Передплата 2024 ВЗ

«Завтра принесіть від батьків номери своєї реєстрації при голосуванні за Громадський бюджет»

Неприємний «післясмак» позитивного проекту.

Голосування за проекти Громадського бюджету завершилося, а пристрасті щодо “народного волевиявлення” не вщухають. У редакцію “ВЗ” зателефонувала читачка пані Стефанія і поскаржилася на “адмінресурс” у школі, де вчиться її донька. “Мало того, що перед голосуванням за проект нашої школи вчителі на батьків тиснули, примушували усіх проголосувати. Так продовжують тероризувати й після того, як проект не пройшов, - нарікає жінка. - Донька-п’ятикласниця розповідає, що на урок прийшла завуч і каже: “Завтра всі принесіть від батьків номери своєї реєстрації при голосуванні за Громадський бюджет. Мені обіцяли дати списки цього голосування. Перевірю, як проголосували ваші батьки і з’ясую, чому наш проект не пройшов”.

“Моя донька дуже близько до серця це сприйняла, - веде далі пані Стефа. - Ми, чесно кажучи, не проголосували. По-перше, не мали реєстрації через ІД-банк, а стояти у черзі у ЦНАП не було часу. Зрештою, голосування — справа добровільна, ми не зобов’язані це робити. Люди голосують конфіденційно, таємно. Швидше за все, завуч блефує, залякує батьків, щоб наступного року проголосували”.

Ідея Громадського бюджету — хороша. Але “перегини на місцях” її можуть так спотворити, що увесь позитив нівелюється.

Виявляється, ситуація із подібним тиском на батьків і дітей — по всій Україні. У ФБ-групі “Батьківська рада Львівщини” збирають відгуки про “народне волевиявлення”. Голова ГО “Батьківська рада Львівщини” Олена Пономарева пише: «Коли ми з Галиною Мельник подавали пакет документів щодо громадського слухання у ЦНАПі Личаківського району (на вул. Левицького), буси масово підвозили дітей з вул. Зеленої, 105 (це гуртожиток будівельного коледжу). Про це нам сказав водій буса. Кожну групу дітей контролював викладач і роздруковував талони та відмічав у списку. Розгублені студенти навіть не знали номерів, за які голосувати, по декілька разів перепитували. На наше запитання, за що голосуєте, відповідали: «За якусь школу та лікарню». Маю надію з’ясувати, хто такий крутий та всемогутній, щоб проплачувати “карусель” на розкішних бусах. Мали нас усіх в носі. Ці діти ще жодного разу не були на виборах, а вже знають, що голос можна продати!”.

“Через брак фінансування шкіл і дитячих садочків відбувається намагання компенсувати його за рахунок проектів Громадського бюджету, - розповів журналісту “ВЗ” депутат Львівської міської ради, член бюджетної комісії Маркіян Лопачак. - Так не мало би бути. Треба розділити проекти Громадського бюджету на різні категорії — освіту, медицину тощо. Не можна в один бюджет вміщати облаштування дитячого майданчика і операційну для дітей. Це різні проекти. Звичайно, якщо школа намагається компенсувати брак коштів з міського бюджету, то у таких середовищах, які можна організувати, відбувається своєрідний адмінресурс і тиск. Не дивуюся, що відбуваються такі прикрі речі”.

— Чи є технічна можливість подивитися, хто як проголосував?

— Думаю, так. Якщо усі голоси концентруються у Львівській міській раді, має бути й технічна можливість їх передивитися. Звичайно, неприпустимо — контролювати результати голосування.

Фото Олени Пономаревої

Схожі новини