Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Битва за безплатну «Нафтусю»

Громадські активісти понівечили турнікети у центральний бювет Трускавця, протестуючи проти запровадження плати за вхід.

У курортному Трускавці назріває «революційна ситуація». У центральному бюветі із всесвітньо відомою мінеральною лікувальною водою «Нафтуся» виник конфлікт і сталися сутички. Досі сюди міг безкоштовно зайти і попити водички будь-хто із мешканців та гостей міста. Однак із

1 грудня запроваджують плату за вхід до бювету. Одноразове відвідування бювету коштуватиме 3,5 грн. Пити воду можна буде досхочу, а ось із собою можна буде винести не більше 250 мілілітрів лікувальної мінералки. Якщо зважати, що відпочивальнику протягом дня зазвичай приписують триразове відвідування бювету, за споживання трускавецької водички мають викласти з кишені 10 грн. 50 коп. на день.

Трускавчани, звісно, обурені — десятиліттями користувалися вітчизняними надрами безкоштовно, тішились, що матінка-природа наділила їх такою милістю. І ось халява скінчилась. Народне обурення, яке витало у повітрі, підхопили громадські активісти, які не чекаючи 1 грудня провели перед центральним бюветом акцію протесту. Приватна структура “Трускавецькурорт”, яка є власником усіх тутешніх “народних надр”, уже встановила на вході в бювет новенькі, ще обмотані целофаном, турнікети. Однак 7 листопада сюди прийшли активісти із шинами і протестними плакатами, вимагаючи скасувати плату за вхід. Вони прорвалися через турнікети, пошкодивши їх.

Пікетувальники стверджували, що запровадження плати призведе до того, що поменшає людей у санаторіях, відтак зникатимуть робочі місця. За воду будуть змушені платити і місцеві жителі. Хоча адміністрація «Трускавецькурорту» і запевняла, що трускавчани й надалі питимуть воду безкоштовно, лише за пред’явленням паспорту, насправді це буде далеко не так. Людям треба буде взяти скерування сімейного лікаря з поліклініки, потім підтвердити її у місцевій лікарні та у міській раді. Безпосередньо пройти у бювет зможуть за попередньо сформованими списками.

Напередодні акції протесту, колишній міський голова Трускавця Лев Грицак розповсюдив відкритого листа до голови Львівської облради, голови Львівської ОДА, начальнику УСБУкраїни у Львівській області, прокурору області, міському голові Трускавця, депутатам Трускавецької міськради та всім мешканцям Трускавця. Просить врятувати Трускавець, повернути громаді незаконно забрану гідромінеральну базу і зберегти її. Просить не довести ситуацію до масових акцій протесту. Зокрема наголошує, що засновники ПрАТ «Трускавецькурорт» зареєстрували свій бізнес через кіпрські офшорні зони. “Це звернення прошу вважати повідомленням правоохоронним органам про кримінальний злочин щодо розкрадання і нищення громадського майна з боку власників ПрАТ «Трускавецькурорт» з внесенням інформації в Єдиний Реєстр Досудових Розслідувань, кримінального провадження про вищезазначену злочинну діяльність”.

Про цю ситуацію йшлося і на народних зборах, які відбулися 5 листопада у Народному домі Трускавця з ініціативи небайдужих мешканців міста-курорту та групи депутатів міськради. Виступав почесний мешканець Трускавця, кандидат медичних наук Мирон Бучацький. Наголошував, що ПрАТ «Трускавецькурорт» свого часу незаконно приватизував профспілкове майно, санаторії, бювети. Мешканці Трускавця Богдан Волощук, Ігор Кисак, Володимир Шиманський обурювались тим, що вхід у бювет буде платним. Один із виступаючих зауважив, що був нещодавно у Карлових Варах, так там усе платне, крім мінеральної води. На зборах прийняли рішення прийти на сесію міськради і донести свою думку: “Нафтуся» повинна бути тільки у власності Трускавецької громади, а контроль за її станом і видобутком повинна здійснювати Трускавецька міська рада.

“Мені не залежить, чи запровадять плату на вхід в бювет, але важливо, щоб був вільний вхід для мешканців міста, - розповів “ВЗ” трускавчанин пан Остап. - Платний вхід буде невигідний власникам приватних вілл, які приймають туристів на відпочинок, для санаторіїв. Зараз половина із них не платять за воду, а користуються нею. Дехто показує, що за рік у нього проживало, припустимо 500 відвідувачів, коли насправді їх було тисяча. Фактично наживаються на тій воді. Шкода тих хворих людей, які приїжджають у Трускавець лікуватися самостійно. Дехто цілий рік збирає гроші на цю поїздку. На курорті живуть приватно на квартирах. Якщо запровадити плату за вхід, це їм влетить у копієчку: в середньому додатково будуть змушені витягати з гаманця 500 гривень за курс”.

У четвер, 9 листопада, у Трускавці має відбутися сесія міської ради, на якій першим питанням розглядатимуть “питання води”. У київському офісі ПрАТ “Трускавецькурорт” журналісту “ВЗ” повідомили, що наразі утримуються від коментарів — почекають сесії Трускавецької міської ради, на якій також хочуть виголосити свою заяву.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський розповів журналісту “ВЗ”, що ставиться негативно до вчинку активістів, які понівечили турнікети. “Порушено кримінальне провадження з цього приводу, - розповів Андрій Кульчинський. - Будемо вирішувати питання із бюветом у двох площинах — або це буде комунальне підприємство, або спільне підприємство (ЛМР і “Турскавецькурорт”. - Авт.). Будемо радитися на сесії міськради, та з громадськістю. Склалася ситуація, що майже половина підприємств, які користуються мінеральною водою, не платять за неї, а це приватні будинки відпочинку, санаторії. Щодо місцевих жителів, то уже прийнято рішення, що вони зможуть безкоштовно проходити у бювет — тільки за пред’явленням паспорта. Без будь-яких інших довідок”.

А тим часом...

Запровадження плати за вхід у бювет мінеральних вод у Трускавці стане предметом розгляду Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Про це повідомив “Трускавецький вісник”. Також, за інформацією видання, народні депутати ініціюють звернення з цього приводу до Генеральної прокуратури.

Фото автора

Схожі новини