Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАБУ називає незаконним перерахування 156,8 мільйонів з "Ощадбанку"

  • 08.11.2017, 18:19
  • 2 393

В Національному антикорупційному бюро заявили, що перерахування на рахунки Держказначейства арештованих в "Ощадбанку" коштів компанії Quickpace Limited, бенефіціаром якої є Олександр Онищенко, є незаконним.

Про це "Українській правді" повідомили в прес-службі НАБУ.

"Доводимо до відома заступника Генерального прокурора Євгена Єніна, що детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП розслідують факти вчинення службовими особами ПАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт", - заявили в бюро.

"За даними детективів, бенефіціаром компанії Quickpace Limited, кошти якої й були арештовані під час розслідування так званої "газової справи", є народний депутат Олександр Онищенко.

Тож їхнє перерахування на підставі рішення суду у абсолютно іншому провадженні, без скасування обтяжень, накладених раніше, виглядає дуже дивним. Тим більше, що судове рішення у "газовій справі" ще не прийнято", - додали в НАБУ.

Раніше в НАБУ заявили, що заарештовані в "Ощадбанку" гроші, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаної з нардепом Олександром Онищенком, зникли.

Через це бюро зареєструвало кримінальне провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ВАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт.

Пізніше заступник генпрокурора Євген Єнін заперечив зникнення 156,8 мільйонів доларів з арештованих рахунків компанії, підконтрольній депутату Верховної Ради Олександру Онищенку.

Луценко звинувачує НАБУ у підіграванні Януковичу

Генпрокурор Юрій Луценко переконаний, що заяви детективів Національного антикорупційного бюро про зникнення з "Ощадбанку" коштів Януковича спрямовані на отримання рішення суду про спецконфіскацію.

Про це у коментарі журналістам заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Уся активність окремих детективів НАБУ свідчить лише про одне — люди шукають текст рішення суду. Рішення суду у законному порядку засекречене. Зняття секретності судом не дозволено.

Тому бажання певних осіб, які хочуть у Лондоні розпочати процедуру повернення цих коштів, отримати текст рішення Краматорського суду не проходить", - сказав Луценко в ефірі "112 Україна".

Він додав, що спочатку в це включили громадські організації, які домагалися цього рішення, а тепер до цього долучилися правоохоронці.

На думку Луценка, національний інтерес вищий будь-яких особистих інтересів.

"Тому не можна звинувачувати "Ощадбанк" у тому, чого нема — він чесно виконав рішення про спецконфіскацію. І, по-друге, допомагати тим, хто обікрав країну, шляхом вилучення відповідних документів і, ймовірно, їх передачі також не варто", - сказав Луценко.

За його словами, ця ситуація свідчить про те, що усі правоохоронні органи потребують контролю, "бо скрізь помилки і навіть зловживання можуть бути".

На запитання, чи, на його думку, детективи НАБУ працюють на адвокатів Януковича, Луценко сказав:

"За моєю версією, адвокати НАБУ вимагають від керівника "Ощадбанку" Пишного документи, які могли би знадобитися для атак на Україну. Для чого вони це роблять — нехай розбирається їхнє керівництво. Але звинувачення, що кошти кудись пропали — не відповідає дійсності і є не доброчесною дією", - сказав Луценко.

За його словами, ГПУ має довідки від "Ощадбанку" про те, що вони перерахували ці кошти, від казначейства — про те, що вони зараховані у держбюджет.

"Зрештою є показник профіциту держбюджету приблизно на цю суму", - підсумував Луценко.

Як відомо, 28 березня Краматорський міськсуд ухвалив рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії "Газ Україна-2020" Аркадія Кашкіна.

Через місяць рішення набуло чинності, і конфісковані кошти було перераховано в держбюджет.

У травні 7 кіпрських компаній-власників облігацій внутрішньої державної позики оскаржили рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд доларів, але апеляцію не було прийнято до розгляду.

Генпрокуратура заявила, що «гроші Онищенка» з Ощадбанку не зникали

Зазначені кошти «Ощадбанк» перерахував на рахунки Державної казначейської служби - Єнін.

Генеральна прокуратура заперечує зникнення 156,8 мільйонів доларів з арештованих рахунків компанії, підконтрольній депутату Верховної Ради Олександру Онищенко. Про це на брифінгу повідомив заступник генерального прокурора Євген Єнін, передають «Українські Новини».

«Гроші є. Зазначені кошти «Ощадбанк» перерахував на рахунки Державної казначейської служби. Надалі Верховна Рада вирішила долю цих грошей, визначивши їх цільове використання», - сказав він.

«На цьому тлі нам незрозуміла позиція НАБУ щодо допитів керівництва «Ощадбанку», оскільки інформацію про ці кошти можна було отримати шляхом звернення в казначейську службу. Оцінку діям НАБУ повинна дати Спеціалізована антикорупційна прокуратура», - додав Єнін.

Прокурор продемонстрував лист «Ощадбанку» про перерахування грошей Онищенка в Держказначейство.

Онищенко: "З Ощадбанку зникли гроші Януковича, а не мої"

Народний депутат-утікач Олександр Онищенко стверджує, що не має стосунку до арештованих коштів компанії Quickpace Limited, про зникнення яких заявило НАБУ.

Про це він заявив у коментарі "Українській правді" 8 листопада.

При цьому Онищенко стверджує, що ці гроші були арештовані Генпрокуратурою у 2014 році у справі про спецконфіскацію коштів екс-президента Віктора Януковича.

"Я взагалі не причетний. Я не знаю, чиї це гроші. Їх конфіскували як гроші Януковича. Всі гроші в Ощадбанку були заарештовані в 2014 році. Моїх там немає", — сказав нардеп у коментарі УП.

Водночас у Національному антикорупційному бюро, коментуючи заяву Онищенка, заявили, що ці кошти були конфісковані в 2016 році, та наголосили "Українській правді" наступне:

"Детективи НАБУ встановили, що бенефіціаром компанії Quickpace Limited був саме Олександр Онищенко, а зовсім — не Янукович"

"І питання про те, чому ці кошти, арештовані в рамках провадження щодо Онищенка, при нескасованій ухвалі суду, були кудись перераховані за ухвалою суду у справі, яка стосувалася Януковича, — наразі є відкритим", — сказали в НАБУ.

В "Ощадбанку" зникли гроші, арештовані в справі Онищенка

Арештовані в "Ощадбанку" гроші, які належали компанії Quickpace Limited, пов’язаній з нардепом Олександром Онищенком, зникли.

Про це йдеться у заяві НАБУ у середу

"Наразі Національне антикорупційне бюро намагається встановити долю близько 156,8 мільйонів доларів США та 218,1 тис. грн, які належали компанії Quickpace Limited, пов’язаній з нардепом Олександром Онищенком та були арештовані за рішенням суду від 24.05.2016 на рахунках в ПАТ "Ощадбанк" в рамках розслідування так званої "газової справи", - заявили у відомстві.

"Як встановили детективи НАБУ, станом на 17.10.2017, незважаючи на наявні обтяження (нескасоване та неоскаржене рішення суду про їхній арешт), дані кошти зникли з рахунків у ПАТ "Державний ощадний банк України", - повідомляє НАБУ.

Згідно з інформацією бюро, в "Ощадбанку" це пояснили тим, що кошти були нібито перераховані до державного бюджету України на підставі вироку Краматорського суду Донецької області, яким було "затверджено угоду про визнання винуватості з громадянином Аркадієм К".

В НАБУ заявили, що допитали посадових осіб банку, проте ті не надали жодних відомостей на підтвердження перерахування вказаних сум в рахунок держбюджету, "посилаючись на заборону розголошувати ці відомості".

"Таким чином, наразі невідомо, куди і за яких обставин вказані кошті були перераховані", - заявляють в НАБУ. Через це бюро зареєструвало кримінальне провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ПАТ "Державний ощадний банк України" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт.

Як відомо, НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ "Укргазвидобування" у грудні 2015 року.

За версією слідства, в період з січня 2013 року по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, в розмірі понад 1,6 млрд грн, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Наразі 7 осіб, у тому числі народний депутат України Олександр Онищенко, перебувають у розшуку, 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.

Джерело: Українська Правда

Схожі новини