Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українські військовослужбовці відбили напад диверсантів на Світлодарській дузі

  • 04.12.2017, 18:44
  • 13.3K

 На Світлодарській дузі українські військові відбили напад диверсійно-розвідувальної групи.

Про це повідомляє 4 грудня ввечері прес-центр штабу АТО.

"Один з підрозділів Збройних Сил України, який виконує бойові завдання в даному районі, відбив напад диверсійно-розвідувальної групи російсько-окупаційних військ зі складу 7-ї окремої мотострілецької бригади 2 Армійського корпусу 8 Армії Південного військового округу РФ", — йдеться в повідомленні.

За даними штабу АТО, в результаті бойового зіткнення диверсанти кинули на місці двох поранених та одного вбитого і поспіхом залишили місце сутички.

У штабі зазначають, що противник не припиняє ведення посиленої розвідки на Світлодарському напрямку.

"У тому числі залучає до виконання завдань ДРГ, метою яких можуть бути проведення провокацій, здійснення диверсій на об’єктах транспортної інфраструктури, у місцях скупчення цивільного населення для подальшого обвинувачення та дискредитації підрозділів ЗСУ", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що виявлену 4 грудня загрозу локалізовано.

У штабі АТО попросили не розголошувати позиції військових

У штабі АТО попросили людей, які співпрацюють зі Збройними силами України, не розповсюджувати інформацію про військових.

Про це повідомив прес-центр штабу АТО у Facebook.

Зокрема у штабі попросили не публікувати інформації та відомостей, фото та відео матеріалів, які стосуються ходу тактичних та оперативних дій: переміщення, зміна позицій, розкриття підрозділів, просування тощо.

фото з мережі
фото з мережі

"Кілька діб тому мав місце прецедент, коли один із волонтерів передчасно оприлюднив інформацію, яка поставила під загрозу безпеку та життя військовослужбовців. Штаб АТО нагадує про адміністративну та кримінальну відповідальність для військовослужбовців за виток таємної інформації", - наголосили у штабі АТО.

Біля Верхньоторецького на Донеччині посилять заходи безпеки через загострення ситуації

В зоні бойових дій поблизу Верхньоторецького Донецької області посилять заходи безпеки у зв'язку із загостренням ситуації.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру штабу АТО.

Зазначається, що через останні обстріли та провокації з боку бойовиків існує загроза для цивільного населення.

«Підрозділами Збройних Сил України спільно з Національною поліцією України вживаються оперативні заходи підвищення пильності щодо перетину лінії зіткнення для убезпечення людей від ймовірних загроз, диверсій, недопущення провокацій та упереджених цілеспрямованих звинувачень у начебто недотриманні українською стороною Мінських домовленостей», — йдеться у повідомленні.

Штаб АТО офіційно не підтверджує захоплення українського військового в полон

Підтвердженої інформації про українського військового у полоні поки немає.

Штаб антитерористичної операції на Донбасі станом на ранок 26 листопада 2017 року офіційно не підтверджує захоплення в полон українського військового під Кримським Луганської області.

"Достовірної, підтвердженої інформації з цього приводу у мене поки немає. Ми бачили те відео і зараз відповідальні органи вивчають його. Якщо цей факт дійсно підтвердиться, то я переконаний в тому, що українська влада буде боротися за якнайшвидше його звільнення, так само, як і за інших українських заручників", - заявив Лабай.

Нагадаємо, раніше 16-й окремий мотопіхотний батальйон Збройних сил України повідомив, що після боїв під Кримським одному українському бійцю не вдалося вийти з поля бою, і він потрапив у полон до бойовиків самопроголошеної "Луганської народної республіки". До цього ЛНР заявляла, що взяла в полон "диверсанта".

В зоні АТО ворог обстріляв військових біля Травневого

Травневе на Донеччині було звільнене декілька днів тому.

Ситуація у районі проведення АТО залишається контрольованою Збройними силами України. Впродовж сьогоднішнього дня російсько-окупаційні війська продовжували обстріли позицій сил АТО. Відзначимо й застосування озброєння, яке мало б бути відведеним від лінії зіткнення на відповідні відстані. Про це інформує прес-центр Штабу АТО.

На Луганському напрямку ворог вів обстріли українських оборонних укріплень на Світлодарській дузі. Незаконні збройні формування декілька разів обстрілювали наші позиції зі 120-мм мінометів та гранатометів поблизу Травневого, а захисники Луганського потрапили під вогонь противника із озброєння БМП.

На Донецькому напрямку загарбники з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї били по оборонцях Водяного. Впродовж декількох годин, застосовуючи цілий спектр піхотного озброєння, ворог порушував перемир’я біля Верхньоторецького. У цьому ж районі зафіксовано неодноразові обстріли наших позицій снайперськими парами окупантів. Окрім того, зі стрілецької зброї найманці турбували наших захисників у передмісті Красногорівки.

Загалом, від опівночі, російсько-окупаційні війська 6 разів порушили перемир’я. У половині випадків наші захисники вели адекватний вогонь у відповідь.

На Донецькому напрямку очікуються збройні провокації

У суботу на Донецькому напрямку можливі збройні провокації з боку бойовиків ОРДЛО.

Про це йдеться у заяві штабу АТО.

"Представники СММ ОБСЄ планують відвідати населені пункти Гладосове та Травневе. Штаб АТО очікує збройних провокацій на цьому напрямку від бойовиків НЗФ ОРДЛО. Ми відслідковуємо ситуацію на цій ділянці лінії зіткнення", - зазначили у штабі.

Як відомо, напередодні Збройні сили України відтіснили бойовиків і взяли під контроль села Травневе Бахмутського району та Гладосове Горлівського району Донецької області, що перебували у "сірій зоні".

До населених пунктів привезли продукти харчування, теплий одяг, ліки, вирішується питання відновлення електропостачання.

фото з мережі
фото з мережі

Двоє бійців, які вважались загиблими, вийшли з-під обстрілів

Двоє військових сил АТО, які за попередньою інформацією вважались загиблими, вийшли з-під ворожих обстрілів і повернулись у свої підрозділи.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

"Добрі новини з району проведення АТО. Двоє військовослужбовців Збройних Сил України, які вчора вважалися загиблими під час бойового зіткнення з ворогом біля Кримського, завдяки власному бойовому досвіду і навченості вийшли з-під обстрілів і повернулися до своїх підрозділів", - йдеться у повідомленні.

ОБСЄ показала відео перестрілки біля ДФС

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ на Донбасі опублікувала відео нічної перестрілки, яка відбулась поблизу Донецької фільтрувальної станції.

Відповідне відео опубліковано на каналі організації в YouTube.

"Минулого тижня камера СММ на Донецькій фільтрувальній станції зафіксувала сотні порушень припинення вогню", — йдеться в описі ролика.

Як пише Радіо Свобода, перший заступник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ після відвідин Донецької та Верхньокальміуської фільтрувальних станцій,заявив, що позиції Збройних сил України та підтримуваних Росією бойовиків угруповання "ДНР" розташовані небезпечно близько до ДФС.

За даними СЦКК, НЗФ ОРДО діють цілеспрямовано, не бажаючи надати місії ОБСЕ можливість отримувати об’єктивну інформацію щодо стану безпекової ситуації в районі ДФС.

З'явилися подробиці запеклого бою сил АТО на Донбасі

Під час затяжного бою в районі села Кримське Луганської області українські війська зіткнулися з штурмовою групою бойовиків "ЛНР", яка наступала під прикритим великокаліберних артилерійських гармат.

Про це повідомив заступник командира "Грузинського національного легіону" Шота Кеделашвілі, передає "Обозреватель".

"Там була 58-я бригада. З тієї сторони спочатку відкрили вогонь з мінометів та інших великокаліберних гармат. Потім у наступ пішла штурмова група, як вони себе називають, яка зіткнулася з нашими", - зазначив боєць АТО.

Він зазначив, що у всіх поранених легкі поранення, які не небезпечні для життя.

"З того боку теж є втрати. Наші хлопці ці території не віддали. Навіть трошки зуміли пересунути позицію в нашу користь", - додав Шота Кеделашвілі.

За добу на Донбасі загинуло 5 та поранено 4 українських бійців

За минулу добу, 23 листопада, бойовики 7 разів порушили перемир'я - 5 бійців ЗСУ загинули, ще 4 - отримали поранення.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

«Ситуація у районі проведення АТО залишається напруженою. Попри загальне зменшення кількості обстрілів, дотримання режиму припинення вогню немає», — наголосили у штабі.

Фото: Громадське
Фото: Громадське

На Луганському напрямку бої тривали близько восьми годин. Саме там четверо українських бійців загинули і двох було поранено. Крім того, російсько-терористичні війська обстрілювали оборонні укріплення сил АТО біля Кримського із 82-мм мінометів та легкого піхотного озброєння.

На Донецькому напрямку бойовики стріляли з гранатометів та стрілецької зброї поблизу Павлополя та Водяного.

Втрати ворога за добу - 17 чоловік: 8 загиблих і 9 поранених.

Сили АТО провели операцію на Світлодарській дузі, звільнені кілька селищ

Військові різних підрозділів 54-ї бригади і 24-го батальйону "Айдар" також взяли під контроль кілька стратегічних висот.

Військовослужбовці сил АТО звільнили кілька селищ і взяли під контроль кілька стратегічних висот на Світлодарській дузі у Донецькій області, повідомив волонтер Юрій Мисягін на своїй сторінці в Facebook.

"Через систематичні провокації і обстріли наших позицій на Світлодарській дузі із забороненого мінськими домовленостями важкого озброєння, а це неодноразово зафіксовані обстріли мінометами 82-го і 120-го калібру, ствольної артилерії 122-го калібру, і ГРАДи — військові різних підрозділів 54-ї бригади і приданого їм 24-го батальйону "Айдар" були змушені спланувати і провести військову операцію на Світлодарській дузі", - написав Мисягін.

За його даними, внаслідок раптових військових дій були звільнені кілька селищ, жителі яких зустрічали українську піхоту як визволителів, також були взяті під контроль кілька стратегічних висот.

"У результаті цієї операції у нас з'явилися нові позиції розміром у декілька квадратних кілометрів, на яких ми вже успішно закріпилися", - розповів волонтер.

Як повідомили в прес-центрі АТО, вчора, 21 листопада, у другій половині дня окупанти завдали артилерійського удару по Луганському на Світлодарській дузі, випустивши по українських позиціях три снаряди калібру 152 міліметра. Загалом терористи шість разів порушили режим припинення вогню, сконцентрувавшись на луганському напрямку.

Джерело: фейсбук

Схожі новини