Передплата 2024 «Добрий господар»

Важко хворий Насіров на забавах лікується, а в «героя» Романчука хабар на фальшивку перетворився

Нові корупційні справи множаться, а старі до суду розвалюються.

Затримання заступника міністра оборони Ігоря Павловського — у справі про оборудки із закупівлею пального для міністерства. Взяття під білі рученьки Олександра Авакова — за «золоті» рюкзаки для Нацгвардії. Екстрадиція із Панами Владислава Каськіва, якому інкримінують розкрадання понад семи мільйонів гривень... Після гучного «маски-шоу» із масовим затриманням колишніх податківців у травні цього року українців підсадили на черговий гостросюжетний серіал із «великими рибинами» у головних ролях. Тільки вже з перших серій закрадаються підозри, що сюжет розвиватиметься за знайомим сценарієм: затримали — попіарилися — зам’яли. Жоден із трьох «свіжих» фігурантів резонансних справ у СІЗО не затримався. Павловського відпустили на поруки, Авакова-молодшого — під особисте зобов’язання, Каськів заставою від казенного ліжкомісця «відкупився». Під шумок нових антикорупційних барабанів на задній план відходять минулі гучні справи. А їхні герої продовжують розгулювати на свободі, грозяться відсудити свої хлібні посади і строчать позови до європейської Феміди. Є й такі, що дивують не лише майстерністю виходити сухими з води, а й даром самозцілення. Як екс-головний фіскал Роман Насіров. Ще влітку він закидав НАБУ і суди клопотаннями відпустити його, важкохворого, на лікування за кордон. А два тижні тому його застукали на весіллі першої заступниці міністра юстиції Наталії Севостьянової. Тож чим закінчилися гучні затримання останніх двох років?

Куди зникли офшори Бочковського?

Коли 25 березня 2015 року просто на засідання уряду зайшли люди із кайданками і «пов’язали» керівника Держслужби із надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його зама Василя Стоєцького, дехто засумнівався: новини по телевізору показують чи програму із розіграшами? В Україні такого ще не було, аби чиновників у будівлі уряду та ще й під пряму трансляцію затримували! «Це не спектакль», — заявив перед телекамерами міністр внутрішніх справ Аваков і взявся зачитувати присутнім список гріхів Бочковського і Стоєцького. Обом інкримінували участь у корупційних схемах і зловживання владою. За версією правоохоронців, керівництво ДНС провертало оборудки із закупівлею паливно-мастильних матеріалів за завищеними цінами. Частина виручки йшла на особисті рахунки Бочковського і Стоєцького в офшорах. Інший пункт обвинувачення стосувався «чорної бухгалтерії» ДНС, де були розписані суми поборів із територіальних управлінь і вказано, кому розподіляли ці доходи.

«Ні у Бочковського, ні у Стоєцького немає шансів бути звільненими за зняття звинувачень. Докази корупційних дій переконливі», — бив себе у груди міністр Аваков. Відтоді два з половиною роки минуло, а «переконливі докази» так і не стали путівкою для екс-ДНСівців на нари. Обидва фігуранти гучної справи вийшли зі СІЗО під заставу (та ще й збиралися через суд поновитися на своїх посадах). Судової крапки досі немає. Ба більше: озвучені Аваковим звинувачення щодо корупційних оборудок із закупкою паливно-мастильних матеріалів навіть не значаться у матеріалах справи. До суду потрапили лише епізоди із «чорною бухгалтерією» та розтратою коштів на придбанні металошукачів. Мине ще час, і обвинувачення Бочковському «скостять» до статті за порушення правил дорожнього руху? Чи по-тихому дадуть умовний строк, списавши гуманне рішення на незадовільний стан здоров’я «героя-ліквідатора» (Після затримання у Бочковського раптом болячки повилазили. Як заявляв адвокат, «дали знати про себе онкологічні проблеми зі щитовидною залозою і ниркою, які виникли після ліквідації великого витоку фосфору»). Схоже, підозри про високопоставлених «дахувальників» екс-очільника ДНС не без вогню (нардеп Єгор Соболєв, зокрема, заявляв, що «Бочковський регулярно платив посадовим особам Генпрокуратури, щоб вони його «кришували»).

Спіймали на хабарі, а хабар «вивітрився»

Скільки «паради» було після затримання у червні минулого року тодішнього першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Романчука! Військовий прокурор Матіос із телевізорів не вилазив. Генпрокурор Луценко строчив пости про затримання «на гарячому» цілої злочинної групи із посадовців, які «погоріли» на хабарі у 90 тисяч доларів за надання дозволу на видобуток вапняку в одному із районів Миколаївщини. СБУ провела фотосесію у маєтку Романчука, виклавши знімки коштовних тунелів, де Герой України тримав у сейфах золоті злитки, старовинні ікони, антикваріат, столове срібло й «амбарну книгу», «яка доводить проведення корупційних оборудок». Звітували про знайдені у Романчука «поклади» ювелірки та валізу із 300 тисячами доларів.

Арешт із правом внесення застави — такий запобіжний захід обрали для затриманого віце-губернатора. У СІЗО Романчук не засидівся, внісши 5,5 мільйона гривень «заставних». У серпні 2016-го справу передали до суду. Вирок винесли лише подільнику Романчука: Олега Зайзбурга, якому з 90-тисячного хабара мало перепасти дві тисячі доларів, засудили до п’яти років за ґратами з конфіскацією майна.

Щодо Романчука у справі навіть речових доказів не залишилося. Під час судового засідання 5 вересня цього року з’ясувалося, що замість справжніх купюр, які проходили як хабар, у пачках — фальшивки. Немає хабара — немає справи, заявили адвокати Романчука і подали клопотання про закриття кримінального провадження на підставі нестачі доказів.

За свідчення проти мафії 350 мільйонів пробачили

На згадку про резонансну справу щодо колишнього заступника голови правління «Нафтогазу» Олександра Кацуби хіба що «кіно» із його затриманням залишилося. У червні 2016-го Генпрокуратура розтиражувала відео. Військовий прокурор Анатолій Матіос хизувався, як провернули операцію, вполювавши Кацубу, який мав необережність прилетіти в Україну на концерт «Океану Ельзи». З 2015 року брати Кацуби (старший, Сергій, за президентства Януковича теж встиг у кріслі зама голови правління «Нафтогазу» посидіти) перебували у розшуку. У послужному списку сімейного дуету — причетність до оборудки із «вишками Бойка» та махінації з фіктивним постачанням пального на користь «младоолігарха» Курченка.

Після затримання Олександра Кацубу «прописали» у СІЗО, де провів вісім місяців. Екс-«нафтогазівцю» інкримінували розкрадання 450 мільйонів гривень. Поки Кацуба-молодший сидів в ізоляторі, на побачення зачастили гінці від його батька — колишнього «регіонала» Володимира Кацуби, який у Верховній Раді нинішнього скликання у «відродженцях» ходить. Не сухарі у СІЗО носили, а генпрокурорські пороги оббивали. Про «ходоків» від Кацуби-старшого Луценко розповідав в одному з інтерв’ю.

Зі СІЗО Кацубу-молодшого таки витягли — у березні 2017-го. У Генпрокуратурі кивали на те, що підозрюваний уклав угоду зі слідством, компенсував державі 100 мільйонів гривень (а решту 350 великодушно пробачили?) і дав важливі свідчення проти «вищих членів мафії». Виходячи із заяв пана Луценка про те, що схиляв Кацубу свідчити проти Бойка, можна припустити, що покази стосувалися і цього персонажа. Але чи дали їм хід, якщо стільки часу минуло, а Бойко спокійно у парламентському кріслі сидить?

Може, угода зі слідством була лише прикриттям негласних домовленостей щодо «вольної» для Кацуби? Показово, що в Україну втікач повернувся незабаром після того, як продав частину свого бізнесу. За інформацією, яка пройшла у пресі, власником частки в одній із кацубівських компаній став Ігор Олегович Гладковський. Такі ж паспортні дані — у сина заступника секретаря Раднацбезу Олега Гладковського, більше відомого у ролі бізнес-партнера Петра Порошенка.

Підозри, що Кацуба повернувся в Україну «за бартер» і під гарантії, не без вогню...

На Молитовному сніданку Насіров за своє здоров’я молився?

Отримавши чергову відмову на клопотання про дозвіл Насірову пройти лікування за кордоном, адвокати екс-головного фіскала заявили, що їхній клієнт більше не розглядає для себе такої можливості і змушений лікуватися в Україні. Оце українська медицина дива творить: її стараннями Насіров із букетом важких хвороб здоровішим за всіх здорових виглядає! Ні схуд, ні змарнів. На весіллі у заступниці міністра юстиції аж світився. Та й на Молитовному сніданку, на який у червні в «Українському домі» зібрався політичний і духовний бомонд, Насіров нівроку виглядав.

З часу вручення екс-очіль­никові ДФС підозри вісім місяців минуло. Завдані насіровськими зловживаннями збитки державі оцінили майже у два мільярди гривень. При цьому застави Насірову лише 100 мільйонів присудили. У НАБУ і САП клопотали, щоб, за рішенням суду, суму заставних стягнули до бюджету, оскільки Насіров не виконав зобов’язання і не здав британський паспорт. Наявність цього паспорта підтвердили офіційні органи Великої Британії. І що? Судді проігнорували надану інформацію. Для Генпрокуратури і Міграційної служби підтвердження щодо іноземного паспорта Насірова — теж не доказ? Не поспішають із поданнями про позбавлення екс-головного фіскала українського громадянства.

Зі судовою крапкою у справі Насірова теж не квапляться. І тут заслуга не лише адвокатів, які вправно відпрацьовують свої щедрі гонорари. Надто багато впливових дійових осіб не зацікавлені у тому, щоб така рибина опинилася у тюремних сітях. Цілий косяк за собою потягне. І не колишніх (екс-податківців, яких начебто за наводкою Насірова пов’язали, влаштувавши всеукраїнське реаліті-шоу), а теперішніх.

У перервах між забавами і світськими променадами Насіров як не роль хворобливого мученика, то жертви антикорупціонерів у погонах грає. Встиг навіть «тєлєгу» до Європейського суду з прав людини накатати — на дії САП і НАБУ.

Фото зі сторінки Михайла Шнайдера у Facebook

Схожі новини