Передплата 2024 «Добра кухня»

Стали відомі попередні результати виборів в ОТГ на Львівщині

  • 30.10.2017, 10:54
  • 7 989

У неділю, 29 жовтня, на Львівщині відбулося голосування за депутатів та голів восьми об'єднаних територіальних громад.

Вибори пройшли у Великомостівській міській громаді, Волицькій сільській громаді, Воютицькій сільській громаді, Підберезцівській сільській громаді, Рудківській міській громаді, Славській селищній громаді, Солонківській сільській громаді та Щирецькій селищній громаді. Окрім цього у трьох селах Розвадівської сільської громади обирали старост.

Великомостівська міська громада

Явка на виборах склала 50%. Найбільше голосів отримав чинний голова Великих Мостів Ярослав Ройко (68%), який йшов самовисуванцем. Кандидат від «Свободи» Роман Кісілевич отримав 22% голосів, Михайло Лукач з «Батьківщини» — 11%, а кандидатка від Радикальної партії Ляшка Галина Березовська — 5%.

Волицька сільська громада

Найбільше голосів отримала голова Тшенецької сільради Марія Дик, за яку проголосували 83% виборців. ЇЇ єдиний суперник пенсіонер Тадеуш Марек отримав 10%. Явка на виборах склала 71%.

Воютицька сільська громада

Явка на виборах склала 57%. Найбільше голосів отримав чинний голова Воютицької сільради Михайло Яремко (66%). На другому місці із 27% опинився Іван Дуда («Батьківщина»), а два інші кандидати Михайло Ковалів («Свобода») та Богдан Сенейко (самовисуванець) отримали 3% та 2% відповідно.

Підберезцівська сільська громада

Явка на виборах склала 66%. Лідером голосування є голова Миклашівської сільради Василь Коваль, який йшов самовисуванцем і отримав близько 62% голосів. Голова Чижиківської сільради Микола Пухальський отримав 35% голосів, а третій кандидат Назарій Сорока — близько 3%.

Рудківська міська громада

Найбільше голосів отримав чинний голова Рудок Іван Лозинський (49%), який ішов самовисуванцем. Його найближчими суперниками виявилися Іван Пиртик з «УКРОПу» (19%),Ореста Зварич з «Батьківщини» (13%) та Богдан Кремса з «Народного контролю» (11%). Інші три кандидати отримали менше 5% голосів: висуванець «Самопомочі» Іван Кольцо (4%), «свободівець» Михайло Романович (4%) та самовисуванець Ярослав Матюшко (1%).

Славська селищна громада

Перемогу на виборах отримав директор бази відпочинку «Вежа Ведмежа» Володимир Бега, за якого проголосували 39%. За ним зі значним відривом йдуть Михайло Кінаш (24% виборців), Василь Білинець (21%) та Ігор Ферин (14%). Ще двоє кандидатів Олег Онаць та Дмитро Вітвіцький отримали менше 1% голосів — 0,7% та 0,3%. Явка виборців склала 64%.

Солонківська сільська громада

Явка виборців склала трішки менше половини (49%). За попередніми результатами, на виборах зі значним відривом переміг нинішній голова Солонки Віталій Ткачук.

Щирецька селищна громада

На виборах голови громади переміг Щирецький селищний голова Олег Василишин, який набрав 58% голосів. Його суперник голова Пісківської сільради Ігор Бей набрав 40%. Явка на виборах склала 51%.

ОПОРА оприлюднила дані про явку виборців на місцевих виборах у територіальних громадах

У громадянській мережі наголосили, що дані щодо активності виборців можуть бути уточнені.

Станом на 20:00 явка виборців у 201 об’єднаній громаді, де 29 жовтня відбуваються перші місцеві вибори, склала 48,2% від загальної кількості виборців. Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

Зазначимо, що вибори охоплюють усі області України: Вінницьку — 9 ОТГ, Волинську — 19, Дніпропетровську — 19, Донецьку — 2, Житомирську — 13, Закарпатську — 1, Запорізьку — 10, Івано-Франківську — 8, Київську — 4, Кіровоградську — 6, Луганську — 4, Львівську — 8, Миколаївську — 1, Одеську — 11, Полтавську — 12, Рівненську — 5, Сумську — 9, Тернопільську — 4, Харківську — 7, Херсонську — 10, Хмельницьку — 7, Черкаську — 14, Чернівецьку — 4, Чернігівську — 14. За інформацією ЦВК, у зазначених виборах зможуть взяти участь понад 1 млн 330 тисяч осіб, тобто близько 4% усіх виборців України.

Дані Громадянської мережі ОПОРА щодо активності виборців можуть бути уточнені.

Нагадаємо, в Україні у неділю, 29 жовтня, відбулися перші місцеві вибори у 201 об'єднаній територіальній громаді. Правоохоронці вже відкрили шість кримінальних проваджень за результатами перевірки повідомлень щодо порушень на місцевих виборах.

Вибори: Поліція відкрила 10 кримінальних проваджень

Національна поліція відкрила 10 кримінальних проваджень впродовж дня виборів в ОТГ, з них 4 — за фактом підкупу виборців.

Про це повідомили у Нацполіції ввечері 29 жовтня.

"В рамках виборчого процесу до органів Нацполіції надійшло 207 повідомлень про різні події, з яких 136 — у день проведення виборів. Переважна більшість повідомлень була пов’язана з порушенням ведення передвиборної агітації та підкупом виборців", - йдеться у повідомленні.

За отриманими фактами проводиться перевірка.

"Відомості стосовно 10 фактів внесені до ЄРДР, з них 4 — за фактами підкупу виборців, ще по 2 — за фактами незаконного використання виборчих бюлетенів, а також умисного знищення або пошкодження майна", - повідомили у поліції.

Також зафіксовано по одному факту спричинення легких тілесних ушкоджень і перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

На Дніпропетровщині невідомі розгромили виборчу дільницю

Під час нападу на виборчу дільницю на Дніпропетровщині постраждали два поліцейських

Група невідомих розгромила виборчу дільницю в Майському Синельниківського району Дніпропетровської області.

Під час нападу постраждали два поліцейських, повідомляє прес-служба обласної поліції.

«29 жовтня близько 18:30 на виборчу дільницю в с. Майське Синельниківського району Дніпропетровської області зайшло 15-20 невідомих осіб, які розбили в приміщенні вікна і пошкодили майно. Після цього зловмисники кинули димові шашки і поїхали на автомобілях. Під час нападу тілесних ушкоджень отримали два співробітники поліції, які спробували перешкодити порушенню громадського порядку», - йдеться в повідомленні.

В області оголошено план «Перехоплення».

На місці події працює слідчо-оперативна група, додали в поліції.

«Батьківщина» перемогла на виборах в громадах, - екзит-пол

«Батьківщина» заявила, що перемогла, незважаючи на «весь тиск»

Партія ВО «Батьківщина» отримала перемогу на виборах в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), які відбулися 29 жовтня в усіх областях України. Як повідомляє прес-служба політсили, про це свідчать результати екзит-полу, проведеного місцевими громадськими організаціями спільно з «Батьківщиною Молодою» у 59 ОТГ, які в ефірі NewsOne оголосила Юлія Тимошенко.

«Незважаючи на весь тиск, який чинила команда президента, «Батьківщина» набрала 23%, відповідно до результатів екзит-полу. А БПП «Солідарність» при всьому шаленому адмінресурсі, при маніпуляціях та брудних технологіях, взяв лише 18%», — наголосила вона.

Під час обрахування результатів екзит-полів враховувалася кількість кандидатів у місцеві ради, висунутих політичними партіями.

Нагадаємо, під час попередніх хвиль виборів в ОТГ (11 грудня 2016 р., 18 грудня 2016 р., 30 квітня 2017 р.) партія «Батьківщина» також заявила, що посіла впевнене перше місце.

У понеділок, 30 жовтня, о 10:00 Тимошенко планує оприлюднити результати паралельного підрахунку голосів.

На Буковині кандидат у депутати одночасно працював у виборчкомі

Традиційними порушеннями, які фіксують спостерігачі на виборах в ОТГ в Чернівецькій області, є спроба проголосувати без паспорта, або за водійським посвідченням.

«Традиційним порушенням, який фіксують наші спостерігачі, є спроба проголосувати без паспорта. Особливо це характерно для сільської місцевості, проте присутні на дільницях спостерігачі намагаються попередити подібні порушення, хоча не завжди знаходять розуміння з боку членів комісії. Так, одна виборча комісія в межах Кіцманської ОТГ вирішила спершу видавати виборцям бюлетені без паспортів, але присутні спостерігачі повідомили їх про порушення законодавства, і члени комісії відмовились від такої ідеї. В межах Острицької ОТГ члени комісії дозволили виборцям голосувати за наявністю водійських прав. Голова комісії Лілія Бодраш вирішила по-своєму трактувати закон та сказала, що водійські права посвідчують особу», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп.

За його словами, також було зафіксовано інші порушення: на двох дільницях в с. Остриця було зафіксовано агітацію за одного з кандидатів на посаду голови Острицької ОТГ. Після зауваження спостерігача, члени комісії прибрали її.

Також ще досі на вулицях в громадах можна знайти агітацію кандидатів, яка мала бути прибрана ще в переддень виборів. На окремих дільницях було зафіксовано присутність осіб, які не мають права перебувати на території виборчої дільниці, зокрема на виборчій дільниці в с. Суховерхів була зафіксована присутність народного депутата, тим паче, що ним не було пред’явлено посвідчення, яке б давало йому право присутності», - продовжує координатор.

За словами Прокопа, було виявлено, що один з кандидатів в депутати Острицької ОТГ, одночасно виконував обов’язки заступника голови районної виборчої комісії, що заборонено законом. За даним фактом сппостерігачами ОПОРИ було складено акт про порушення виборчого законодавства.

Заметіль паралізує роботу виборчих дільниць на Львівщині

Негода, яка розгулялась на Львівщині, вносить збої у роботу виборчих дільниць у гірських районах.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила координатор спостерігачів ГО ОПОРА Наталія Радиш.

«Через складні погодні умови — сильний снігопад - світло періодично зникає на виборчих дільницях Славської ОТГ, зокрема, кілька годин залишались без електропостачання виборчі дільниці у селах Хащованя та Ялинкувате. Подачу струму там відновили, проте заметіль залишає в темноті інші села цього району», - зазначила Радиш.

Проблеми з електопостачанням паралізували і роботу на трьох дільницях Рудківської ОТГ. Проте після годинної відсутності світла подачу електроенергії відновили.

Проблеми із знеструмленням на виборчих дільницях через негоду виникали і на кількох виборчих дільницях в Івано-Франківській області.

Розпочалися перші вибори у восьми об’єднаних громадах на Львівщині

У неділю, 29 жовтня, розпочалися перші вибори у восьми об’єднаних громадах на Львівщині.

На Львівщині вибори проходять у восьми ОТГ: Великомостівській міській громаді, Волицькій сільській громаді, Воютицькій сільській громаді, Підберезцівській сільській громаді, Рудківській міській громаді, Славській селищній громаді, Солонківській сільській громаді та Щирецькій селищній громаді. Також 29 жовтня вибиратимуть старост трьох сіл Розвадівської сільської громади, голову й депутатів якої обирали весною 2017 року.

Ці вибори безпосередньо торкнуться 65,6 тис. виборців.

ZAXID.NET створив для виборців гід по кандидатах на місцевих виборах — ми зібрали основну інформацію про всіх, хто балотується в депутати чи на голову ОТГ. Сподіваємось, ця інформація допоможе зробити усвідомлений вибір.

Додамо, що сьогодні проходять вибори у 201 об'єднаній громаді у 24 областях України.

"Опора": "14% дільниць з порушеннями розпочали підготовче засідання"

Спостерігачі громадської організації "Опора" зафіксували порушення щодо часу проведення підготовчих засідань у 14% дільниць на виборах в окремі територіальні громади.

Про повідомляють на сайті організації.

За повідомлення, 85,6% дільниць почали підготовчі засідання не раніше, за 45 хвилин до початку голосування, решта 14,4% почали підготовчі засідання раніше 7:15 ранку.

"Недотримання ДВК законодавчих вимог щодо належного часу для проведення підготовчих засідань у день голосування негативно впливає на можливості суб’єктів виборчого процесу фіксувати кількість виборчих бюлетенів на дільниці, оглядати виборчі скриньки та підписувати контрольні листи, які опускаються до відповідних скриньок", - пояснили в організації.

Також "Опора" зафіксувала невчасне відкриття 1,7% дільниць, що було пов’язано із проблемами в організації голосування.

Водночас прес-служба Міністерства внутрішніх справ повідомляє, що виборча дільниця в селі Софіївка Херсонської області не працює, оскільки члени комісії встановили відсутність у виборчих бюлетенях прізвища одного з кандидатів.

"Станом на 09.00 годин ранку відкрито 1919 виборчих дільниць. Дві з дільниць відкрилися із запізненням: у селі Чайковичі Самбірського району Львівської області та в селі Матусів Шполянського району Черкаської області. Невчасне відкриття дільниць пов’язане з повторним перерахунком виборчих бюлетенів", - зазначають у поліції.

Окрім того, під час виборчої кампанії до правоохоронців надійшло 71 повідомлення про порушення.

"За результатами перевірки цих повідомлень слідчими підрозділами відкрито 6 кримінальних проваджень. Два з них відкрито у зв’язку з надходженням інформації про можливий підкуп виборців шляхом роздачі так званих "продуктових наборів" - в Кілійському районі Одещини та в Хмельницькому районі Хмельницької області", - додали у МВС.

З моменту відкриття дільниць поліція отримала 46 звернень

За час голосування на місцевих виборах 29 жовтня поліція відкрила два кримінальних провадження. Всього з моменту відкриття дільниць до поліції надійшло 46 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом.

"До територіальних органів Національної поліції з початку голосування надійшло 46 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом. За результатами перевірки цих повідомлень слідчими підрозділами відкрито 2 кримінальних провадження. Зокрема, у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного використання виборчих бюлетенів, а в Білозерському районі Херсонської області — за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналіста", - йдеться в повідомленні.

За інформацією поліції, станом на 15.00 місцеві вибори відбуваються на усіх виборчих дільницях у штатному режимі. У зв’язку з виявленням помилок у виборчих бюлетенях тимчасово призупиняли свою роботу дві виборчі комісії — у селі Софіївка Білозерського району Херсонської області та в селі Обичів Прилуцького району Чернігівської області.

Загалом до забезпечення правопорядку в місцях розташування виборчих дільниць залучено понад 4 тисячі поліцейських.

Вибори в ОТГ: Зафіксовано перші порушення

Громадська організація "Опора" зафіксувала перші порушення на виборах у 202 окремі територіальні громади в Україні.

Про це організація повідомила на своєму сайті.

У селищі Краснореченське Луганської області в день голосування спостерігачі організації зафіксували агітаційні матеріали партії "Наш край" на території виборчої дільниці. Згідно з законом, агітаційні матеріали потрібно прибрати з 24 години останньої п'ятниці, що передує дню голосування.

Дільниці у селищі Пищики Київської області та у селі Верхньокам’янське Донецької області відкрились із запізненням.

На Київщині дільницю відкрили на 40 хвилин пізніше через додатковий перерахунок кількості наявних бюлетенів.

На Донеччині дільниця відкрилась з годинним запізненням.

"По-перше, на вчорашньому засіданні комісія не призначила відповідальних за роздачу бюлетенів та не підготувала документи для роздачі, наприклад, не була порахована кількість бюлетенів для голосування на дому. По-друге, бюлетені та печатка зберігались у різних приміщеннях, тому процес підготовки документів затримався", - пояснив затримку спостерігач організації.

Окрім того, у селі Кирдани Житомирської області при ранковому перерахунку бюлетенів було виявлено невідповідність трьох бюлетенів для голосування за кандидатів в депутати.

"Ці бюлетені за формою та кольором відповідають, але вони не були продруковані, а були повністю пусті", - пояснили в "Опорі".

Бюлетені вилучили та склали відповідний акт.

Водночас, як повідомляє "Комітет виборців України" у Facebook, спостерігачі організації виявили 9 фактів незаконної агітації у Чернігівській, Хмельницькій, Черкаській, Кіровоградській, Волинській областях.

Агітаційні матеріали розміщували від імені місцевих організацій політичних партій "Наш Край", "Радикальної партії Олега Ляшка", БПП "Солідарність" та "Аграрної партії України.

"У Біловодській ОТГ на Луганщині розпочалося й триває голосування, попри те, що безпосередньо перед виборами було знайдено помилку в бюлетенях на посаду селищного голови. У них було неправильно надруковано прізвище одного із кандидатів (Олейников замість Олейніков). У ніч напередодні виборів бюлетені були передруковані", - зазначають в організації.

ЦВК відмовила 42 громадам України в добровільному об’єднанні

В Окружному адмінсуді Києва оскаржується п’ять рішень Центральної виборчої комісії стосовно оголошення перших виборів

Протягом 2016-2017 років Центральна виборча комісія не знайшла правових підстав для оголошення перших місцевих виборів 42 об’єднаних територіальних громадах.

Приймаючи вказані рішення стосовно 36 ОТГ, Центрвиборчком виходив з того, що звернення обласних держадміністрацій щодо призначення місцевих виборів у цих громадах не відповідали Конституції України та законодавству. Справа втім, що тергромади були утворені сільськими/селищними радами, розташованими на території двох суміжних адміністративно-територіальних одиниць, що унеможливлювало утворення ОТГ без вирішення питання зміни меж відповідних районів.

У ЦВК долали, що зміни меж районів і міст належить до компетенції Верховної Ради і потребує відповідного законодавчого врегулювання.

Крім цього, Центральна виборча комісія зазначила, що одержувала звернення щодо призначення перших місцевих виборів в тергромадах, розташованих на окремих територіях Донецької і Луганської областей, де 25 жовтня 2015 року чергові місцеві вибори не призначалися або не проводилися. Мова йде про шість ОТГ: Хлібодарівську сільську, Ольгинську селищну, Волноваську міську (Донецька область) і Новоайдарівську селищну, Щастинську і Гірську міських (Луганська область).

З цього приводу в ЦВК зауважили, що направили своє звернення до парламентського комітету з питань державного будівництва,. регіональної політики та місцевого самоврядування щодо надання роз’яснень положень закону про місцеві вибори.

Водночас в Окружному адміністративному суді Києва оскаржується п’ять рішень Центральної виборчої комісії стосовно відсутності правових підстав для оголошення перших місцевих виборів.

Сьогодні у 201 об’єднаній територіальній громаді пройдуть вибори

За попередніми підрахунками, у виборах зможуть узяти участь понад 1 млн 330 тисяч осіб, тобто близько 4% усіх виборців України

Сьогодні, 29 жовтня, за рішенням Центральної виборчої комісії пройдуть місцеві вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх областях України.

Про це повідомляє прес-центр ЦВК.

До складу 201 об’єднаної тергромади увійшли 933 місцеві ради (міських — 25, селищних — 67, сільських — 841).

Голосування у неділю розпочнеться о 8:00 і триватиме до 20:00 на 1 947 виборчих дільницях.

За попередніми підрахунками, у виборах зможуть узяти участь понад 1 млн 330 тисяч осіб, тобто близько 4% усіх виборців України.

Результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені до 3 листопада включно, у багатомандатному виборчому окрузі - до 8 листопада.

Загальна сума, яка була передбачена на підготовку і проведення виборів, становить 55 млн 138 тис. 900 гривень.

Окрім того, на 24 грудня 2017 року ЦВК призначила перші місцеві вибори ще в 51 об’єднаній територіальній громаді.

Джерело: Главком

Схожі новини