Передплата 2024 «Добра кухня»

У Криму ФСБ закрила кримських татар в СІЗО

  • 23.11.2017, 15:00
  • 2 792

Запобіжний захід кримськотатарським активістам оберуть в найближчі два дні.

В анексованому Сімферополі російські силовики відвезли групу кримськотатарських активістів до ізолятора тимчасового тримання.

Як повідомляє кореспондент Радио Свобода, це сталося після слідчих дій та огляду їхніх автомобілів.

«Під час слідчих дій оглянули й опечатали автомобіль Бекіра Дегерменджі. Перевірили машину Асана Чапуха. У Дегерменджі вилучили комп'ютер, паспорт і книжку про 26 лютого, видану в Києві», — повідомляє кореспондент.

Після закінчення перевірки всіх активістів відвезли до ізолятора. Слідчі стверджують, що запобіжний захід активістам виберуть в найближчі два дні.

Ветеран руху кримських татар Веджиє Кашка померла після затримання силовиками у Криму

За словами кореспондента, машина швидкої допомоги з тілом ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки стояла на сусідній вулиці. Медики чекали слідчих, щоб зафіксувати факт смерті і відвезти тіло померлої на судмедекспертизу.

Ветеран руху кримських татар Веджиє Кашка померла після затримання російськими силовиками у Криму. Причиною дій силовиків була ситуація з певним громадянином Туреччини, який, за різними версіями, або викрав гроші у Кашки, або ж у нього їх вимагали.

Сьогодні проросійські ЗМІ у Криму із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомили про затримання кількох кримських татар, яких у повідомленнях назвали «меджлісівцями» Асана Чапуха, Бекіра Дегерменджі, Казіма Аметова, Куртсеіта Абдулаєва та Руслана Трубача — у той момент, коли вони нібито вимагали у невідомого громадянина Туреччини 7 тисяч доларів.

У той же час наголосимо, що жоден із зазначених не є членом Меджлісу кримськотатарського народу.

Кримська журналістка Ліля Буджурова повідомила іншу версію розвитку подій.

Нібито певний громадянин Туреччини увійшов у довіру до родини ветерана національного руху кримських татар Веджиє Кашка та нібито поцупив велику суму грошей. До правоохоронних органів вона звертатись не стала, сподіваючись вирішити це питання полюбовно.

Скоріше за все, саме під час повернення грошей жінці у присутності інших кримських татар в одному з кафе Сімферополя російські силовики і провели затримання. Під час цього, 83-річній Веджиє Кашка стало зле, їй викликали швидку, втім вже у лікарні вона померла.

У всіх затриманих силовики провели обшуки в їхніх будинках.

Усі затримані, яких проросійські ЗМІ назвали «меджлісівцями» не є членами Меджлісу. Бекір Дегерменджі — батько політв'язня Мустафи Дегерменджі. Куртсеіт Абдулаєв — раніше був засуджений до 9 років за організацію масового побиття відвідувачів «Cotton Club» у Сімферополі, відсидів 5 років, а згодом був амністований. Казім Аметов — друг Бекіра Дегерменджі

У Криму проводять обшуки у кримських татар

В анексованому Криму російські силовики проводять обшуки в будинку фігуранта справи «26 лютого» Мустафи Дегерменджи, який мешкає у селищі під Судаком.

Про це повідомив журналіст ATR Шевкет Наматуллаєв.

Адвокат Едем Семедляєв повідомив, що ФСБ затримала батька Мустафи — Бекіра Дегерменджи та ще одного кримського татарина Асана Чапуха.

Також, за інформацією журналіста, силовики увірвалися в будинок активіста з Феодосії Газієва.

Кримська журналістка Ліля Буджурова повідомила, що подружжя Газієвих немає вдома, а силовики увірвалися в пустий будинок. Вона додала, що обшуки відбуваються також в сели Грушеве в будинку Казіма Ахметова.

У справі 26 лютого в організації масових заворушень звинувачуються Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов, Ескендер Кантеміров, Салят Юнусов та Ескендер Емірвалієв. Звільнений нині Ахтем Чийгоз також був фігурантом цієї справи.

26 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг, організовний Меджлісом проти прийняття так званою Радою анексованого півострова «сеператистських законів».

Одночасно з представниками Меджлісу на мітинг вийшли організовані партією «Российское Единство» нинішнього голови Криму Сергія Аксьонова проросійські активісти.

Внаслідок давки тоді загинуло дві людини.

Джерело:Громадське

Схожі новини