Передплата 2024 «Добра кухня»

Списки тих, кого передали в ОРДЛО, засекречені

  • 30.12.2017, 11:07
  • 18.8K

Імена і списки тих, кого Україна передала на непідконтрольні території, не будуть оприлюднені, "тому що це персональні дані людей".

Списки тих, кого передали в ОРДЛО, засекречені
Списки тих, кого передали в ОРДЛО, засекречені

Про це пише "Громадське" із посиланням на інформацію, отриману від Службі безпеки України.

У спецслужбі повідомили, що у заручниках на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей залишаються 103 людини. Скільки, натомість, запитують зі сторони бойовиків — наразі невідомо.

"Ці списки ще узгоджуватимуться на перемовинах у Мінську", - пояснили в СБУ.

Наступний етап перемовин щодо нового обміну, за даними "Громадського", має початись вже 17 січня.

Як відомо, 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб між українською стороною та бойовиками ОРДЛО.

Українська сторона отримала 73 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу, бойовикам передали 233 особи.

Президент Петро Порошенко також заявив, що дав доручення негайно відновити переговори з Російською Федерацією щодо повернення всіх українців, які перебувають в ув'язненні на території РФ і на окупованих територіях.

У посольстві США заявили, що очікують на звільнення решти заручників та виконання Мінських угод у 2018 році.

Лутковська сподівається на другий етап звільнення полонених незабаром.

Другий етап звільнення заручників з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) може відбутися найближчим часом і буде простішим у порівнянні з попереднім.

Про це розповіла Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська в інтерв'ю телеканалу "112 Україна", передає Інтерфакс-Україна.

"Формулу (наступного етапу звільнення заручників) ніхто сьогодні не знає і, думаю, ніхто не скаже. Це питання переговорів. А що стосується того, що це може відбутися найближчим часом, - це дійсно правда, тому що під час підготовки до цього обміну ми напрацювали велику кількість процедур і велику кількість певних моментів, які нам полегшать життя в майбутньому", - сказала Лутковська.

Так, за її словами, виникала велика недовіра до документів, які представляла Україну, наприклад, про звільнення людини з-під варти або про те, що вона уже відбула покарання.

"Ми напрацювали механізм, яким чином завіряються ці документи і коли сторони вже не мають ніяких питань до цих документів ... Ми напрацювали механізм верифікації, яким чином це робити", - пояснила Лутковська.

На її думку, другий етап "піде набагато простіше і з великим шансом на швидкий успіх".

Відповідаючи на питання про те, ким є люди, яких Україна передала бойовикам, омбудсмен сказала: "Це досить різні люди, кримінальні справи яких знаходилися на стадії досудового розгляду або судового розгляду, або на стадії, коли вже винесено вирок".

У той же час вона пояснила, що українська сторона категорично відмовилася привезти на лінію розмежування тих осіб, які відбули призначений судом термін покарання або були звільнені судом в зв'язку з винесенням виправдувальних вироків і є "абсолютно вільними людьми" - ця категорія осіб "відразу ж відпала ".

Відпала також категорія осіб, у яких або взагалі немає запобіжного заходу або запобіжний захід не пов'язаний з утриманням під вартою.

"Крім того, якщо люди відмовлялися від того, щоб бути суб'єктом обміну - вони навіть не приїжджали на лінію розмежування", - додала вона.

Порошенко доручив відновити переговори з РФ щодо звільнення українських заручників

Переговори будуть стосуватися повернення незаконно засуджених в Росії українців та військовополонених в ОРДіЛО.

Президент Петро Порошенко повідомив, що доручив відновити переговори з РФ стосовно звільнення незаконно засуджених в Росії українських політв'язнів та заручників в ОРДіЛО. Про це він сказав у четвер, 28 грудня, під час виступу в Одеській області.

"Поверніть (нам) нашого Сєнцова, всесвітньовідомого кінорежисера, нашого журналіста Сущенка, який був заарештований у Москві, нашого Кольченка і багато інших, які ув'язнені тільки за те, що носять український паспорт і відмовляються його віддати, і пишаються тим, що є українцями. Ми не можемо їх ні зрадити, ні забути. Саме тому я дав доручення негайно відновити переговори з Російською Федерацією і щодо їх повернення, і щодо повернення тих, хто знаходиться на окупованій території", — сказав він.

Лікар розповів про стан українських військових, звільнених з полону

За словами Сергія Прокопчука, найчастіша проблема в звільнених заручників - це невротичні стани, які виникли після перебування в полоні.

Лікар військового шпиталю Сергій Прокопчук повідомив, що українські військові, які повернулися з полону, зараз проходять повне медичне обстеження. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Зазначається, що в госпіталь прибуло 24 звільнених військових.

За словами лікаря, найчастіша проблема, яку виявляють лікарі, це невротичні стани, які виникли після перебування в полоні. Водночас він зазначив, що стан колишніх полонених — задовільний.

Прокопчук додав, що в звільнених військових є проблеми, пов'язані зі стоматологією, а також загострення хронічних захворювань.

Крім того, у лікарні держуправління справами зараз перебувають 40 звільнених з полону цивільних. Вони зараз проходять повне медичне обстеження, за результатами якого лікарі також виявили порушення.

Військове телебачення показало відео про перших звільнених українців

Більшість звільнених перебували в полоні кілька років.

Військове телебачення України показало відео про українських заручників, яких першими звільнили з полону терористів у середу, 27 грудня.

«Сьогодні, 27 грудня, в районі Майорська на Донеччині відбулося звільнення 73 українських заручників із тюрем на території ОРДЛО. Більшість звільнених заручників незаконно утримувалися бойовиками кілька років», - йдеться у коментарі до відео.

Опубліковано список українців, що повернулися з полону бойовиків

73 українці повернулися з полону бойовиків ОРДЛО, у списку, серед інших, бійці батальйону "Кривбас" та "кіборги".

Про це повідомляє "Громадське".

У списку звільнених:

  1. Абрамов О.О.
  2. Арбузов О.І.
  3. Ахмеров. А.О.
  4. Бердник Д.О.
  5. Бєлов Ю.С.
  6. Бесараб А.Ф.
  7. Богдан В.С.
  8. Бучок В.М.
  9. Віндюк А.В
  10. Гайова Г.Л.
  11. Гашпор К.В.
  12. Герасименко М.М.
  13. Гладкий С.В
  14. Голіков О.О.
  15. Гулька В.М.
  16. Даркін О.В.
  17. Іовов М.М.
  18. Казначеєв Е.Г.
  19. Калін О.
  20. Кириченко О.
  21. Кодьман О.
  22. Козловський І.
  23. Кононенко Є.М.
  24. Кононенко І.М.
  25. Костенніков А.Т.
  26. Канарський О.Г
  27. Коць Л.Р.
  28. Кусков О.О.
  29. Кушпіль О.О.
  30. Лазаренко О.Ю.
  31. Левашов Д.О.
  32. Любчук В.П.
  33. Ляса І.
  34. Морозов О.
  35. Неделяєв Е.В.
  36. Недосєкін В.Б.
  37. Новицький А.С.
  38. Овчаренко В.В.
  39. Олійник О.
  40. Петрачкова О.Г.
  41. Політова О.П.
  42. Попов О.В.
  43. Радовець В.Н.
  44. Радулов С.М.
  45. Сапожніков І.В.
  46. Симоненко Є.В.
  47. Сичов Л.М.
  48. Сінченко Г.А.
  49. Соболєв М.В.
  50. Старченко С.І.
  51. Тиренко І.В.
  52. Юрбаш П.В.
  53. Фомічьов В.І.
  54. Храмих О.М.
  55. Чмерук А.В.
  56. Чулга О.М.
  57. Чуденцов Є.
  58. Швайко В.Ю.
  59. Яковенко І.С.

Прізвища ще 14 звільнених наразі уточнюються.

Обмін закінчився, звільнено усіх 74 українців,

74 заручники, які перебували в полоні на окупованій частині Донбасу, звільнені і перебувають на підконтрольній Україні території.

Про це заявила нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Луценко.

"Добрі новини, про які вже можна говорити. Процес обміну завершився. Українська сторона отримала 74 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу. Вони повертаються додому!" — зазначила політик.

Серед 74 звільнених українців 16 перебували в полоні луганських терористів, ще 58 — у полоні донецьких бойовиків. Україна мала передати бойовикам 306 осіб, однак частина із них відмовилась повертатись на окуповані території.

Нагадаємо, українських бранців на Донбасі зустрічає велика делегація з числа посадовців. Крім того, згодом бранців терористів планують зустріти в аеропорту "Бориспіль".

Геращенко: «Ми готові обміняти 306 осіб на 74 полонених українців»

Україна готова віддати 306 осіб в обмін на 74 полонених бойовиками ОРДЛО українців.

Про це повідомила у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко.

За її словами, у переговорах була низка неузгоджених питань щодо верифікації полонених: хтось не бажав брати участь в обміні, а чийсь термін ув’язнення закінчувався в дні, коли вже тривала технічна робота з підготовки звільнення.

"Нам в рамках Мінської гуманітарної групи, після непростих переговорів, вдалося зняти більшість з цих питань. Ми готові в найближчий час передати 306 громадян( де це дозволяє українське законодавство), аби звільнити 74 українця з окупованих територій", - написала Геращенко.

Вона додала, що зараз працюють над останніми логістичними і технічними деталями.

"Ми маємо плани і пропозиції, як звільнити всіх. І як зробити це якнайшвидше. Віддадуть тільки 74, ми мали розблокувати процес звільнення. Але маємо звільнити всіх", - зазначила Геращенко.

Захарченко назвав дату обміну полоненими

Ватажок бойовиків ОРДО Олександр Захарченко заявив, що обмін полоненими відбудеться 27 грудня.

Про це повідомляє «РИА Новости».

«Обмін полоненими на Донбасі відбудеться 27 грудня», — пише видання, посилаючись на ватажка бойовиків ОРДО.

Як відомо, 20 грудня Тристороння контактна група у Мінську підтвердила плани сторін щодо обміну утримуваних осіб до Нового року.

До того бойовики ОРДЛО надіслали до мінської групи додаткові списки людей, яких вимагають включити у перелік осіб на звільнення, що веде до зриву процесу обміну полоненими.

13 грудня Геращенко повідомила, що дата обміну заручниками поки не узгоджена, бо українська сторона не може силою відправити до окупованих територій Донбасу тих, хто не хоче туди повертатися.

Раніше повідомлялося, що запитувані ватажками ОРДЛО заручники не бажають повертатися на непідконтрольні Києву території Донбасу.

5 грудня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі щодо Донбасу Мартін Сайдік заявив, що сторони конфлікту не визначилися з датою обміну утримуваних осіб.

Разом з тим, підкреслив він, сторони взяли на себе зобов'язання здійснити обмін утримуваних осіб до новорічних та різдвяних свят.

29 листопада на переговорах у Мінську сторони конфлікту на Донбасі домовились про формат обміну полоненими.

Порошенко в телефонній розмові з Меркель підняв тему звільнення українських заручників

Сторони також обговорили кроки, спрямовані на відновлення повноцінної роботи СЦКК.

Рішення про звільнення українських заручників мають бути реалізовані до кінця цього року. Про це йшлося у телефонній розмові президента України Петра Порошенка з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель, повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з повідомленням, Порошенко подякував за рішення про продовження дії санкцій ЄС проти Росії на наступні 6 місяців.

«Сторони висловили серйозне занепокоєння у зв’язку із ескалацією Росією та підтримуваними нею бойовиками ситуації на Донбасі, зокрема зростаючою кількістю обстрілів як позицій військових, так і цивільних населених пунктів. Петро Порошенко та Ангела Меркель підтримали домовленість, досягнуту в рамках останнього засідання Тристоронньої контактної групи 20 грудня, щодо всеосяжного, сталого і безстрокового режиму припинення вогню з опівночі 23 грудня у зв’язку із різдвяними та новорічними святами», - розповіли в прес-службі.

Крім того, лідери України та Німеччини висловили жаль з приводу рішення Росії про одностороннє виведення її представників зі складу Спільного центру контролю та координації припинення вогню на Донбасі. Вони також обговорили кроки, спрямовані на відновлення повноцінної роботи СЦКК.

«Петро Порошенко та Ангела Меркель наголосили на важливості імплементації рішень, які призведуть до звільнення українських заручників до кінця року. Президент України також поінформував Канцлера Німеччини про розблокування процесу створення Антикорупційного суду в Україні», - йдеться у повідомленні.

У Мінську підтвердили обмін полоненими до Нового року

Тристороння контактна група в Мінську підтвердила зобов'язання обміняти полонених на Донбасі до новорічних свят.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Підтверджено прагнення виконати зобов'язання зі звільнення утримуваних осіб до різдвяних та новорічних свят у відповідності з домовленостями, яких було досягнуто раніше", - написала Оліфер.

Оліфер зазначила, що кількома днями раніше це питання обговорювалося гуманітарною підгрупою в режимі скайп-конференції.

"Гуманітарна підгрупа зібралася у скайп-режимі 18 грудня, робота зі звільнення заручників триває в режимі 24/7", - додала Оліфер.

"Ризик зриву обміну заручниками дуже високий", — Геращенко

Існує дуже високий ризик, що запланований на кінець року обмін заручниками з бойовиками ОРДЛО буде зірвано.

Про це заявила у середу, виступаючи з трибуни парламенту, учасник переговорів, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Чи є у нас шанс, що це (обмін заручниками — ред.) буде зірвано, хоча ми на фінішній прямій і повністю готові? Шанс є дуже великий!" — зазначила вона.

При цьому, за її словами, бойовики готові звинуватити у зриві українську сторону.

Нардеп нагадала кінцевий строк обміну заручниками — до новорічних і різдвяних свят.

Клімкін розповів про перешкоди на шляху обміну заручниками

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив сподівання, що вже у найближчі тижні вдасться здійснити обмін полоненими з бойовиками на окупованих територіях. Однак на шляху до цього є чимало перешкод.

За словами дипломата, це є доволі чуттєвий процес. Відтак будь-які заяви можуть спровокувати сторони конфлікту, і обмін може не відбутися. Про це Павло Клімкін заявив під час спілкування з журналістами, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я свідомо не буду говорити ніяких деталей. Прошу вибачення, це дуже чутливий процес. І будь-яке слово, яке може бути інтерпретовано, може стати цьому на заваді. Ми дуже сподіваємося, що це відбудеться в найближчі тижні. Не буду говорити про більш точну дату і дуже сподіваюся, що це буде поширено на максимально велику кількість заручників", — заявив Павло Клімкін.

При цьому він зазначив, що існують проблеми і юридичного характеру. Саме про це йшла мова під час розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

"Якщо цей юридичний нюанс хтось використає, щоб перешкодити цьому процесу, це буде реальна фантастична шкода", — запевнив Павло Клімкін.

Він нагадав, що частина громадян, які перебувають в ув'язненні на території, підконтрольній Україні, не бажають повертатися на окуповані території, "тому повинна бути якась процедура верифікації".

"Обмін полоненими обговорять у Мінську 9 грудня", - заявив Лавров

У Мінську 9 грудня відбудеться зустріч радників президентів нормандської четвірки для обговорення питання обміну полонених.

Про це сказав на прес-конференції після закічення засідання ради міністрів країн ОБСЄ міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Відповідаючи на запитання журналістки Громадського він сказав, що 7 грудня зустрічався зі своїм українським колегою. Зустріч, за словами Лаврова відбулась на прохання Павла Клімкіна.

Він зазначив, що обговорювалася реалізація плану, запропонованого Віктором Медведчуком:

«300 з чимось на 70 з чимось, котрі знаходяться на Донбасі. Ми обговорили речі, які стосуються цифр, але і вивірення інформації, завтра в Мінську зустрічаються радники президентів, де це питання обговорюватиметься».

Щодо громадян України, які перебувають в тюрмах Росії, Лавров заявив, що консули мають доступ до них.

Відзначимо, раніше Лавров сказав, що ініціатором двосторонньої зустрічі був Клімкін. Перед цим були переговори тільки в "нормандському форматі" - за участю високопоставлених чиновників Німеччини і Франції.

Про зустріч повідомив також Павло Клімкін. Міністр написав про це в своєму Твіттері.

"З міністром закордонних справ РФ Лавровим обговорив питання обміну заручниками. Повинні реально просунутися в цьому питанні в наступні тижні. Йдеться про людей і їх близьких", - написав у Клімкін.

Геращенко:"До Нового року відбудеться наймасштабніший обмін полоненими"

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що до Нового року очікується наймасштабніший обмін полоненими.

У кулуарах парламенту Геращенко сказала, що очікується повернення 74 українців, повідомляє телеканал 112 Україна.

"Якщо нічого не зірветься, ми звільнимо наших 74 героїв... Якщо все це вийде, над чим ми зараз працюємо, це буде наймасштабніше звільнення, тому що йдеться про те, що 74 громадянина ми повинні звільнити і передати 306 осіб в рамках тих домовленостей, про які зараз йдеться", - зазначила вона.

За її словами, деталі обміну, зокрема прізвища і дати, повинні залишитися нерозголошеними до певного часу.

"Як тільки ми будемо готові це зробити, інформація буде оприлюднена", - додала Геращенко.

У Мінську підтвердили домовленість про обмін полоненими

Обмін проведуть на підставі затверджених списків.

Обмін полоненими може відбутися до кінця року/

Під час засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації в Донбасі за участю представників так званих "ДНР" і "ЛНР" в середу в Мінську сторони підтвердили готовність здійснити обмін полоненими на основі вже затверджених списків. Час і місце обміну буде визначено найближчим часом.

"Тристороння контактна група за участю представників ОРДЛО підтвердили готовність сторін виконати обмін утримуваними особами на основі вже затверджених списків та погодити в найкоротші терміни процедуру і дату обміну, виходячи з прагнення виконати цей обмін до новорічних і різдвяних свят", - сообщилаа прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Обмін полоненими проходитиме у два етапи — перший може відбутися до новорічних свят

Про це учасник переговорів про обмін, кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук заявив журналістам у Мінську.

"Ми націлені на те, що до новорічних та різдвяних свят, як це і було заявлено, ми повинні звільнити цих 306 осіб. Сьогодні залишилася підготовча робота", — сказав він.

Медведчук зазначив, що в окупованих Луганську і Донецьку вже готові видати в обмін 74 полонених.

"Після цієї готовності ми визначимо дату, час і місце передачі тих, кого звільняє кожна зі сторін", — заявив він.

Медведчук зазначив, що йдеться як про військовополонених, так і про цивільних осіб.

За його словами, після реалізації першого етапу обміну за принципом "всіх на всіх", буде проведено роботу з організації другого етапу, в ході якого Україна муситиме звільнити решту 80 осіб, а інша сторона — решту 20 осіб.

29 листопада в Мінську зустрінеться Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі, Київ сподівається обговорити звільнення полонених.

Ірина Геращенко: "Україна сподівається на переговорах у Мінську узгодити дату звільнення заручників"

У середу в Мінську представники України спробують домовитися про конкретну дату звільнення українських заручників, які утримуються бойовиками ОРДЛО.

Про це поінформувала у вівторок у Брюсселі перша заступниця Голови Верховної Ради України, представниця контактної групи Ірина Геращенко, повідомляє Укрінформ.

"На сьогодні ми боремося за те, щоб до Нового року були хороші новини для сімей заручників. В середу маємо важливу зустріч у Мінську. Сподіваємося, що українська сторона в гуманітарній підгрупі вийде вже на остаточну дату звільнення заручників", - сказала Геращенко.

Вона повідомила, що українська сторона вимагає звільнення до кінця року всіх 162 громадян України (військові і цивільні), яких, за інформацією Києва, утримують на територіях ОРДЛО.

Геращенко підкреслила, що Україна використовує всі можливі формати та методи заради звільнення своїх громадян, включаючи допомогу міжнародних партнерів на найвищому рівні.

Вона також зазначила, що Київ чекає від Євросоюзу більш рішучих заяв із вимогою звільнити українських громадян, які перебувають у Росії.

Марчук: «РФ блокує будь-який прогрес на переговорах у Мінську, окрім питання обміну полоненими»

Представники Росії в тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі одержали вказівку блокувати будь-який прогрес, окрім обміну полоненими. Про це заявив представник України у підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук, передає Інтерфакс-Україна.

"Можу сказати, що останні раундів 10—11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона дістала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине, що стосується обміну полоненими, це видно по всьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленості", — зазначив він.

За словами Марчука, на засіданнях ТКГ відхилили ініціативи української сторони, яка пропонувала провести моніторинг місць концентрації відведеного озброєння й установити пости спостерігачів ОБСЄ на неконтрольованій ділянці російсько-українського кордону.

Він додав, що наступного засідання, яке пройде 29 листопада, будуть обговорювати введення режиму тиші та інші питання: "Першим питанням буде всеосяжний режим припинення вогню. Друге питання — це розведення живої сили і військової техніки, визначення нових ділянок, тому що три ділянки вже було визначено... Третім питанням буде захист об'єктів цивільної інфраструктури, четвертим — протимінна діяльність".

Марчук розповів, що домовитися про ремонт мосту через Сіверський Донець біля Станиці Луганської вдалося з великими труднощами. Він зазначив, що міст дуже важливий для мирних жителів, і Міжнародний комітет Червоного Хреста висловив готовність внести великі кошти для проведення ремонтних робіт.

За його словами, у зв'язку з ремонтом мосту "виникає військова небезпека", адже по ньому можуть пройти навіть танки.

"Домовилися, що вставка посередині — кілька десятків метрів — буде дерев'яною", — розповів Марчук.

Українська сторона готова до обміну полоненими "306 на 74"

Українська сторона готова до обміну 306 бойовиків ОРДЛО на 74 українських полонених і готова до обговорення списків.Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив радник глави СБУ Юрій Тандіт.

"У список з 306 осіб ми нікого не вносили "з боку", усі ці особи чинили злочини проти цілісності України і були подані в списках ОРДЛО на звільнення", - зазначив він і додав, що для обміну йдеться про 74 українських заручників.

За словами Тандіта, на сьогоднішній день за більш ніж 3.5 року звільнені або знайдені 3140 осіб, а на даний момент відомо про місцеперебування 94 українських полонених на Донбасі.

"У списках з 386 осіб, які подавалися з боку ОРДЛО, є особи, які не мають відношення до АТО і особи, які вчинили особливо тяжкі злочини. Зараз ми їх не розглядаємо", - зазначив він.

Також він заявив, що українська сторона готова "зробити все можливе, щоб стала відома доля 158-162 осіб, хто вважається заручниками".

Тандіт зазначив, що українська сторона "готова до будь-яких компромісів у переговорах з представниками ОРДЛО, щоб забрати всіх своїх заручників".

"Кожен з цих осіб у списку (з боку ОРДЛО) перебуває у певному статусі. ... Всі ж наші заручники перебувають без будь-якого статусу, тобто ухвалюється рішення у Москві, дається команда, і вже можуть на наступний день всіх наших хлопців звільнити. Ми готові в будь-який момент їх забрати", - додав Тандіт.&n

Схожі новини