Передплата 2024 ВЗ

Депутатам парять яйця і хрін з осетринкою заливають

Дешевизна у парламентській їдальні закінчилась.

У їдальні Нацбанку підняли ціни. Незабаром підросли і зарплати у працівників установи. Якщо торік пообідати там можна було за п’ять гривень (перше, гарнір і салат), то тепер ціни разом із «банкірськими» заробітками у півтора раза підскочать. Прийде хтось із замів поїсти, і з його зарплатної картки, на яку понад 200 тисяч гривень щомісяця набігає, у харчевні знімуть не п’ять, а цілих 7 гривень 50 копійок! Депутати, яких колись теж «на халяву» (за смішні гроші) годували, на прайс в їдальні НБУ можуть лише пооблизуватися. Разом із меню у парламентській харчевні і ціни змінилися.

Ще два роки тому у дирекції парламентської їдальні скаржилися, що грошей катастрофічно бракує. Мовляв, і лампочки для вітрин нема за що поміняти, і кухарям на підняття зарплат не вистачає. Просили підкинути з бюджету 1,3 мільйона гривень. При цьому ціни у депутатській їдальні смішними були. Гречка — шість гривень за порцію, овочевий салат — стільки ж, салатик із кальмарами — 12 гривень. При тому, що навіть звичайну капусту примудрялися закуповувати по 80 гривень за кіло, тоді як реально вона коштувала 3-5 гривень.

Чи то дотації на VIP-харчевню зменшили, чи начальство змінилося, але гастрономічний комунізм для депутатів скінчився. Точніше — майже скінчився, бо, як для депутатських заробітків, й оновлені прайси заскромні. Ціни округлилися у півтора-два рази, але і «буржуйських» страв у меню побільшало.

За перше, друге салат і компот доведеться викласти щонайменше 60 гривень. Це якщо замовити, наприклад, гречаний суп із фрикадельками (20,63 грн. за порцію), 100 грамів смаженого хека (25,20 грн.), бурячковий салат із чорносливом і горіхами (13,29) та виноградно-смородиновий напій (9,65 грн.). Легкий перекус із парочки парених курячих чи перепелиних яєць — 11 гривень.

Для любителів чогось вишуканішого асортимент теж широкий. Найдорожча з перших страв — рибна юшка з розтягаями (42 грн.). Якщо після неї закортить поласувати «царськими млинцями» - плюс 39 гривень. Є і дорожчі — по 65 гривень за порцію.

Найскромніший гарнір, який пропонують у парламентській їдальні, - варена гречка (8,49 грн. за порцію). Найдорожчий — тушкована картопля з білими грибами (45,26 грн.).

До гарніру можна взяти шматочок вареної курочки (25 грн. за 100 грамів) або розщедритися на запечену з грушею сьомгу (127 грн. за порцію), качину грудку з журавлинним соусом (129 грн.) чи варене філе осетра (285 грн. за 100 грамів).

Із закусок найдешевше обійдеться порція холодцю — 29 грн. Якщо потягне на заливну осетринку з хріном, чек «поважчає» на 111 гривень. Найдорожча закуска — тигрові креветки з помідорами чері. 50 грамів обійдуться у 146 гривень.

Фото znaj.ua

Схожі новини