Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За провини штрафують, за досягнення – преміюють

У залізничному училищі новий метод покарання – штрафи. Батьки вважають, що це спосіб викачування з них грошей.

Викладачі і батьки дітей, які вчаться у Львівському міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту, що на Левандівці, протестують проти «інновацій» нового керівництва навчального закладу. Окрім того, що діти, які живуть у гуртожитку, мають сплачувати за ліжко-місце по 100 грн. щомісяця (дотепер проживання у 9-поверховому гуртожитку для учнів з інших міст та сіл було безкоштовним), їх каратимуть гривнею за будь-яке правопорушення. За перший раз батькам доведеться викласти з кишені 200 грн., вдруге заплатять 300 грн., якщо дитина втретє порушила дисципліну — 400 грн. Штрафуватимуть навіть за дрібні «проколи» — не вимкнув світло у гуртожитку, не закрив кран, не виніс сміття...

Викладач Львівського міжрегіонального вищого професійного училища залізничного транспорту Надія Мацура каже, нове керівництво вирішило змінити політику навчального закладу. «Ми не маємо права збирати з дітей ні копійки, — обурюється викладач. — Проте керівництво, по суті, шантажує батьків: якщо не будуть платити, дітей виселять з гуртожитку». Пані Надія мешкає у цьому гуртожитку з 1995 р. (тут живуть й інші працівники училища). Має ордер і прописку. Тепер її змушують підписувати ще якийсь договір. «Я плачу за 46 кв. м 830 грн. на місяць (світло, холодна вода, житлова площа). Згідно з договором, маю платити ще 3 тисячі грн. На якій підставі? — каже Надія Мацура. — Цей так званий договір буде дійсний до 30 червня наступного року. На запитання, чи договір продовжать, нам кажуть: «Ні». Що це означає? Що нас у будь-який момент можуть виселити з гуртожитку? 24 сім’ї об’єдналися і написали скаргу до міністерства освіти й до інших інстанцій».

Заступник начальника з навчально-виховної роботи Ігор Матвіїв (працює в училищі недавно, до того вісім років працював у департаменті освіти і науки ЛОДА) каже, тільки з нашого училища у гуртожитку живуть 359 дітей. Ще близько 60 студентів — з інших навчальних закладів. «Якщо раніше нам виділяли кошти з міського бюджету на опалення, ми трималися і не просили у батьків грошей, то цього року є загроза, що будемо сидіти без тепла, — каже пан Матвіїв. — Якщо батьки підписують заяву-згоду, мусять сплатити 100 грн. на місяць. Ці кошти підуть на спецфонд училища, щоб у разі потреби ми могли розрахуватися за тепло. Уже є проблема з виплатою зарплат. Головних бухгалтерів зібрали два тижні тому і повідомили, що у міському бюджеті не вистачає до кінця року 49 млн. грн. на фінансування зарплат і стипендій».

«Батьки скаржаться, що ви незаконно збираєте з дітей гроші за різні правопорушення», — кажу. «Якщо учні розпивають у гуртожитку спиртні напої, курять, вживають одурманювальні засоби, влаштовують бійки, псують майно — за такі правопорушення батькам доведеться заплатити. Нещодавно один учень прийшов до гуртожитку напідпитку. Перехилився через вікно 6-го поверху, це було близько 10-ї вечора, йому стало зле. Обпаскудив всю стіну до першого поверху...».

«У березні цього року ваше училище уже було в епіцентрі скандалу, коли на подвір’ї діти влаштували масову бійку. Вимагали гроші один в одного...». «Намагаємося присікати такі ситуації, — каже Ігор Матвіїв. — З 13 вересня ми видали 10 наказів. Серед 28 порушників — ті, хто розпивав спиртні напої, влаштовував бійки... На жаль, у кіосках і надалі продають неповнолітнім спиртне. У нас є ще один спосіб покарання — виселення з гуртожитку. Відтак будуть змушені шукати квартиру. Квартира (одне ліжко) коштує

1,500 грн.». «Зі складними підлітками, які порушують дисципліну, мають працювати психологи, соцпрацівники. Чи зможете методом штрафів вирішити проблему?» — запитую. «Прийдіть і попрацюйте у нас хоча би два дні, дуже швидко зміните свою думку з цього приводу. Психолог працює, працюють гуртки. У вересні ми преміювали 421 учня на 27 тисяч 600 грн. за активну участь у громадському житті училища. За відмінні і хороші результати за навчання, спортивні досягнення. Мінімальна премія — 50 грн., максимальна — близько 400 грн.».

Пані Алла з Луцька, в якої донька тут вчиться, обурюється, що в училищі ввели штрафи. «Такого немає ніде, — каже. — Не застелив ліжко чи не вимкнув світло — 100 грн. Я не буду підписувати заяви-згоди. Колишній директор, коли ми вступали до училища, казав, що гуртожиток приїжджим надається безкоштовно».

Секретар навчальної частини Марія Дучак також вважає, що такі дії керівництва незаконні. «Треба мати підхід до дітей. А вихователі педагогічної освіти не мають. Закінчують лише спеціальні курси, — каже. — Зробили вихователів і майстрів виробничого навчання наглядачами. За кожне порушення, навіть мінімальне, наприклад, хтось матюкався, треба писати доповідну. Якщо порушник злісний, можливо, до нього і потрібно застосовувати якісь санкції. Але щоб огульно. Вважаю, це викачування грошей з батьків!».

Зі слів секретаря навчальної частини, з 479 дітей, які навчаються в училищі, на зборах було лише 85 батьків. Підтримало цю ідею близько 40 батьків. «У нас діти вчаться зі сіл, — каже пані Марія. — Далеко доїжджають. Батьки мусять дати дітям гроші на дорогу, на харчування. Не кожна мама з татом можуть оплачувати цей штраф...».

Схожі новини