Передплата 2024 «Добрий господар»

Як скандальному екс-міністру Ставицькому тещу «підмінили»...

Щоб дружина втікача змогла ізраїльський паспорт отримати.

Поки колишній вугільно-енергетичний міністр Едуард Ставицький спокійно живе-поживає і добра наживає на землі обітованій, у Немирівській місцевій прокуратурі Вінниччини зацікавилися національністю його тещі. Точніше — липовими документами, завдяки яким у матері дружини Ставицького кров єврейською стала.

Взялися копати і з’ясували: із «кровопереливанням» для тещі Ставицького постаралася очільниця (тепер уже колишня) одного з районних управлінь юстиції. «Маючи персональний ключ доступу до роботи у комп’ютерній базі даних про акти цивільного стану, підозрювана вносила неправдиві відомості в автоматизовані реєстраційні обліки. Вказані дії вчинялися в інтересах матері дружини екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України, з метою набуття у подальшому його дружиною права на отримання ізраїльського громадянства відповідно до закону Ізраїлю «Про повернення», — повідомили у прокуратурі Вінниччини.

У Ставицького проблем із отриманням ізраїльського паспорта не було. Вже після втечі розповідав в інтерв’ю, що документи на громадянство подавав ще до того, як став міністром. «Отримав паспорт абсолютно законно, — запевняв Ставицький (на землі обітованій він став Натаном Розенбергом). — Бо мої родичі живуть в Ізраїлі вже близько 20 років».

Для дружини ж родичів-євреїв довелося підробляти. А оскільки єврейська національність визначається по материнській лінії, взялися ізраїльські корені матері Олени Ставицької «нарощувати» — для надійності.

З ізраїльськими паспортами Ставицькі-Розенберги можуть спокійно спати: з таким тилом екстрадиція в Україну малоймовірна. Не знати, що б мало статися, аби Ізраїль своїх громадян іншій країні видав. Тож на запит про екстрадицію колишнього міністра-втікача (в Україні йому інкримінують розтрату в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем та відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом) Генпрокуратура, швидше за все, отримає негативну відповідь. Зрештою, питання може на роки затягнутися.

Зняття Ставицького з міжнародного розшуку адвокати домоглися ще у травні. «Отримано офіційне підтвердження з Інтерполу і від Комісії з контролю за файлами Інтерполу, що скарга Едуарда Ставицького повністю задоволена. Його кримінальне переслідування визнано політичним», — заявив адвокат екс-міністра-втікача Юрій Іващенко. Схоже, для свого «відбілювання» Натан Розенберг не скупиться на щедрі гонорари для маститих юристів.

Знадобиться хороший адвокат й екс-чиновниці з Вінниччини, яка зробила тещу Ставицького єврейкою. За статтею, яку інкримінують колишній очільниці райуправління юстиції, їй загрожує до трьох років обмеження волі.

Фото 112.ua

Схожі новини