Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

214 млн. грн. — на порятунок інфраструктури біля «Полімінералу»

Якщо нічого не робити,  може статися новий обвал.

Чотири кілометри автомобільної дороги, дві транспортні розв’язки й мостовий переїзд потрапили під загрозу руйнування і потребують переносу - у зоні обвалу карстових порід, який стався 30 вересня поблизу Стебника, біля рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Про це повідомила під час позачергової сесії Львівської обласної ради заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак.

«Унаслідок обвалу рудника у нас є об’єкти інфраструктури, які потрапляють під загрозу, зокрема, можливе руйнування автомобільної дороги державного значення Пісочна-Східниця, - розповіла пані Гримак. - Є необхідність будівництва чотирьох кілометрів дороги, а також двох транспортних розв’язок і мостового переїзду. Окрім того, у зоні провалу водогін Дрогобича протяжністю п’ять кілометрів. Орієнтовна вартість його переносу - від 80 до 100 мільйонів гривень».

“Якщо не почати вже виконувати протиаварійні заходи на ділянці, де стався обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», то може статися обвал рудника №1”, - заявила Ірина Гримак. За її словами, у зону ризику потрапляють Стебник та навколишні села. Також є загроза, що у випадку нового обвалу Трускавець залишиться без електроенергії. «Одна лінія вже зруйнована, дві інші лінії - під загрозою. Потужності буде не вистачати, щоб забезпечити Трускавець електроенергією взимку. Щоб вберегти та відновити інфраструктуру, яка забезпечує Дрогобицький район, потрібно 214 млн. грн».

За результатами обговорення депутати вирішили до 10 листопада створити робочу групу із залученням науковців та представників органів місцевого самоврядування. Вона має дослідити, чому виникла ця надзвичайна ситуація, та напрацювати заходи для забезпечення екологічної рівноваги в області. Також депутати звернулися до ПАТ «Львівобленерго», Служби автодоріг та водопостачального підприємства щодо заходів із забезпечення мешканців населених пунктів, зокрема і Трускавця, світлом і водою, та забезпечення альтернативних шляхів руху транспорту.

Фонд держмайна України обласні обранці закликали вжити заходів щодо виконання інвестиційних зобов’язань під час здійснення приватизації стебницького «Полімінералу». За словами заступника голови Фонду держмайна України Юрія Нікітіна, ФДМУ буде готовий ініціювати санкції відносно інвестора, яким тепер є ТзОВ «Зорема Вест», - якщо під час розслідування доведуть, що невиконання ним інвестиційних зобов’язань призвело до обвалу. Зараз правоохоронці провадять слідство щодо причини провалу.

1,4 млн. грн., які на попередній сесії обласної ради виділили з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, терміново скерують на моніторинг ситуації в зоні провалу. До кінця цього тижня департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА підпише угоду з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу. Також до цих робіт залучать науковців Національного університету «Львівська політехніка», який проводитиме моніторинг за новими технологіями — за допомогою супутникового зв’язку та супутникової навігації, та Карпатське відділення Інституту геофізики НАН України.

Начальник Служби автомобільних доріг Львівщини Руслан Кандибор повідомив: «Зараз дорогою до місця провалля великогабаритний транспорт не їде, вантажівки об’їжджають через Стебник. Нова дорога пролягатиме через село Модричі».

Схожі новини