Передплата 2024 «Добрий господар»

«Облога» дороги Дрогобич-Трускавець

Тривала близько години. Люди вимагають від влади дій, бо бояться трагічних наслідків провалля біля Трускавця.

7 листопада жителі Сільця, одного з мікрорайонів Стебника, перекрили дорогу на Трускавець. Учасники акції протесту протягом години безперервно ходили через пішохідний перехід. У такий спосіб демонстрували незадоволення діями як влади, так і керівництва ПрАТ «Полімінерал» - підприємства, яке відповідає за утворення під боком Трускавця провалля завглибшки 40 метрів.

Нагадаємо, 30 вересня на площі 6 гектарів виник величезний кратер, який розширяється і потрохи «рухається» у бік дороги Дрогобич-Трускавець. Рух автотранспорту у цьому напрямку обмежено. Під загрозою опинилась не лише ділянка згадуваної дороги перед в’їздом до Трускавця, а й кількасот метрів лінії електропередачі та водогону Гірне-Дрогобич. Людей найбільше турбує доля житлової зони, наближеної до провалля. Чи безпечна вона для проживання? Відповідь на це запитання — перша і головна вимога учасників акції.

Про екологічну безпеку, ризики, які існують на шахтному полі рудника №2, де зсунулась земля, говориться давно. Програму з проведення природоохороних робіт, які б мали нейтралізувати всі ймовірні негативні наслідки, розроблено. Але виконується вона як мокре горить, бо потребує чималого фінансування, а грошей на це завжди бракує. Люди вимагають негайного обстеження небезпечних ділянок.

До протестувальників приїхали директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник та голова Державної екологічної інспекції області Микола Маланич. Обіцяли, що з 1 грудня ц. р. на небезпечній для руху авторанспорту ділянці дороги, яка сполучає Трускавець із Дрогобичем, встановлять сучасні датчики для стеження за тектонічними змінами. Йдеться про апаратуру, яка працюватиме синхронно зі шлагбаумами. У разі виникнення реальної небезпеки утворення нового провалля спрацює датчик, від якого надійде сигнал до шлагбаума. Засвітиться червоне світло, і дорогу автоматично перекриють. На зустріч з людьми, які живуть поблизу небезпечної зони, приїхав і заві-

дувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінфоматики Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу, доктор геолого-мінералогічних наук професор Едуард Кузьменко. Він запевнив, що процеси, які відбуваються у зоні рудника №2 стебницького «Полімінералу», не несуть загрози ані Трускавцю, ані Стебнику. Більш вичерпну відповідь обіцяв дати після завершення комплексу дослідницьких робіт, тобто під кінець року. Але так довго люди чекати не збираються. Дали владі термін — 10 днів. Якщо упродовж цього часу не отримають вичерпних відповідей на свої вимоги, вдадуться до нових протестних акцій. Бо вже зрозуміли, що “рятування потопаючих — справа рук самих потопаючих”.

Схожі новини