Передплата 2024 «Добрий господар»

Антикорупційний орган погруз у... корупції?

Одних «мочив», інших – «відбілював», каже колишня працівниця НАЗК. Ниточки тягнуться до канцелярії президента.

В Україні вибухнув новий політичний скандал. На адресу керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак пролунали звинувачення, що разом з “куратором” в Адміністрації президента причетна до службових фальсифікацій, тиску, розправи над неугодними. У НАЗК заперечують неправомірні дії, вважають розповсюджену негативну інформацію спробою дискредитувати агентство і готуються захищати свою честь та ділову репутацію у суді. На Банковій теж заперечили зловживання, давши зрозуміти, що жодних “смотрящих” у штаті не тримають, як і не мають інструментів впливу на антикорупційні органи.

«Інформаційною бомбою» стала прес-конференція екс-керівника Департаменту фінансового конт­ролю та моніторингу способу життя Ганни Соломатіної. Вона звинуватила свого колишнього “шефа” Наталію Корчак у тому, що фальшує результати перевірок електронних декларацій політиків та чиновників. Одних, лояльних до влади, — покриває, інших, неугодних, “пресує”. Як випливає із заяви Соломатіної, Наталія Корчак давала незаконні вказівки провести повні перевірки окремих народних депутатів, щоб за результатами цього моніторингу ці політики виглядали “чесними” і “правдивими”, щоб у їхніх деклараціях не було виявлено порушень. За словами Соломатіної, такі вказівки Корчак давала щодо народних депутатів Борислава Розенблата (раніше входив до “Блоку Петра Порошенка”) та Володимира Бандурова (група “Воля народу”). Соломатіна відмовилася це робити. Водночас, каже вона, були вказівки перевіряти тих осіб, які не підлягали перевірці. За припущенням екс-керівника Департаменту, це робили для політичної розправи або заради хабара. З іншого боку, Департаменту фінансового контролю та моніторинту способу життя керівник НАЗК заважала проводити спецперевірку кандидатів на посади суддів Верховного суду.

В інтерв’ю “Українській правді” Соломатіна заявила: “Терміни спецперевірок — 7 днів. Вони затягували на 14-15 днів. Ви що, не розумієте, що за це платили?”.

Соломатіна заявила, що у НАЗК часто обмежуються перевірками декларацій сільських голів з їхніми скромними доходами, упускаючи з виду топ-чиновників. За результатами перевірок деяких декларацій Департамент складав негативні висновки, однак у кінцевому підсумку було затверджено... позитивні вердикти. Незважаючи на виявлені порушення у деклараціях, скомпрометовані особи отримували високі посади — ректора, заступника голови ОДА. На думку заявниці, у такий спосіб систему електрон­ного декларування і саме НАЗК скомпрометовано. Про керівника НАЗК сказала, що та використовує свою посаду для особистого збагачення.

За словами Соломатіної, у вересні цього року її з двома колегами викликав до себе представник Адміністрації президента, який “курирує” питання НАЗК. І запронував, щоб усі результати перевірок, проекти рішень спочатку надавали йому, а вже потім розглядали їх на засіданні НАЗК. Коли відмовилася це робити, за розпорядженням Наталії Корчак, керівництво департаментом передали іншій, лояльній до неї людині. За словами Соломатіної, крім неї, через неправомірні дії керівника НАЗК заяви на звільнення написали керівник апарату, голова групи радників, директори інших департаментів.

Ганна Соломатіна не назвала прізвище чиновника Адміністрації президента, який перед затвердженням результатів перевірок у НАЗК змушував показувати матеріали йому. Пояснила це тим, що всі матеріали скерувала до Національного антикорупційного бюро України. Журналісти УП “вирахували” цю особу. На їхню думку, йдеться про першого заступника керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення АП Олексія Горащенкова, який у 2014-2016 роках працював помічником президента. Саме його вважають головним претендентом на посаду директора Державного бюро розслідувань (ДБР), якого мають призначити у четвер, 16 листопада. З’явилася інформація, що незаконні вказівки Горащенков давав НАЗК через телефонний додаток WhatsApp.

Якщо озвучені Ганною Соломатіною факти підтвердяться, Національне агентство з питань запобігання корупції і ще не утворене ДБР стануть новими символами імітованих, а не здійснених реформ. Через це може бути згорнуто програми міжнародної фінансової підтримки Україні.

У вересні цього року керівник НАЗК Наталія Корчак отримала від держави 211 тисяч 946 грн. Її оклад становив 23 тис. 177 грн., надбавка за вислугу років — 11,6 тис. грн., надбавка за інтенсивність праці — 23,2 тис. грн., оплата за період відпустки — 43,2 тис. грн. Ще 107,2 тис. грн. мате­ріальної допомоги очільниця НАЗК отримала на оздоровлення. Додатково 3,5 тис. грн. заробила за те, що має доступ до державної таємниці.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ТАНЧИН, політолог

Озвучені факти обурюють. А з іншого боку, було б дивно, що у час, коли корупція продовжує процвітати, один із державних органів залишався би поза нею. Це все одно, що частину дороги раптом перевести на лівосторонній рух і сподіватися, що на трасі все буде добре...

Попри все, не треба втрачати оптимізму. Зміни у державі відбуваються. Чимало позитивного роблять і антикорупційні органи, хоча не так, можливо, добре, як би нам усім цього хотілося. Суспільний конт­роль, тиск громад є стимулом для того, щоб робота цих органів змінювалася у ліпший бік. Є тиск і у вигляді виборів, що наближаються. Можновладці розуміють, що завтра їм доведеться відповідати перед виборцями своїми рейтингами.

Схожі новини