Передплата 2024 «Добрий господар»

Пам’ятаймо про електробезпеку!

  • 01.12.2017, 10:00
  • 2 751

Західна електроенергетична система ДП «НЕК «Укренерго» нагадує про необхідність дотримання існуючих правил поведінки поблизу діючих високовольтних ліній, які належать до об’єктів підвищеної небезпеки.

Західна ЕС здійснює централі­зоване електропостачання Во­лин­ської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Рівненської областей загальною площею 88,7 тис. км2. Загальна протяжність повітряних ліній становить 3796,36 км. З метою захисту населення від нещасних випадків, пов’язаних з ураженням електричним струмом, а також захисту і збереження повітряних ліній електропередачі Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року №209 були затверджені «Правила охорони електричних мереж». Вони визначають охоронні зони ліній електропередачі, які встановлюються уздовж повітряних ліній у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони від крайніх проводів. Залежно від класу напруги віддаль від крайнього проводу становить 25 м — для повітряної лінії 220 кВ, 30 м — для 330 кВ і 40 м — для 750 кВ.

В охоронних зонах категорично забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або ж призвести до нещасних випадків. Зокрема, забороняється розпалювати вогнища, спалювати сміття, солому та інші горючі матеріали, влаштовувати будь-які звалища, у тому числі складати добрива, дрова, скиртувати солому — що теж може стати причиною пожежі. Заборонено також будувати житлові, громадські, дачні будівлі, садити високорослі дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок. Неприпустимо кидати чи наближати до проводів повітряних ліній будь-які сторонні предмети, запускати повітряних зміїв, а також перебувати поблизу ліній електропередачі під час грози.

Необхідно пам’ятати, що смертельно небезпечно не лише доторкатися, а й підходити ближче, ніж на 8 метрів до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі або звисає з опори. Якщо ж людина перебуває на відстані менше 8 метрів від місця дотику обірваного проводу до землі, то необхідно пересуватись із зони розтікання струму, не відриваючи ступні ніг від землі й не відриваючи одну ногу від іншої.

Крім того, категорично забороняється розукомплектовувати металеві опори. Окрім загрози життю, такі дії можуть спричинити падіння цих опор і призвести до аварійних ситуацій із знеструмленням значної кількості споживачів. Повітряні лінії електропередачі є державною власністю, а їх збереження регламентується відповідними законодавчими актами. За розкрадання елементів повітряних ліній та їх пошкодження загрожує кримінальна відповідальність. Зокрема, стаття 194-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання, залежно від тяжкості злочину, терміном до 3 або ж від 3 до 15 років позбавлення волі за навмисне псування, руйнування об’єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об’єктів, до небезпеки для життя людей, їх загибелі чи інших тяжких наслідків.

Енергетики закликають населення бути максимально обережними у зоні діючих повітряних ліній електропередачі і завжди пам’ятати прості правила безпеки, дотримання яких допоможе вберегти життя та енергообладнання.

Прес-служба Західної електроенергетичної системи ДП «НЕК «Укренерго».

Схожі новини