Передплата 2024 «Добра кухня»

Форум БПП: «Даллас» Петра Порошенка

  • 11.11.2017, 17:18
  • 3 336

У той час як партнери по коаліції з «Народного фронту» вирішили провести з’їзд партії, президентська БПП обмежилася «форумом».

Понад те, офіційною захід назвали «Форум представників місцевих громад», тому в партії вирішили не навантажувати більшість політичних «топів» його відвідуванням. До останніх можна зарахувати хіба голову фракції БПП у парламенті Артура Герасимова, його заступника Сергія Березенка, а також віце-прем’єр-міністра та одночасно голову Мінрегіону Геннадія Зубка. Дещо розчаровані таким складом учасників журналісти перед початком офіційної частини спілкувалися між собою або прогулювалися холом «Українського дому». Дехто сподівався, що склад учасників компенсують важливими новинами, які пролунають під час запланованого виступу президента Петра Порошенка.

Приводом для зборів стали нещодавні вибори в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). До участі запросили понад 100 голів ОТГ, обраних безпосередньо від БПП або за прямої підтримки партії на останніх виборах, а також низку місцевих депутатів, обраних за останні два роки.

Фото: Тиждень.ua
Фото: Тиждень.ua

Сергій Березенко у розмові з Тижнем уникав порівнянь із партійним з’їздом «Народного фронту», який має відбутися вже завтра, 11 листопада. «Це не з’їзд. Ми не проводимо партійного з’їзду. Ідея форуму виникла давно і ми проводили подібний захід ще торік після перших виборів у громадах. У квітні цього року, щоправда, не проводили, але там вибори відбулися тільки у 40 громадах», - зазначив він.

Хоча в розданих матеріалах ішлося про передачу влади на місця, ремонти доріг, енергоефективність або нові спортзали у школах, дехто з представників регіонів обговорював інші питання, які мають стосунок передусім до проблем центральної влади. Зокрема, кореспондент Тижня став свідком такого діалогу двох новообраних голів громад:

«Що це вони про вибори ухвалили?», - почав розмову один із знайомих.

«А що таке?»

«Ну оце про вибори… Про відкриті списки. Це що тепер не треба буде працювати на окрузі?», - посміхаючись, і з акцентом на слові «працювати» продовжив перший.

«А-а-а. Кодекс? То ж тільки в першому читанні. Зараз ще все змінять», - відмахнувся його співрозмовник.

Появу президента організатори задумали максимально ефектною. Коли стало відомо, що кортеж голови держави врешті під’їхав до Українського дому, учасників попросили підвестися з місць. Петро Порошенко, з’явившись у залі під гучні оплески, став обходити її по периметру, вітаючись з усіма охочими. Це затягнулося майже на 5 хвилин. Увесь час із динаміків грала мелодія з американського серіалу «Даллас». Його відносять до жанру «мильних опер» та показали в Україні ще у 90-ті роки. Тоді українські домогосподині та пенсіонери отримали змогу дізнатися про життя техаських нафтових магнатів, які роками конфліктують між собою за володіння корпораціями один одного. Все це, звісно ж, на тлі постійних проблем в особистому житті та палкого кохання.

Важко сказати, чи замислювалися організатори про зв'язок, однак «Даллас» був серіалом саме про американське провінційне життя, подалі від Вашингтона та Нью-Йорка. Глядачам постійно показували пейзажі заможних ранчо, нафтових веж посеред степу та чисельних стад вгодованої великої рогатої худоби. Іншими словами, це був серіал про американські «заможні місцеві громади». На думку президента та членів БПП, заможними завдяки децентралізації мають стати і українські громади. Цікаво, хто в такому сюжеті відіграватиме роль магнатів та власників корпорацій.

Сам виступ президента багатим на новини не став. Голова держави вкотре акцентував на проведених за його ініціативи реформах та збільшенні обсягу місцевих бюджетів після децентралізації.

«Дуже легко стояти осторонь і критикувати, нічого не роблячи», - зауважив Порошенко у певний момент, вочевидь, на адресу політичних опонентів. Однак за іронією, єдиними безпосередньо у залі, хто в цей момент стояв та ще й осторонь, були журналісти.

«Організатори про це не подумали, але давайте всі разом вийдемо і сфотографуємося на сходах», - нібито експромтом завершив свою промову президент. Ця його пропозиція знайшла велику підтримку в залі. Учасники підвелися з місць та швидко попрямували до сходів навпроти головного входу до Українського дому. Фотографування затягнулося через велику кількість бажаючих. «А тепер молодіжна! Молодіжка БПП!», - доносилося з натовпу, який оточив Порошенка. Зрештою, після кількох хвилин президент поїхав.

Фото: Тиждень.ua
Фото: Тиждень.ua

Організований БПП форум важко порівняти з партійним з’їздом, як це поспішили зробити у низці ЗМІ. Після від’їзду президента захід мав тривати ще півтори години. Нардеп Березенко і міністр Зубко з багатьма графіками розповідали гостям про результати виборів і головні досягнення децентралізації. Після їхніх виступів анонсували ще «презентацію голів ОТГ». Однак головним цього дня все ж став виступ президента, а не партійців зі столиці або регіонів, яку б назву не обрали організатори.

Головною проблемою «мильних опер» є те, що вони тривають роками. Сценаристам стає важко придумати щось нове, тому ситуації, в які потрапляють головні герої, починають повторюватися. З часом глядачам це набридає, і серіал знімають з ефіру. Форум БПП за змістом нічим не відрізнявся від багатьох заходів за участі президента останнього часу. Акцент на успіхах реформ і децентралізації. Однак «Даллас» Петра Порошенка поки що триває і, з огляду на результати місцевих виборів та дані соціологічних опитувань, далекий від завершення.

Журналістам та учасникам роздали теку з матеріалами, де серед іншого можна було ознайомитися з «історіями успіху» громад у різних областях, а також «молодих депутатів місцевих рад» від БПП. Склалося враження, що захід мав дві основні мети — з одного боку, показати яка саме з усіх партій отримала найбільшу підтримку на останніх виборах, з іншого, нагадати, хто саме з усіх політиків ініціював реформу децентралізації. Цим завданням відповідала навіть розсадка гостей у залі. На багатьох кріслах ближче до її центру поклали листки з написом «голова ОТГ». Простих депутатів місцевих рад відправили сидіти по краях, навіть якщо вони з головою представляли одну громаду. Такий педантизм у цьому питанні став зрозумілий згодом, коли під час своєї промови президент почергово попросив піднятися з місць спочатку новообраних голів місцевих громад, а потім і депутатів. Завдяки організованій розсадці створили «красиву» картинку для камер ЗМІ, перед якими постали дві чисельні та згуртовані колони людей.

Фото: Тиждень.ua
Фото: Тиждень.ua

Сам виступ президента запланували на 13:05, однак голова держави запізнився на 40 хвилин. За цей час гості спілкувалися між собою та мали змогу оцінити декор холу Українського дому, який прикрасили до заходу. По боках розмістили 16 великих фотографій, щоправда було важко зрозуміти, як саме світлини пов’язані із форумом представників місцевих громад. От фотографія з київського Євробачення, а от Петро Порошенко на зустрічі з Дональдом Трампом, а от він же відвідує корабель ВМС. Серед «місцевих лідерів» на світлині знайшлося місце тільки меру Києва Віталію Кличку, якого сфотографували на відреставрованій Поштовій площі у столиці.

"Завдання - виконати програму реформ і піти на вибори в 2019 році", - Яценюк на з'їзді НФ

Завдання "Народного фронту" - виконати програму необхідних для країни реформ і в 2019 році піти на президентські і парламентські вибори.

Арсеній Яценюк наголосив, що партія розпочала свою політичну діяльність у надскладних умовах: "Коли ми прийшли, на всю країну було 108 тисяч гривень на казначейському рахунку. Коли наш уряд пішов, на всю країну з іноземною валютою було 90 мільярдів гривень. Україна протягом всієї незалежності повністю сиділа на російській газовій голці. Коли ми змінили уряд, Україна вже не купувала жодного кубічного метра газу в Росії".

Арсеній Яценюк нагадав, що за результатами виборів 2014 року була створена парламентська коаліція з п'яти фракцій, до якої вперше в історії країни увійшла конституційна більшість - 302 народних депутати: "А потім члени парламентської коаліції почали пропадати - стало страшно брати відповідальність, приймати так звані непопулярні рішення. Я не знаю, що таке непопулярні рішення. Я знаю, що є рішення правильні і неправильні".

Потім, підкреслив Арсеній Яценюк, настала ще одна частина кризи: "Мені прикро, що наші партнери по коаліції поступили недалекоглядно. Я очікував повної підтримки від Президента. Президент зробив помилку. Що я можу відповісти Президенту? Стандартна відповідь в українській політиці - ми переходимо в опозицію, от вам мій кулак. Зараз я Президенту Порошенку хочу відповісти наступне. Пане Президент, дякую за досвід. Ми стали сильніші. І я сподіваюся, що всі учасники тодішньої політичної кризи зробили висновки і не припустяться подалі таких помилок".

«Народний фронт» пропонує розширення санкцій та візовий режим з Росією

Партія «Народний фронт» запропонувала ввести візовий режим з Росією та розширити санкції проти неї до відшкодування збитків.

Про це заявив лідер НФ Арсеній Яценюк на з’їзді партії у Києві, передає кореспондент Громадського.

«Політична рада партії пропонує закріпити в рішенні з'їзду необхідність введення візового режиму з Російською Федерацією», — сказав Яценюк.

Такі положення закріплені у резолюції «Народного фронту» за підсумками з’їзду.

За його словами, резолюція пропонує розширювати, а не знімати санкції з РФ, доки Україні не буде повністю повернуто її територію.

Також у резолюції наголошується, що необхідно розширювати санкції проти РФ як з боку України, так і її партнерів, доки Росія «повністю не відшкодує збиток Україні та її громадянам, заподіяний внаслідок збройної агресії».

У документі також наголошується, що партія підтримує ініціативу введення миротворців ООН на Донбас за певних умов.

«…за умови врахування саме українських національних інтересів, щоб нам не створили ще один заморожений конфлікт», — додав Яценюк.

"Народний фронт" визначиться з кандидатом у президенти у 2018-му

Партія "Народний фронт" визначиться з кандидатурою у президенти на майбутніх виборах не раніше 2018 року.

Про це йдеться у підсумковій резолюції, яку було ухвалено за підсумками з'їзду партії, що проходить у Києві 11 листопада.

"Наша партія у 2018 році визначиться із кандидатом на чергові президентські вибори. Ми вирішимо, кого нам підтримати", - заявив лідер НФ Арсеній Яценюк, зачитуючи проект резолюції.

Після цього з‘їзд з таким формулюванням її і схвалив.

Водночас співрозмовники УП у керівництві НФ переконують, що це не означає, що партія точно висуне Яценюка, адже ніхто не виключає можливого союзу з президентом Порошенком та його партією "БПП".

У свою чергу член політради, глава МВС Арсен Аваков заявив, що "Народний фронт" визначиться, висуне свого кандидата в президенти України або підтримає когось "ближче до дат проведення президентських виборів та виборів до Верховної Ради". За його словами, це ж стосується і формату походу на парламентські вибори.

"До наступних виборів Україна може перейти на парламентсько-президентську модель", - Яценюк

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк вважає, що необхідно продовжити дискусію щодо змін до Конституції.

Про це він заявив під час з'їзду партії, передає прес-служба.

Яценюк зазначив, що у парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, "для того, щоб всі інститути держави функціонували, повинна бути система стримувань і противаг".

"Зміна закону про Кабінет Міністрів, як і приведення у відповідність до Конституції всіх повноважень Президента, - це те, що може зробити цей парламент", - наголосив він.

Яценюк звернувся до партнерів з парламентської коаліції і персонально до президента Петра Порошенка.

"Ми можемо це зробити. Ми можемо забезпечити до наступних президентських і парламентських виборів європейську модель парламентсько-президентської держави. Країна не може залежати від прізвищ президента, прем'єра, членів коаліції. Країна повинна залежати тільки від інституцій", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що не веде мову про скасування загальних виборів президента і обрання його в парламенті.

“Ніхто навіть не ставить під питання прямі загальнонаціональні вибори президента. Президент є і буде, і народ буде виходити і приймати рішення, хто буде цим Президентом. Але президент - це є окремий інститут влади. Він не відноситься ні до виконавчої, ні до законодавчої, ні до судової гілки влади. Тому інститут президента як національного арбітра повинен ефективно функціонувати з усіма повноваженнями, які дають президенту можливість виконувати його функцію як гаранта Конституції країни і верховного головнокомандувача", - наголосив Яценюк.

Яценюк заявив, що "Народний фронт" піде на вибори

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк заявив, що політична сила візьме участь у парламентських та президентських виборах.

Про це він заявив на з‘їзді партії у суботу.

"Наше завдання - виконати нашу програму реформ і в 2019 році піти на президентські і на парламентські вибори", - заявив Яценюк.

"Нас оцінять люди, нам є що сказати", - зазначив він.

Варто зазначити, що на з‘їзді НФ був присутній прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який виступив на відкритті, та лідер фракції БПП Артур Герасимов.

Схожі новини