Передплата 2024 «Добрий господар»

Активісти розбирають барикаду біля NewsOne, але залишать там блокпост

Активісти, які блокували центральний в'їзд до бізнес-центру, в якому орендує офіс телевізійний канал NewsOnе, почали розбирати мішки, з яких побудована барикада.

Про це повідомляє прес-служба телеканалу.

"Ми з розумінням поставилися до прохання міністра МВС Арсена Авакова і начальника Нацради телебачення і радіомовлення, що потрібно трохи переформатувати акцію, щоб люди все-таки могли проїхати", - розповів один з учасників акції.

Однак вони збираються "створити блокпост і перевіряти документи", та не пускати на територію телеканалу людей з георгіївськими стрічками і російських журналістів.

У NewsOne заявляють, що блокування порушує Конвенцію про захист прав людини

Телеканал NewsOne звинувачує правоохоронців у бездіяльності під час блокування свого офісу.

Про це йдеться в офіційній заяві NewsOne.

«Співробітники правоохоронних органів, які присутні біля каналу та на очах яких так звані активісти здійснюють свої протиправні дії, не вживають жодних заходів для захисту журналістів та припинення незаконних дій», - йдеться у повідомленні.

На думку телеканалу, дії невідомих осіб можуть містити ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. Серед них погрози вбивством, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та погрози знищення чужого майна.

ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП
ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП

Крім цього зазначають, що такі дії порушують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.

Як повідомлялося, 3 грудня телеканал NewsOne заявив, що невідомі у військовій формі заблокували вхід у приміщення редакції. В'їзд до будівлі телеканалу заблоковано колючим дротом, також приїхала вантажівка з мішками з невідомим вмістом.

Народний депутат Євген Мураєв, власник телеканалу, заявив, що відповідальним за блокування є керівник «Братства» Дмитро Корчинський.

Сам Корчинський підтвердив це у Facebook і оголосив вимоги блокувальників. За його словами, вони вимагають вибачень від Мураєва, який назвав Революцію гідності «державним переворотом».

Комітети Верховної Ради з питань культури і духовності, а також з питань свободи слова та інформації ініціюють проведення парламентських слухань щодо інформаційної безпеки у зв'язку з ситуацією з телеканалом NewsOne.

ОБСЄ назвала блокування NewsOne посяганням на свободу ЗМІ

Організація з безпеки і співробітництва в Європі відреагувала на блокування будівлі, де знаходиться редакція телеканалу NewsOne.

Про це йдеться у заяві представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлема Дезіра.

«Обмеження доступу до редакції новин — це безпосереднє втручання у його роботу та фізичне залякування працівників медіа. Це неприйнятна ситуація та посягання на свободу ЗМІ», — сказав Дезір.

Він також закликав українську владу зробити все можливе для забезпечення дотримання свободи преси та безпечного робочого середовища працівникам NewsOne.

Правоохоронці не зафіксували порушень біля будівлі NewsOne

Правоохоронці не зафіксували порушень правопорядку біля будівлі телеканалу NewsOne у Києві.

Про це повідомив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, передає «РБК-Україна».

«Порушень правопорядку на цей момент на місці не зафіксовано, підстав для того, щоб вносити цю подію до реєстру поки немає. Правоохоронці стежать за порядком у телеканалу», — сказав він.

За словами Шевченка, біля телеканалу активісти не встановлювали наметів. На питання про те, скільки людей там перебуває, він відповіді не надав.

ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП
ФОТО: ЕЛЬДАР САРАХМАН, УП

Поліція має одну добу на відкриття кримінального провадження за фактом блокування невідомими роботи телеканалу NewsOne.

Про це "Українській правді" сказала речник поліції Києва Оксана Блищик.

"Вчора правоохоронці оглянули територію. Там заблоковано в'їзд, але розблоковані входи-виходи. Є доба для того, щоб визначитися з правовою кваліфікацією цієї події", - сказала Блищик.

Водночас як повідомляє сайт NewsOne, 4 грудня на місце події прибув заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян і запропонував блокувальникам і керівництву каналу поїхати у Нацраду з питань телебачення і радіомовлення для мирного вирішення проблеми.

Відзначається, що виконавчий продюсер телеканалу Василь Голованов погодився на 15:00 приїхати у Нацраду.

Як повідомляє кореспондент "Української правди", на місці події перебуває 30 осіб у віці від 17-18 до 40 років. Ворота завалені 100 мішками з піском.

На місці події чергують правоохоронці.

Порошенко заступився за Newsone

Президент Петро Порошенко став на захист телеканалу Newsone, який заблокували активісти.

Його позицію з цього приводу публікує у Facebook його прес-служба.

"Будь-який тиск на засоби масової інформації, а тим більше їх блокування — неприпустимі. Так само неприпустимими є спроби виправдовувати дії країни-агресора проти України, підігрування російській пропаганді, в тому числі і в таких питаннях, як оцінка Революції гідності", - цитуються у дописі його слова.

Президент вважає, що іноді такі дії є реакцією на бездіяльність тих органів, які повинні оперативно реагувати. "Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має більш ефективно здійснювати регулювання медіапростору", - зазначив він.

Аваков закликає припинити блокувати "Newsone"

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає припинити блокування телеканалу "Newsone".

Про це він написав у Twitter вранці 4 грудня. Міністр заявив, що "Мураєв мерзотник і провокатор".

"Звертаюся до протестувальників: блокування NewsOne потрібно припинити — не варто з негідників робити страждальців", — написав Аваков.

На його думку, "власникам і редакторам каналу варто припинити провокувати людей".

Голова МВС додав, що Нацполіція ухвалить рішення щодо ситуації в межах компетенції.

Активісти назвали умови зняття блокади телеканалу NewsOne

Активісти, які у неділю, 3 грудня, заблокували один з в'їздів до офісу телеканалу NesOne, пообіцяли зняти блокаду після виконання ряду вимог. .Учасники блокади пояснили свої дії "антиукраїнською агітацією в ефірі телеканалу".

Учасники блокування заявили, що власник телеканалу, народний депутат Євген Мураєв, повинен "покаятися за сепаратистські висловлювання".

Фото: Обозреватель
Фото: Обозреватель

Крім того, вони вимагають звільнити "найватніших" ведучих і змінити редакційну політику каналу з "ватної прокремлівської" на "патріотичну проукраїнську".

"До тих пір, поки цього не відбудеться, наша мирна акція продовжуватиметься", - заявив активіст Олексій Середюк.

Сердюк додав, що канал блокують ветерани АТО і представники різних громадських організацій

Голова НСЖУ назвав блокування NewsOne тиском на ЗМІ

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав блокування каналу NewsOne тиском на ЗМІ та перешкоджанням журналістської діяльності.

Про це він написав у Facebook.

"Тільки що у прямому ефірі я назвав дикунством пряме блокування діяльності каналу. Це пряме перешкоджання журналістській діяльності, тиск на ЗМІ та загроза фізичній безпеці", - підкреслив Томіленко.

NewsOne просить Порошенка та Авакова втрутитись у ситуацію щодо блокування

Журналісти телеканалу NewsOne звернулись до президента Петра Порошенка та голови МВС Арсена Авакова з проханням втрутитись у ситуацію з блокуванням мовника.

Про це в ефірі телеканалу заявила телеведуча Діана Панченко.

"Дорогі глядачі, наш телеканал заблоковано. Наші співробітники налякані, але ефір триває. Ми звертаємося до президента України та міністра внутрішніх справ і вимагаємо взяти під особистий контроль факт нахабного посягання на свободу слова", - підкреслила журналістка.

"І ще ми хочемо відкрито заявити псевдоактівістам, а головне їхнім кураторам: ми вас не боїмося, ми не зупинимо ефір.Ми не перестанемо транслювати всі важливі події в нашій країні, як би на нас не тиснули", - також наголосила Панченко.

Телеканал NewsOne заблокували мішками та колючим дротом

У Києві невідомі в камуфляжі і балаклавах заблокували телеканал NewsOne мішками з піском і колючим дротом, заявляючи, що не згодні з "політикою каналу".

Як повідомляється на сайті телеканалу, знімальні групи заблоковані на парковці, візит гостей на ефіри скасований.

Фото: Обозреватель
Фото: Обозреватель

Зазначається, що серед вимог учасників блокування - вибачення від нардепа Євгена Мураєва, власника телеканалу, які він має принести за висловлювання про Революцію Гідності, яку він назвав "державним переворотом влади".

Сам Мураєв заявив, що до блокування телеканалу причетний керівник "Братства" Дмитро Корчинський.

На телеканал викликали "швидку", оскільки співробітнику стало погано, однак учасники блокування її не пропускають на територію каналу.

Зазначається, що на місці інциденту присутні правоохоронці, але "вони не реагують на те, що відбувається", заявляють на телеканалі.