Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«УПЦ МП часто маскує свою приналежність до Кремля»

На Львівщині — аж 59 парафій УПЦ Московського патріархату. У Бродах, на території військової частини, будують ще одну!

На Львівщині офіційно зареєстровано 59 релігійних громад Московського патріархату. Зокрема, 7 із них — безпосередньо у Львові, 10 — на Дрогобиччині, 8 — на Сокальщині, 6 — на Жовківщині. Такі цифри оприлюднив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк у своєму блозі. «Був шокований цією інформацією. Моторошно робиться від таких цифр, — пише Володимир Гірняк. — Особливо на четвертому році війни з Росією. 20 травня 2014 року у військовій частині в Бродах попрощалися із п’ятьма льотчиками 16-ї бригади, які загинули під Слов’янськом. Нині там будують великий храм московської церкви. Тієї церкви, яка освячує зброю і благословляє бойовиків, серед яких, можливо, вбивці бродівських льотчиків».

«Як представник влади не маю права заходити на територію, де починається свобода совісті інших людей, - пише пан Гірняк. - Але як українцю, як громадянину своєї країни мені водночас і дивно, і боляче. Не можу зрозуміти людей, котрі у нинішній час реалізовують свої релігійні потреби у храмах церкви, котра благословляє діяння Путіна і займається поширенням «рускава міра». Але, на щастя, є й інші приклади. Регулярно надходять повідомлення про перехід парафій російської церкви у лоно Київського патріархату. І не лише на заході країни. Вірю, що не за горами той час, коли до української церкви повернеться і наша історична святиня - Почаївська лавра.

Свобода совісті — невід’ємне право кожного, гарантоване Конституцією. Але не обов’язково молитися у церкві держави-ворога. Тож, думаю, досвід громад Волині, Закарпаття, Чернігівщини, Поділля, які переходять у лоно української церкви, може бути прийнятним і корисним для віруючих на Львівщині. Українцям нема жодної потреби триматися за засалену бороду попа Гундяєва”.

Володимир Гірняк повідомив, що готовий за власні гроші видати спеціальний посібник для вірян, які хочуть законним шляхом змінити свою приналежність до УПЦ МП на іншу. У секретаріаті заступника голови ЛОР уже є текст цієї брошури. Багато коштів її видрук не “потягне”, бо це лише декілька сторінок тексту. Це інструкція із семи кроків, де зібрано усі законодавчо-нормативні акти, потрібні громаді для перереєстрації. «Тут не можна «працювати сокирою», ламати щось, — зазначив Володимир Гірняк. — Але проводити просвітницьку роботу потрібно. Ми повинні зробити все можливе, аби утверджувати Україну, не дозволяти російських провокацій. УПЦ МП часто вуалює свою приналежність до Кремля. На табличках у церкві пише просто “Українська православна церква”. Багато хто за звичкою ходить туди. Ми повинні поінформувати вірян про те, куди вони ходять».

Цифра 59 релігійних громад УПЦ МП справді вражає. Начальник управління у справах національностей та релігій Львівської ОДА Леся Корнат підтвердила “ВЗ” цю цифру. “Базуємося на розпорядженнях, виданих головою Львівської ОДА у різні роки (бо саме розпорядженням голови ЛОДА реєструвалися згідно із законодавством, Законом “Про свободу совісті і релігійні організації” ці громади), — сказала Леся Корнат. — На даний момент не всі ці організації функціонують, хоча і є зареєстровані. Відповідно до змін до Бюджетного кодексу і Закону про реєстрацію громад, у 2015-16 роках розпочалася перереєстрація релігійних громад. Наразі жодна релігійна громада УПЦ МП Львівщини не перереєструвала свій статут. Згідно із законодавством, якщо вони не перереєструють свій статут, то з 1 січня 2018 року втратять статус релігійних організацій, які не отримують доходів. Тобто стануть платниками податків. Інші релігійні конфесії подавали нам статути на реєстрацію”.

Загалом на Львівщині зараз є 2928 релігійних громад. Цифра попередня, бо ще не закінчилися перереєстрації статутів громад, зокрема, УПЦ МП. За віросповіданнями “розкладка” така: Українська греко-католицька церква (УГКЦ) — 1562 громади, Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) — 524, Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) — 317, Римо-католицька церква (РКЦ) — 132, Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) — 59, Протестанти та інші віросповідання (свідки Єгови, іслам, юдаїзм) — 334 громади.

Сім громад УПЦ МП, які зареєстровані у Львові, — усі діючі. “Є випадки, коли священики не акцентують увагу на тому, до якої юрисдикційної приналежності належать, що це саме Московський патріархат, — веде далі Леся Корнат. — Пишуть: Українська православна церква. І все. Коли йде служба, священики іноді згадують керівника церкви. Тобто згадують Онуфрія (Березовського), київського предстоятеля цієї церкви”.

- Чи збираються якісь громади УПЦ МП переходити в іншу конфесію?

- Зміна юрисдикційної приналежності у Львівській області у більшості відбулася у 90-х роках. Тобто громади, які колись належали до православної церкви, масово перейшли під юрисдикцію Київського патріархату або УАПЦ. Зараз маємо лише поодинокі переходи. За останні роки у нас дві громади змінили конфесійну приналежність — у місті Турці і у селі Великополе (Яворівський район).

- Чи проводиться якась робота з цими вірянами, чи їх інформують, до якого патріархату належить їхня церква?

- Згідно із Законом України “Про свободу совісті та релігійні організації”, держава не може втручатися у справи релігійних громад і надавати перевагу будь-якій громаді. Це справа самих вірян. Те саме стосується і церкви, яка є на території військової частини у місті Бродах. Церква будується на місці приватної ділянки. Її брали під приватне будівництво і на місці цієї приватної ділянки зводиться, як тепер розуміємо, культова споруда. Належних документів на цю культову споруду там не оформлено. Це вже справа самих жителів міста Броди, чи вони дозволять у своєму місті мати саме таку церкву? Бо ми, як орган виконавчої влади, не маємо права втручатися у ці речі.

- Чи були випадки, коли громада УПЦ МП демонструвала на Львівщині антиукраїнську позицію?

- У департамент не було звернень щодо цього.

У Фейсбуці нещодавно створили групу “Геть московських попів із Галичини!”. Як декларували організатори групи, вони не мають на меті влаштовувати “релігійні війни”, а лише хочуть поінформувати вірян і громадськість, “хто є ху”. “Для УПЦ МП саме Львівська єпархія є однією з найважливіших, — інформує дописувачка групи Оксана Дудар. — 1992 року єпархія нараховувала всього близько 15 парафій, її було знято з державної реєстрації, не було кафедрального собору та єпархіального управління, які перейшли до УПЦ КП. Після приїзду єпископа Августина до Львова під його резиденцію було перелаштовано плебанію церкви Святого Георгія, яка стала виконувати функції кафедрального собору. Невдовзі було відновлено реєстрацію єпархії. Стрімко виросло число парафій: у 1998 році їх було вже близько 50, у 2008 — 62.

Комфортне становище УПЦ МП похитнулося з початком війни (на сході України. — Авт.). Один з останніх скандалів стався у Жовкві під час похорону українського бійця. Священик УПЦ МП єдиний з місцевого духівництва не вшанував загиблого героя, а ворота церкви під час проходження похоронної процесії були зачинені”.

Священик потім пояснював, що громада його не попередила про цей похорон.

Нагадаємо, у липні цього року громадськість Жовкви була збурена тим, що настоятель храму Святих апостолів Петра і Павла УПЦ Московського патріархату протоієрей Степан Хомин не відчинив двері Свято-Петропавлівського храму, коли у місті йшла траурна процесія — ховали загиблого у зоні АТО Володимира Турчина. Місцеві громадські активісти назвали таку поведінку священика “системою”, стверджували, що священик і парафіяни підтримують політику російського агресора.

Схожі новини