Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд визнав протиправною бездіяльність Миколаївського райвідділу поліції при розгляді звернення про аморальність директора школи

Суд визнав протиправною бездіяльність Миколаївського райвідділу поліції при розгляді звернення жителя Устя про аморальність директора школи

У п'ятницю, 17 листопада, Миколаївський районний суд задовольнив скаргу жителя села Устя Миколаївського району Романа Дмитришина на бездіяльність Миколаївського відділу поліції Стрийського ВП Головного управління Нацполіції у Львівській області. І зобов'язав Миколаївський відділ поліції внести відомості про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою досудове розслідування. Ухвалу у справі за номером 447/2487/17 постановив слідчий суддя Миколаївського районного суду Олександр Бачун.

У заяві Р. Дмитришина до миколаївської поліції йшлося про протиправні, аморальні дії директора Устянської школи І-ІІ ступенів Віталія Бахорського. "Високий Замок' розповідав про це у статті "Засунь собі свою грамоту знаєш куди!"(публікація у номері за 26 жовтня).

Рекомендовано дати йому догану...

За приниження односельців жителі Устя вимагають звільнити директора школи Віталія Бахорського. До цих вимог приєдналися українці в Чехії.

Комісія Миколаївської райдержадміністрації рекомендувала місцевому відділу освіти притягнути до дисциплінарної відповідальності директора Устянської школи Віталія Бахорського. За словами голови комісії, заступника голови РДА Віктора Козоглодюка, таке рішення ухвалено “за підсумками перевірок з вивчення морально-психологічного клімату у згаданій школі, які провели фахівці служби у справах дітей РДА, психологи”. Зроблено це у відповідь на звернення Дроговизької сільради і за матеріалами громадських слухань у селі Усті. На цих слуханнях, де йшлося про антипедагогічну, аморальну поведінку керівника навчального закладу Бахорського, сільська громада вимагала звільнити його з посади. Перевірку озвучених фактів проводить миколаївська поліція. Якщо вони підтвердяться, швидше за все, доганою директор не обійдеться...

Про скандальну атмосферу в Усті, пов’язану з особою директора школи, “Високий Замок” писав у статті “Засунь собі грамоту знаєш куди!”. Йшлося про те, що Віталій Бахорський дозволяє собі неприпустимі речі щодо учнів, їхніх батьків, зрештою, самих педагогів. За розповідями школярок, директор плескав їх по сідницях, шукав шпаргалки у декольте і під спідницями, допускав принизливі репліки на адресу дівчаток. Батька однієї з них, активного майданівця, при всьому класі назвав “черв’яком” і обіцяв “роздавити”. “Артеківські” нагороди цієї учениці казав їй засунути собі...“Пресував” колег.

У день, коли з’явилася ця публікація, ми мали зустріч з колишнім головою СБУ Ігорем Смешком. Глянувши на заголовок у газеті і дізнавшись, про що йдеться у матеріалі, екс-керівник державної спецслужби схопився за голову. Сказав: якби щось подібне трапилося у США чи, скажімо, у Швейцарії (як дипломат Ігор Смешко працював там упродовж тривалого часу), то винуватець наруги над дітьми сів би за ґрати на 20 років...

Шок викликала стаття про директора школи Бахорського у наших читачів. Процитуємо кілька відгуків на неї у соціальних мережах:

Василина Федів. Відкрила “Високий Замок”... а там Устя, школа, діти, звільнення, добре знайомі мені хороші люди, які пройшли Майдан, війну, люди з активною життєвою позицією... Поставила себе на місце тих батьків. Я б школу рознесла - якби мені про таке сказала дочка... В наш час диктатура “рулить”, розправа з неугодними, залякування... Запитаєте, де районна влада, що допустила до такого розголосу? Їй, напевно, вигідно мати “ручного” директора. А він, відчувши підтримку керівництва і маючи в родичах юристів, вирішив ще й “бабки скосити” за моральну шкоду. Систему треба ламати в наших головах! Влучний коментар під статтею. Хто ж ми: Зімбабве чи європейська країна?!

Світлана Кобилинська. Дотепер моє рідне село прославляли мудрі,талановиті люди, а те, що прочитала, — жах. Соромно за поведінку директора!

Уляна Голубович-Одинак.Я так розумію, що конфлікт триває вже давно. Запитання до районного керівництва освіти: ви на своєму місці?

Ігор Головацький.Чому мовчить обласний департамент освіти?

P. S. З проханням оцінити поведінку директора Устянської ЗОШ І-ІІ ступенів Віталія Бахорського редакція “Високого Замку” звернулася до Уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки.

Михайло ТОПОРОВ,

голова Міжнародної асоціації українців “ЄвроМайдан”, заступник голови Українського Народного Дому в Чехії (м. Прага)

Після прочитаної у “Високому Замку” статті багато українців Чехії були стурбовані тим, що відбувається навколо цієї школи. А також - діями її очільника, керівництва районного відділу освіти. Після такої резонансної справи воно повинно подати у відставку. На наш погляд, саме бездіяльність керівника районного відділу освіти призвела до того, що директор школи своїми діями спричинив конфлікт не лише у шкільному колективі.

Миколаївський район,

Львівська область

Схожі новини