Передплата 2024 ВЗ

Гриневич: "Ми зобов’язані забезпечити інтеграцію суспільства через вільне вживання державної української мови"

  • 07.11.2017, 09:50
  • 2 448

Міністр освіти й науки Лілія Гриневич у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі представила послам держав-союзниць закон «Про освіту».

«Кожна країна має власну позицію: є ті, що нас підтримують, а є й ті, що сумніваються. Чи змінив свою думку посол Угорщини, сказати важко. Він висловив своє невдоволення законом і переконання, що він звужує права угорської меншини. Моя ж аргументація — насправді, ці права розширюються і в доступі до освіти, і в забезпеченні конституційних прав», — сказала вона в понеділок, 6 листопада, повідомило Радіо Свобода.

Гриневич також наголосила, що мовна реформа в рамках закону про освіту — це питання національної безпеки.

«Створення територій, де не функціонує державна мова, які фактично відокремлюються, бо користуються іншою мовою, — це загроза для територіальної цілісності. Ми маємо дуже гіркий досвід незаконної анексії Криму, де була лише одна українська школа, а все решта — російські школи і цілком гомогенне функціонування російської мови», — заявила міністр освіти й науки України.

«Це, а також Донбас, де практично не вживалася державна мова, повинно бути великим уроком. Настав той історичний час, коли ми зобов’язані забезпечити інтеграцію суспільства через вільне володіння і вживання державної української мови», — додала Гриневич.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не зможе підтримати євроінтеграційні зусилля України, через це Будапешт заветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня, через ухвалення Україною змін до законодавства про освіту.

Він попередив, що Угорщина робитиме ці дипломатичні кроки доти, поки закарпатські угорці не визнають, що мовно-освітня ситуація не врегульована для них належним чином.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сійярто повідомив, що наразі немає можливості якось обійти угорське вето, оскільки скликання комісії НАТО-Україна потребує одностайного голосування.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини