Передплата 2024 «Добра кухня»

Група «Вагнера» прибула на Луганщину для підтримки «перевороту» в «ЛНР»

  • 25.11.2017, 08:30
  • 14.4K

СБУ заявила про прибуття з РФ на територію тимчасово окупованих районів Луганської області додаткових сил ПВК «Вагнера» для збройної підтримки так званого «міністра внутрішніх справ ЛНР» Ігоря Корнета. 

Про це йдеться у повідомленні СБУ у Facebook.

«За нашою інформацією на підмогу «бунтівному» Корнету приїхали бойовики так званої приватної військової компанії «Вагнер», про яку Служба неодноразово розповідала. Ми задокументували, що дружба керівника ПВК «Вагнер» Уткіна з Корнетом має давню історію, зокрема в питанні «зачистки» тих «патріотів» еленеріі, які вже вийшли у тираж», — пише СБУ.

Служба повідомляє, що на аудіозаписах розмов Вагнера з Корнетом можна почути обговорення деталей ліквідації і роззброєння бандформувань «неугодних ватажків терористів Бетмена, Одеси, Косогори, Фоми, різноманітних козацьких угруповань».

З Луганська виїжджають люди, центр в оточенні бойовиків

Місцеві жителі повідомили, що вранці в центрі окупованого Луганська бачили автоматників, кілька БТРів, людей з білими стрічками та нашивками Беркут, центр міста оточений бойовиками.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на джерела.

"У центрі - автоматники, кілька БТРів, люди з білими пов'язками і нашивками Беркут", - сказав луганчанин Андрій, ім'я якого змінено з метою безпеки.

Він запевняє, що місто практично порожнє з вечора вівторка.

"Машин стало значно менше, багато з ранку, світ за очі їдуть з дітьми", - додав луганчанин.

Видання повідомляє, що лікар однієї з луганських лікарень Олександр розповів, що всім медпрацівникам заборонили покидати місто.

"Нас попередили, що виїжджати заборонено, людей на прийомі з ранку сьогодні немає", - додав він.

Також, з посиланням на місцевих жителів, інформресурс повідомляє, що у вівторок заняття в школах і інших навчальних закладах були скорочені, багато дітей не прийшли на тренування і секції.

Порошенко провів Воєнний кабінет через загострення в Луганську

Президент Петро Порошенко скликав позачергове засідання Воєнного кабінету Ради національної безпеки та оборони України через загострення ситуації в непідконтрольних Києву районах Луганської області.

"У зв'язку зі збільшенням кількості російських військових, а також активізацією найманців, українські Збройні сили готові до будь-якого розвитку подій задля гарантування безпеки мирного населення", - заявив український лідер.

В адміністрації президента повідомили, що Петро Порошенко заслухав доповідь щодо останніх подій від керівників силових відомств.

Зокрема, ішлося про "незаконний перетин російськими танками українського кордону у Краснодонському районі Луганської області, а також почастішання випадків провокацій з боку бойовиків".

Президент також доручив повідомити про ситуацію західним союзникам України.

фото з соціальної мережі
фото з соціальної мережі

Раніше у вівторок медіа повідомили, що у центрі Луганська з'явилися озброєні люди без розпізнавальних знаків. Це сталося після того, як лідер "ЛНР" Ігор Плотницький заявив про звільнення "міністра внутрішніх справ республіки" Ігоря Корнета. Останній заперечував це.

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували колону військової техніки під Дебальцевим

Працівники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували колону військової техніки, яка рухалася у напрямку Луганська.

Про це повідомляє прес-служба СММ ОБСЄ.

«Патруль СММ зафіксував колону машин у складі не менше 6 вантажних автомобілів військового типу, 2 бронетранспортерів, 1 встановлену зенітну установку (ЗУ-23), а також понад 20 громадянських автомобілів без номерів із щонайменше 50 військовими особами на автодорозі в районі Дебальцевого Донецької області. Подібна (імовірно та ж) колона, що рухалася в напрямку Луганська, була пізніше зафіксована іншим патрулем СММ в с. Весела Тарасівка (15 км на захід від Луганська)», — ідеться у повідомленні.

Імовірно ту саму колону, що рухалася в бік Луганська, згодом зафіксував інший патруль у селі Весела Тарасівка, додали в СММ.

Також спостерігачі місії констатували наявність авто та людей у військовій формі навколо будівлі так званого «Міністерства внутрішніх справ ЛНР».

В окупований Луганськ приїхала військова колона з Донецька

В окупований Луганськ приїхала велика військова колона з машин та військових з Донецьку. Про це повідомив журналіст Вellingcat Ерік Толер, посилаючись на відео місцевої луганської групи у Twitter.

«Велика колона (Донецьких) вантажівок/військових приїжджає у Луганськ. Відео опублікували 20 хвилин тому у місцевій луганській групі. Місце зйомки — це перший підрайон (можливо, вулиця Радянська)», — пише журналіст.

При цьому депутат Верховної Ради України Антон Геращенко повідомив, що конфлікт між «головою ЛНР» Ігорем Плотницьким та «екс-міністром внутрішніх справ ЛНР» Ігорем Корнетом розгорівся через те, що вони не поділили між собою контрабандні потоки, доходи від різного роду злочинної діяльності.

фото з мережі
фото з мережі

Штаб АТО: "Ситуація в Луганську — розбірки між терористами"

У штабі АТО вважають блокування озброєними людьми частини Луганська розбірками між угрупованнями бойовиків. Про це "Українській правді" повідомили в прес-центрі штабу.

"Ми можемо зробити висновок, що відбуваються банальні розбірки між терористами", — пояснив прес-секретар. У штабі зазначили, що не володіють додатковою інформацією щодо подій та причетних до них осіб.

Плотницький не тікав до РФ і провів нараду?

Сепаратистські ЗМІ оприлюднили відео наради Плотницького «виконувачами обов’язків міністрів МНС та МВС»

Ватажок самопроголошеної «ЛНР» Ігор Плотницький залишається в окупованому Луганську і провів «робочу зустріч з «виконувачами обов’язків міністрів МНС та МВС». Відео такого змісту оприлюднила зранку 22 листопада в своєму Youtube-каналі підконтрольна бойовикам телекомпанія «ГТРК ЛНР».

«Всі ці інсинуації, з цим час закінчувати — по Корнету, по всіх цих виступах, хто там легітимний-нелегітимний, суд свою крапку поставив, і за законом все зрозуміло. Ми недооцінили ту кількість і склад правопорушень, а тепер уже можна сказати злочинів, які здійснював тепер уже колишній міністр внутрішніх справ», — сказав Плотницький.

В результаті перевороту в "ЛНР" Плотницький втік до Росії

Глава так званої Луганської народної республіки Ігор Плотницький, у якого розгорівся конфлікт із відстороненим ним раніше "міністром внутрішніх справ" Ігорем Корнетом, втік до Росії.

Про це повідомив директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"За даними моїх джерел, ватажок луганських терористів Ігор "Плотва" Плотницький втік до Росії. Павуки в банці продовжують жерти один одного. Нагадую, що першого ватажка луганських бойовиків Болотова не врятувала втеча в Москву і відхід від справ в ОРДЛО - 27 січня цього року він раптово там і помер від "серцевої недостатності", попивши кави", - написав він.

Кремль відреагував на резонансну заяву про Суркова

У Кремлі заявили, що інформація про підтримку офіційною Москвою глави "МВС" терористичного угрупування "Луганська народна республіка" "(ЛНР") Ігоря Корнета в його конфлікті з ватажком бойовиків Ігорем Плотницьким не відповідає дійсності.

З відповідною заявою виступив начальник департаменту управління президента РФ по соціально-економічному співробітництву з державами - учасниками СНД, Абхазією і Південною Осетією Михайло Арутюнов, цитує його ТАСС.

"Це повідомлення невідомо на чому грунтується", - сказав представник Кремля.

"Ніякі джерела в оточенні Владислава Суркова не могли цього заявити, оскільки події в Луганську є внутрішньою справою "ЛНР", і за підтримкою ніхто з Луганська в Кремль не звертався", - божиться Арутюнов.

Зазначимо, що цю заяву висміяв український журналіст Роман Цимбалюк, який працює у Росії.

"Що ж це виходить? Кремль став на бік карателів "ДНР" і готовий пожертвувати російськомовними громадянами і карателями "ЛНР"? Чи можна вважати такий розклад перемогою Москви в суперечці за світову гегемонію з проклятими капіталістками зі США? Чи є перемога одного угруповання демонстрацією конкурентної боротьби двох моделей "русского мира"? Чи перемогла концепція ескортуватися в інші країни? Багато питань чекають відповіді в цей відповідальний день!" - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Кремль став на сторону Корнета у конфлікті з Плотницьким у Луганську

У конфлікті між Ігорем Плотницьким та звільненим ним "міністром МВС ЛНР" Ігорем Корнетом Кремль обрав сторону останнього. Наразі Плотницькому не загрожує відставка, йому дали "останній шанс".

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерело в оточенні Владислава Суркова.

"Політична криза в республіці - це "процес становлення моделі контрольного управління з боку Москви", - повідомило РБК джерело у Кремлі, близьке до Суркова.

За його словами, у цьому конфлікті Кремль встав на сторону Корнета, але Плотницького від влади поки не будуть відстороняти.

Цю інформацію підтвердило інше джерело РБК, близьке до адміністрації президента.

"Якщо Донецьк досить незалежний від Кремля, і по суті їхні відносини можна описати як ненав'язливий протекторат, то у випадку з Луганськом Москва вирішила скоригувати певні процеси в республіці і збільшити свій вплив", - пояснило близьке до помічника президента джерело.

За його словами, Заходу це може здатися підтвердженням версії про "маріонеток", "але насправді в Москві ретельно зважили всі ризики і прийняли рішення вплинути на політичну обстановку на Луганщині".

У Луганську не працюють радіо і ТБ, зачиняються банки

У тимчасово окупованому Луганську вже кілька годин не працюють телебачення і радіо. Про це кореспондентові Укрінформу телефоном розповіли мешканці міста на умовах анонімності.

"Уже дві години не працює жоден телеканал. Радіо теж не працює. Може, хоч ви мені розкажете, що тут у нас відбувається?", - сказав один із співрозмовників кореспондента.

Водночас на YouTube-каналі в інтернеті виходять випуски новин так званої ДТРК "ЛНР", в яких показують присутність неідентифікованих озброєних людей та бронетехніку в центрі міста.

Інший мешканець окупованого міста розповів, що його спроба отримати в поштовому відділенні грошовий переказ була невдалою: "Ми з дружиною підійшли — відділення зачинене. Поки ми дивилися оголошення на дверях, вийшов співробітник пошти. На наше запитання, коли можна буде отримати гроші, він заявив, що десь за годину до того приїхала інкасаторська машина й забрала всі гроші. І додав, що раніше такого ніколи не було".

Цей же співрозмовник повідомив, що, проходячи повз один із банків, побачив доволі велику чергу. Це його здивувало, оскільки луганчани вже звикли до напівпорожніх банківських приміщень.

Центр Луганська оточили люди з автоматами і БТРом

В окупованому Луганську назріває конфлікт між ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким і відстороненим від посади "голови МВС" Ігорем Корнетом - збройні "силовики" оточили будівлю "міністерства".

Про це у Facebook написав журналіст Андрій Діхтяренко

"У Луганську під управлінням МВС підігнали БТР, будівлю оточили озброєні люди, деякі з ручними гранатометами. Схоже, Корнет вирішив "оскаржити рішення суду" про звільнення з посади міністра", - написав він.

Він наголосив, що "війнушки" відбуваються в самому центрі міста.

"Тепер головне, щоб у процесі "подачі апеляції" не постраждали жителі навколишніх будинків", - додав журналіст.

Один з сепаратистських пабліків у соцмережах повідомив, що російські найманці приватної військової компанії "Вагнер" вирушили в "ЛНР".

За інформацією місцевих ЗМІ, люди, що представляються як "Беркут", оточили центр міста і взяли "під охорону" адмінбудівлі. За їх словами, це викликано "проведенням навчань".

У свою чергу координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат Дмитро Тимчук повідомив, що безпосередньо перед звільненням Корнет дав вказівку підлеглим йому підрозділам перейти на "посилений режим служби".

"Зокрема, всім співробітникам "МВС ЛНР" було заборонено залишати свої робочі місця "аж до особливого розпорядження", організовані бойові чергування для можливого протистояння фізичному захоплення об'єктів "МВС ЛНР" підрозділами інших "силових відомств ЛНР", лояльних до Плотницького", - написав він у Facebook.

Як наголосив Тимчук, в оточенні Плотницького ці заходи викликали резонанс із формулюванням про підготовку Корнетом "силового перевороту і захоплення влади".

Водночас "МВС ЛНР" звернулося до ватажка "республіки" з відкритим листом, в якому висловили обурення звільненням Корнета і зажадали від Плотницького "компромісного рішення" цього питання.

У соцмережах також звернули увагу на те, що перед початком подій в Луганську в місто прибув російський пропагандист Олександр Коц.

Схожі новини