Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Папа римський під час щотижневої проповіді згадав Україну і Голодомор

  • 26.11.2017, 17:00
  • 6 134

Папа римський Франциск під час недільної проповіді згадав Голодомор 1932-33 років і заявив, що молиться за мир для України.

Понтифік сказав про це 26 листопада, вітаючи паломників, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, передає "Радіо Ватикану".

"Окремо вітаю українську громаду, яка згадує трагедію Голодомору — голодної смерті, спричиненої сталінським режимом, що забрала мільйони життів. Молюся за Україну, щоб сила віри змогла принести зцілення ран минулого і вела до миру сьогодні", - зазначив папа Франциск.

В Австралії вшанували жертв Голодомору

На всій території країни пройшли поминальні заходи у кожному штаті та всіх українських церквах.

У Канберрі пройшли поминальні урочисті заходи з нагоди 85-ї річниці Голодомору 1932-33 років в Україні. Про це повідомляє Укрінформ.

Урочистості традиційно пройшли біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, розташованому на території Українського православного центру в Канберрі.

Настоятелі української православної та греко-католицької церков відслужили панахиду за померлими, діти української недільної школи поклали квіти до монументу, українська дипустанова презентувала тематичну виставку із свідченнями очевидців тих жахливих подій, а також міжнародних дослідників трагедії.

"Наша боротьба триває. Ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди", — наголосив у своєму виступі посол України в Австралії Микола Кулініч.

Участь в урочистому богослужінні та віче також взяли представники посольств Естонії, Польщі, Чехії, Білорусі та Грузії, Міністерства закордонних справ та торгівлі Австралії, члени української громади та пересічні австралійці.

При цьому посол Естонії в Австралії Андрес Унга наголосив, що для всього цивілізованого світу солідарність і підтримка України повинна бути беззаперечною, а події Голодомору мають нагадувати, чим є тоталітаризм.

На всій території Австралії поминальні заходи пройшли у кожному штаті та всіх українських церквах Зеленого контитненту. Наймасштабніші вечори-реквієми проведено у Сіднеї та Мельбурні за участю Спілки української молоді та українських музичних колективів Австралії.

В обох палатах парламенту Австралії наступного тижня буде виголошено заяви з нагоди 85-ліття Голодомору.

Чому Британія не визнає Голодомору

Уряд Великобританії відмовився визнавати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом.

Про це повідомило українське посольство в Лондоні, передає "Голос Америки".

Спеціальні парламентські слухання в Лондоні пройшли 7 листопада. Ініціювала слухання депутат від правлячої Консервативної партії Полін Латам.

Пізніше МЗС Великобританії повідомило, що вирішило не змінювати позицію, згідно з якою термін "геноцид" Лондон офіційно застосовує до злочинів у Сребрениці, Руанді і щодо Голокосту.

"Голодомор стався до прийняття Конвенції ООН про геноцид 1948 року, що визначила геноцид як концепцію міжнародного права, а міжнародне право не можна застосовувати ретроспективно", - заявили в Британії.

Львів’яни вшанували 85-ті роковини Голодомору

Сьогодні, 25 листопада, у Львові відбулися заходи з вшанування 85-их роковин Голодомору в Україні, - повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Також протягом дня у всіх храмах Львова відбулися поминальні Служби Божі за жертвами Голодоморів. Молитву очолив Владика Димитрій, Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП, у співслужінні Владики Володимира, Єпископа-помічника Львівської Архиєпархії УГКЦ, та духовенства усіх християнських конфесій міста Львова. До поминальних заходів долучився також міський голова Львова Андрій Садовий.

"Я сам є з цієї частини України, де генетична пам’ять, нехай навіть таємна, але вона існувала, передавалась із покоління в покоління. Цим Голодом, Геноцидом, намагались знищити нашу історичну пам’ять, нашу національну конструкцію — українське село. Це була боротьба не просто проти селянина, це була направлена боротьба і смерть проти українського селянина. Ми — українці — нескорена нація. Нам намагались говорити, що голод був штучний. Але це був спланований спеціально Голодомор, Геноцид проти українського села і проти українського народу. Пам’ять про цей Голодомор для кожного з нас повинна бути важливою», - зазначив Владика Димитрій.

Розпочалися жалобні заходи з вшанування пам’яті жертв Голодоморів о 15.30 год на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченкові. Духовенство провело екуменічну панахиду. О 16.00 год Львів долучився до загальнонаціональної «Хвилини мовчання», після чого прозвучав церковний передзвін. Опісля відбулася Всеукраїнська акція «Запали свічку» - керівництво області та міста, представники громадськості запалили лампадки на площі біля пам’ятника Т. Шевченкові.

Львів’ян запрошують долучитись до вшанування 85-их роковин Голодомору

В суботу у Львові відбудуться заходи з вшанування 85-их роковин Голодомору в Україні. Також протягом дня у всіх храмах Львова служитимуть Поминальні Служби Божі за жертвами Голодоморів.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР. Розпочнуться жалобні заходи з вшанування пам’яті жертв Голодоморів о 15.30 год на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченкові. Духовенство проведе екуменічну панахиду. О 16.00 год Львів долучиться до загальнонаціональної «Хвилини мовчання», після чого прозвучить церковний передзвін. Опісля відбудеться Всеукраїнська акція «Запали свічку» - керівництво області та міста, представники громадськості запалять лампадки на площі біля пам’ятника Т. Шевченкові.

фото з мережі
фото з мережі

Також заплановане покладання лампадок учнівським парламентом Львівщини до Пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій (пр. Чорновола).

О 18.00 год у Львівській обласній філармонії відбудеться вечір пам'яті «Жнива скорботи».

Нагадаємо, у Львові є 123 мешканці, які перебувають на обліку у відділах соціального захисту міста Львова, які пережили Голодомор 1932-1933 років.

Мер Львова записав закликав взяти участь у заходах, присвячених 85-м роковинам Голодомору

«Нехай свічка у вашому вікні стане символом пам’яті про мільйони українців, які стали жертвами диявольського замислу», — Андрій Садовий.

Голодомор увійшов в історію людства, як один з найбільш жорстоких та безжальних актів масового вбивства.

Садовий зазначив: «Пам’ять і уникнення помилок - ось запобіжник від повторення біди. Активна розбудова чесної, успішної та сильної держави на тих землях, які дав нам Господь - це гарантія, що ми ніколи більше не віддамо долю своїх людей в руки катів».

Також міський голова нагадав, що О 15.30 у Львові розпочнеться вшанування жертв на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Духовенство проведе екуменічну панахиду. О 16.00 год місто долучиться до загальнонаціональної «Хвилини мовчання», після чого прозвучить церковний передзвін. Опісля відбудеться Всеукраїнська акція «Запали свічку».

Схожі новини