Передплата 2024 ВЗ

Маріонетки Кремля в окупованому Луганську гризуться за два мільярди доларів

Намагаючись заволодіти фінансовими потоками, бандити готові один одного знищити.

Кілька останніх днів увагу тих, хто займається (гео)політикою, привертають дивні події в окупованому Луганську, де править (чи правив) ставленик Кремля Ігор Плотницький. У центрі міста різко збільшилася кількість бронетехніки, озброєних сепаратистів, які оточили “державні” офіси. У банках і банкоматах немає готівки. Вишикувалися великі черги до крамниць. Луганськ опинився в інформаційному вакуумі — не працюють місцеве телебачення, радіо, є перебої з мобільним зв’язком, Інтернетом…

Одні експерти називають «маски-шоу» бойовиків заколотом, путчем проти керівництва «ЛНР», інші кажуть про внутрішню війну самозванців за фінансові потоки, за переділ власності. Свої міркування з цього приводу «Високому Замку» висловив політичний та військовий експерт, керівник громадської організації «Права справа» Дмитро Снєгирьов. Він є уродженцем Луганська, до окупації жив там, про нинішні події на малій батьківщині має уявлення з добре поінформованих джерел.

- Це ніякий не путч, а «театральна вистава», — каже пан Дмитро. — Її передумовою стало засідання так званої народної ради «ЛНР» («уряду»). На ній Плотницький сказав, що йому відомо про факти незаконного вивезення вугілля повз «унітарні підприємства» (їх контролює саме Плотницький). Йшлося про те, що силовики самопроголошеної «ЛНР» (генпрокуратура, МВС) «кришують» видобуток, транспортування і продаж «чорного золота» як на територію РФ (звідти це вугілля під маркою російського постачають в Україну), так і на територію так званої ДНР. Ціна питання — 1 млрд. доларів.

Силовики на окупованих територіях зберігають контроль і за іншими контрабандними потоками, зокрема, за нафтою і нафтопродуктами, лікеро-горілчаними та тютюновими виробами. Загальна сума цих потоків — приблизно 2 млрд. доларів. Привабливі цифри, за які варто боротися...

Після засідання «народної ради» Плотницький усуває «генпрокурора ЛНР» Заура Ісмаїлова. Замість нього на посаду приходить креатура Плотницького — Віталій Подобрий, якому поставили завдання взяти під контроль не тільки фінансові потоки, а й силовий блок на території «ЛНР». Плотницький спробував усунути «главу МВС» Ігоря Корнета, якому закидали розкрадання коштів, «віджим» рухомого і нерухомого майна, використання тортур під час допитів. Добровільно піти з посади Корнет не погодився. Тоді відбулося примусове виселення «міністра» із захопленого ним будинку, який належав тещі екс-народного депутата від Партії регіонів Валерія Букаєва, екс-президента ФК «Зоря», який свої статки робив на контрабанді з Росії. Виселення було принизливим, «під камери».

Водночас у «ЛНР» відкривають кримінальні справи проти представників «міністерства внутрішніх справ», дають зрозуміти Корнету, що йому варто піти. Але той заявляє про наміри ліквідувати «шкідливі для республіки впливи». Йшлося про оточення Плотницького. З’являється компромат про те, що «заколот проти Плотницького» восени 2016-го є імітацією самого Плотницького — з метою усунення політичної опозиції.

Як відомо, під час придушення того «заколоту» було вбито «прем’єра» Геннадія Ципкалова, заарештовано псевдокомуніста Василя Кисельова, а згодом було знищено інших лідерів бойовиків, у тому числі — отруєно «першого голову ЛНР» Валерія Болотова, підірвано «начальника управління народної міліції ЛНР» Олега Анащенка.

Нині усунутий від керівництва «МВС» Корнет виступив проти Плотницького, намагається відібрати у нього владу...

- Як у Києві сприймають такі розбірки серед лідерів терористів на Донбасі?

- Те, що відбувається у Луганську, — відвертий подарунок для України, незалежно від того, хто переможе у цій гризні: Плотницький чи Корнет. Останні події показали, що Росія не контролює ситуацію на окупованих територіях, що у самій імперії існують декілька груп впливу. А це означає, що позиції Путіна не настільки міцні. Для України це дає можливість донести країнам Заходу думку про те, що сама ситуація у середині Росії є загрозливою. Відповідно Київ може ще більше аргументувати вимоги щодо введення миротворців на окупований Донбас, безкоштовного надання летальної зброї, введення більш жорстких економічних санкцій проти РФ.

У цих листівках, які гуляють «столицею ЛНР» , розповідається про «фашистських найманців з ДНР і Росії»...
У цих листівках, які гуляють «столицею ЛНР» , розповідається про «фашистських найманців з ДНР і Росії»...

- А чим важливий/небезпечний «заколот» Корнета для Росії?

- «Путч» показав Москві, що місцева «еліта» намагається виступати самостійним гравцем. При всьому намаганні Путіна підвищити суб’єктність Плотницького (після телефонної розмови щодо звільнення українських військовополонених), «міністр внутрішніх справ ЛНР» Корнет приймає рішення про заколот. Це плювок у бік самого Путіна... Якщо переможе Корнет, це стане для Кремля пасткою. Бо Плотницький є підписантом Мінських угод. Якщо підписант вийде з гри, це даватиме Україні можливість вийти з цього процесу: бо нема з ким розмовляти. З іншого боку, заяви про можливе об’єднання «ЛНР» і «ДНР» засвідчують, що треба буде переформатовувати Мінський процес. Угоди можуть бути визнаними недійсними, бо у Мінському процесі присутні дві самопроголошені республіки, під документом стоять підписи двох лідерів «ДНР», «ЛНР» — Захарченка і Плотницького...

Перебування Плотницького у Луганську і відсутність реакції Кремля на дії Корнета свідчать про те, що Росія намагається врегулювати цю ситуацію, хоча би зберегти статус-кво. Але цей статус-кво не потрібен Плотницькому. Він заявив, що Корнета має бути ліквідовано або він повинен піти з посади. Над цим і ламають голови у Москві.

Ще два слова про процес «об’єднання «ЛНР» і «ДНР», який було озвучено депутатом Держдуми Костянтином Затуліним, пропагандистом «русского міра». Закинувши цей месидж, Москва спробувала натиснути на країни Заходу, зокрема на США, тим, що може вийти з формату перемовин —за умови, якщо Захід не пристане на путінський варіант введення миротворців на Донбас. Цей кремлівський сценарій нині ламають самі самопроголошені республіки — заявою радника так званого міністерства оборони «ДНР» Басуріна. Він заявив, що «ЛНР» — окрема територія», а відтак про жодне об’єднання говорити не можна. Що всі події, які відбуваються в «ЛНР», є її внутрішніми питаннями. Ось так одною дурнуватою заявою було поламано всю геополітичну гру Кремля...

А тим часом...

В окупованому Луганську з’явилися листівки-звернення до місцевих жителів. В агітках ідеться про те, що «фашистські найманці з ДНР і Росії намагаються захопити республіку і скинути законний уряд». А також про те, що «бандитська хунта і зрадники відсторонили з посади президента Ігоря Плотницького».

Фото EPA/UPG

Схожі новини