під час засідання перебуває підсудний.

Прокурори не заперечували, тож на час засідання Саакашвілі дозволили сидіти поряд з його адвокатами.

Коли політика виводили із «клітки» у залі засідань знову почався ажіотаж.

Адвокат вважає, що засідання триватиме дуже довго, тому просить суддю через кожну годину робити перерву на 15 хвилин. Проте у перервах було відмовлено.

Саакашвілі у суді: «Я не затриманий, я військовополонений»

Лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі заявляє, що він не затриманий, а військовополонений.

Про це він сказав у Печерському суді 11 грудня.

"Я не вважаю себе затриманим. Я вважаю себе у військовому полоні. Я вважаю себе полоненим олігархату України і Путіна. Я військовополонений. Реально. Бо вони ведуть війну проти України", - сказав Саакашвілі.

На запитання, якого рішення він очікує, затриманий сказав:

"Що би вони не винесли — наша боротьба буде тривати".

За словами Саакашвілі, якщо його повернуть до в’язниці, то він продовжить голодування.

"Я не боюсь. Якщо вони мене повернуть до в'язниці, я буду голодувати до кінця. Але всі будуть знати, хто влаштував це вбивство. Вони можуть мене вбити, але вони ніколи не вб’ють народ України і прагнення українців до волі", - сказав він.

Саакашвілі також заспівав український та грузинський гімни у суді.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко прийшла підтримати екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в Печерський районний суд.

Наразі захист оголосив клопотання про те, щоб забезпечити проведення засідання в більшій залі.

Схожі новини