Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Безпековому форумі – небезпечна мапа

Голова ЛОДА Олег Синютка вважає це «елементом гібридної війни і провокацією».

Кінець тижня ознаменувався у Львові проведенням чергового міжнародного форуму. Цього разу це був Безпековий форум, організований Львівською міською радою, Інститутом міста, Інститутом просвіти та УКУ. Як зазначалося на сайті заходу та у прес-релізах ЛМР, це “дискусійна платформа для пошуку відповіді на питання, яким має бути новий безпековий порядок у світі”.

Як припинити заохочення агресора: хто має брати участь у переговорах із врегулювання конфлікту? Чи торгівля з агресором легітимізує дії агресора? Чи санкції є достатнім інструментом стримування військової агресії? Відповіді на ці запитання у дискусіях мали шукати авторитетні фахівці та експерти зі США, Канади, Європи та України. А саме: віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, командувач сухопутних військ НАТО в Європі генерал Бен Ходжес, колишній заступник державного секретаря з питань оборони США Майкл Карпентер, аналітик, письменник, політолог з міжнародним визнанням Джеймс Шерр. Модератори форуму — Мирослава Гонгадзе, Браян Борнер, Наталія Соколенко та інші відомі іноземні та українські журналісти та експерти.

Однак уже на самому початку форуму сталося скандальне непорозуміння. На відкриття форуму був запрошений голова Львівської ОДА Олег Синютка, який виступив із вітальним словом. А далі почалася панельна дискусія на тему «Чи можна відвернути війну у сучасній Європі?». Але увагу Олега Синютки привернула англомовна карта України, яку проектували на екран. Карта частини Східної Європи, що межує із Росією, мала назву “Зростаючі апетити Росії”. На ній були позначені підтримувані Росією осередки сепаратизму — Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія, “Народні республіки Донецька та Луганська”, анексований Крим.

Олега Синютку справедливо обурили назви “Народні республіки Донецька та Луганська”. Голова Львівської ОДА заявив: «У мене запитання до організаторів форуму. Ми на такій важливій конференції, і це провокативна річ щодо запрошених спікерів. Був здивований, коли у Львові продавали символіку Донецької і Луганської областей, але коли на Безпековому форумі на екрані написано «Народні республіки Донецька і Луганська», вважаю це елементом гібридної війни, який спрямований проти України, аби дестабілізувати ситуацію у львівському регіоні». Губернатор заявив, що вважає такі речі неприпустимими й ганебними щодо україн­ських захисників та україн­ців. Він заявив, що звернеться до Служби безпеки України з вимогою провести перевірку і притягнути до відповідальності причетних осіб.

Дивно, але під час виступу голови ЛОДА в залі почувся сміх. Коли Олег Синютка виходив із залу, ситуацію почала рятувати віце-спікер парламенту, член “Самопомочі” Оксана Сироїд: «Якщо представнику президента не подобаються окупаційні адміністрації на Донбасі під назвами «ДНР» і «ЛНР», а мені вони також не подобаються, то спершу йому треба висловити цей протест президенту України, який хоче легалізувати їх в Україні через імплементацію Мінських угод. Нехай пан Синютка подивиться на прізвища людей, з якими Порошенко домовлявся в Мінську, і на назви організацій, які вони там представляли».

Щоправда, потім пані Сироїд вибачилася перед тими, кого могло образити «різночитання» карти, і повідомила, що ця ілюстрація була взята з публікацій польського євродепутата Яцека Саріуш-Вольського. А от в оцінці тексту Мінських угод пані Сироїд помилилася. Журналіст “ВЗ” подивилася на «прізвища людей, з якими Порошенко домовлявся в Мінську і на назви організацій, які вони там представляли». У цих угодах немає згадування про “ДНР” і “ЛНР”, ідеться лише про “окремі райони Донецької та Луганської областей”, тобто ОРДЛО. А під самими угодами підписалися Плотницький і Захарченко, але не в статусі голів “ДНР” та “ЛНР”.

Фото Львівської ОДА

Схожі новини