Передплата 2024 «Добра кухня»

Поліція відпустила кількох затриманих в Jugendhub 

За повідомленням виконавчої директорки "Схід - SOS" Олександри Дворецької, ввечері суботи правоохоронці відпустили кількох затриманих в київському нічному клубі Jugendhub, а також вручили їм повістки.

Про це вона повідомила в Facebook.

"Кілька хлопців відпустили додому, видавши на 9:00 сьогодні повістки. Весь день вчора їх пресували на пункті збору, не допускали адвокатів і медиків, водили до "полковника" по 1-2 людини і змушували підписувати якісь папери", - написала Дворецька.

Близько 10 людей залишаються у військкоматі проти волі

Один із затриманих під час рейду у нічному клубі Jugendhub Ігор Кузів повідомив Громадському, що близько 20-ти людей відпустили, проте близько 10, які залишилися, перебувають там проти власної волі.

Він повідомив, що затримані наразі проходять медкомісію, а особисто його поліція перевірила по базі і виявила, що він не є в розшуку і повісток не отримував, тому йому не зрозуміло, чому медкомісія взагалі відбувається.

Водночас, як повідомлялося, у заяві військкомата йдеться, що «за результатами бесід, 10 призовників залишилися добровільно ночувати на території військкомату».

Хлопець уточнив, що разом із ними на медкомісію прибули призовники, які добровільно з'явилися до військкомату, але вони не мають стосунку до затриманих у клубі, а добровільно з клубу залишилися лише 3 хлопців.

Військкомат Києва заявив про законність нічного рейду у клубі Jugendhub

Військовий комісаріат Києва оприлюднив заяву, де викладені подробиці нічного рейду у клубі Jugendhub, під час якого були затримані молоді люди, які за словами правоохоронців ухилялися від призову.

Відповідна заява з'явилася на сторінці Київського міського військового комісаріату у Facebook.

У заяві зазначається, що правоохоронці діяли відповідно до ст.38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та ст. 59 Постанови Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 року № 921 «Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» про налагодження тісної взаємодії з органами Національної поліції України щодо розшуку призовників, які ухиляться від призову на строкову військову службу.

Відповідно до цих нормативних актів, поліція має право за зверненням районних військових комісаріатів «здійснювати досудове розслідування стосовно ухилення військовозобов’язаних від військового обліку», а також за зверненням органів місцевого самоврядування та військових комісаріатів «здійснювати розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку».

У заяві зазначається, що о 2 годині 28 жовтня представники військового комісаріату та поліція організовали та проведели заходи по розшуку призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу.

«За результатами проведення заходу о 04:00 годині 28.10.2017 року на збірний пункт Київського міського військового комісаріату було доставлено 32 призовника (для уточнення облікових даних та встановлення факту ухилення від призову на строкову військову службу)», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що після нічних подій у збірному пункті військкомату залишились 15 призовників, які ухилялись від призову на строкову військову службу та не з’являлись до військових комісаріатів, також, що повістки затриманим вручали у присутності уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань захисту прав військовослужбовці Стеценка Святослава та представників військової служби правопорядку, а також, що їм запропонували отримати повістку про явку на 9 годину 29 жовтня для проходження медичної комісії.

У заяві зазначається, що «за результатами бесід, 10 призовників залишилися добровільно ночувати на території військкомату».

У військкомат до затриманих відвідувачів клубу Києва не пускають адвоката

У військкомат, у якому перебувають затримані у нічному клубі Києва молодики, не пускають адвоката та родичів.

Про це повідомляє кореспондентка Громадського з місця подій.

На вахті комісаріату повідомили, що у приміщенні нібито відбувається «засідання», тож є розпорядження нікого не пускати.

Адвокати намагалися прорватися, аби передати утримуваним там документи. На місці присутній представник уповноваженого з прав людини. Саме його разом з близьким другом одного із затриманих пропустили всередину військкомату.

Також окремо пропустили двох батьків, які привезли теплі речі та їжу.

Офіс обудсмена про затримання у клубі Києва: "На це мали право, якщо було рішення призовної комісії"

Якщо призовна комісія ухвалила рішення про розшук призовників, їх мали право затримати, не випускати з приміщення і потім відправити у військову частину.

Про це Громадському розповів Святослав Стеценко, представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військовослужбовців.

Після рейду правоохоронців у нічному клубі Києва, 32 відвідувачів доставили до військкомату на Зрошувальній 17а у Дарницькому районі, оскільки, за повідомленням поліції, вони ухилялися від призову на строкову службу.

Як повідомили затримані Громадському, більшість із них повісток не отримувала. Однак, як зазначає, уповноважений з прав людини, вони самі були зобов’язані з’явитися у військкомат.

«Кожен призовник зобовязаний прибути до військкомату, відповідно до закону про військовий обовязок і військову службу. Навіть ті, хто не отримав повістку, повинні протягом 10 діб після оголошення призову прибути до військкомату для визначення придатності для військової служби або права на відстрочку», — розповів Стеценко.

Він додав, що в разі, коли призовник не прибув до збірного пункту після отримання повістки, то його оголошують у розшук і примусово доставляють до військкомату.

«Однак поліція зобов’язана діяти відповідно до своїх повноважень. Ніхто не має права застосовувати насильство і принижувати честь та гідність громадян», — уточнив представник уповноваженого.

За його словами, десятеро хлопців написали заяви на ім’я уповноваженого з прав людини про порушення їх прав під час затримання у нічному клубі. Скарг на дії адміністрації збірного пункту Стеценко не отримував.

Осінній призов розпочався 2 жовтня і завершиться 30 листопада. На нього зобов’язані з’явитися юнаки віком від 20 до 27 років.

Поліція заявила, що під час облави затримали 17 осіб з наркотиками

У столичному главку поліції заявили, що під час обшуку у закладі «Jugendhub" затримали 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби, виявлено 11 малолітніх та 32 особи, які ухиляються від призову на строкову службу.

Про це йдеться у повідомленні ГУ Нацполіції Києва.

Осіб, які ухиляються від призову, було доставлено до пункту збору призовників м.Києва, а дітей передали батькам, заявили у поліції.

На момент обшуку у клубі перебували 200 осіб віком від 15 до 25 років, переважно мешканці м. Києва.

"У 20-річної бармена закладу було виявлено та вилучено розфасовані прозорі пазові пакети з речовиною, схожою на наркотичну. У іншого затриманого 30-річного чоловіка поліція вилучила речовини, ззовні схожі на наркотики, галюциногенні гриби, електронні ваги, 40 тисяч гривень, 8 банківських карток та автомобіль "BMW", - йдеться у повідомленні.

За даними поліції, під час обшуку правоохоронці задокументували 5 фактів зберігання наркотичних засобів у відвідувачів закладу.

"Зі слів затриманих, виявлені та вилучені наркотики вони купували у незнайомців на території клубу.

За даними НП, нічний заклад розпочав свою роботу у липні 2017 року, з моменту відкриття до райполіції почали надходити скарги від жителів навколишніх будинків. Люди скаржилися, що відвідувачами клубу є переважно неповнолітні і студенти у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння, а також що у закладі можуть продавати наркотики", - йдеться у повідомленні.

Також зафіксовано, що нічний заклад функціонує без будь-яких дозвільних документів та перебуває в аварійному стані.

"У приміщенні порушено норми протипожежної безпеки, відсутні засоби для гасіння пожеж та не працюють санвузли. За цими фактами проводиться додаткова перевірка", - повідомили у поліції.

За виявленими фактами правопорушень поліція Шевченківського району Києва проводить перевірку, зібрані відомості внесено до ЄРДР, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 317 ККУ - "Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів".

Як відомо, в ніч на 28 жовтня поліція влаштувала облаву у закладі "Jugendhub", де проходив музичний захід, та затримала відвідувачів хабу, доправивши їх до відділку поліції та військкомату. За повідомленням очевидців та представників закладу, до відвідувачів було застосовано надмірну силу, їх били, обшукували та забирали особисті речі. При цьому силовики не пред'явили жодних документів.

У Києві поліція влаштувала облаву у хабі, відвідувачів побили та забрали у військкомат

У Києві поліція влаштувала облаву у закладі "Jugendhub", де в ніч на 28 жовтня проходив музичний захід, та затримала відвідувачів хабу, доправивши їх до відділку поліції та військкомату.

Про це йдеться у повідомленнях організаторів заходу та очевидців.

Інцидент стався близько 2 ночі, до закладу увірвалися передставники Нацполіції та нібито шукали наркодилерів, тих, хто намагався робити фотографії з місця події, били.

У Jugenhub'і заявили, що багатьох затриманих під час облави відвезли у відділення поліції, де вони перебувають і досі, або до військкомату на ДВРЗ.

"До відвідувачів застосовувалася надмірна фізична сила, є плями крові на підлозі. Вкрадено особисті речі, бар, техніка, одяг - все з клубу виносили мішками", - заявили у "Jugenhub".

Також представники закладу закликали зв'язатися з ними усіх, у кого є фото чи відеоматеріали з подіями під час інциденту, та терміново звернутися до "швидкої" для огляду, якщо внаслідок облави є побої.

Також у мережі повідомляють, що після облави поліцейські зібрали близько 30 осіб з числа відвідувачів вечірки, у яких під час обшуку нічого не знайшли, та відвезли до військкомату на вул. Зрошувальній, 17а, де тримають з 3 години ночі.

"Студентів та хлопців з донецькою пропискою начебто відпустили, у інших вимагають пройти медогляд та забрати повістку. На виході з військкомату стоять солдати", - йдеться у повідомленні.

За повідомленням у мережі, затриманих потроху відпускають з поліції.

Як повідомив представник юридичної компанії "Міллер" Масі Найєм, зі слів власників закладу ті, хто проводив обшуки та затримання, "не було пред'явили жодного документу".

"Людей били прикладами по голові. Чомусь більшість з вечірки опинились у військкоматі. Це не передбачено жодним нормативним актом", - зазначив він.

Також він повідомив, що до хабу увірвалися люди у формі і бійці в масках зі зброєю, документи не пред'явили, окрім того бійці увірвалися у сусідні приміщення, які розміщені у цій будівлі.

"Поклали усіх людей на підлогу, почався обшук. Якщо хтось рухався, поліція вдавалася до сили - відвідувачів били берцями у живіт, по спині, погрожували зброєю, деяким дісталося прикладами автоматів по обличчю", - йдеться у повідомленні.

Затриманих у клубі - близько 50 осіб - везли до військкомату, деяких - на Герцена, 9.

Також силовики забрали усі мобільні телефони, почали виносити мішками одяг, оглядали усі сумки і витягали звідти техніку - забрали 2 ноутбуки, 1 планшет і фотоапарат.

Найєм повідомив, що адвокат юркомпанії збирає інформацію і готує документи, щоб подати відповідні заяви на відкриття кримінальної справи на правоохоронців.

Коментарів від головного управління Нацполіції та поліції у м.Києві "Українській правді" досі отримати не вдалося, речниця столичного главку поліції Оксана Блищик повідомила, що з приводу індиценту "готується офіційне повідомлення".

Схожі новини