Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гітара стріляє сильніше за зброю»

Таким є гасло бійців-учасників проекту #ПісніВійни.

До Дня захисника України побачив світ альбом сучасних фронтових пісень #ПісніВійни. За словами його ініціатора, відомої журналістки, а нині промоменедже артистів Галини Гузьо, півтора року знадобилося для того, аби зібрати необхідні кошти (а це близько 400 тисяч гривень!) на запис пісень і випуск 5000 примірників компакт-дисків.

У кожної з п’ятнадцяти композицій альбому — своя зворушлива історія, адже створювали пісні ті, хто знає про війну не з чуток. Це бійці, які повернулись із зони АТО, та фронт не покинули. Тепер він у них інший — музичний. «Слова цих пісень прожиті, не написані на зручному дивані. Ними ми тут, у Львові, гаратаємо по Москві. Такий удар потужніший за «Гради» на сході!» — каже Зиновій Медюх, який є автором пісень «Молитва на Різдво» та «Дівчина з Майдану».

У проекті #ПісніВійни взяли участь зірки української сцени, в дуеті з якими воїни АТО і записували композиції. Разом з героями України заспівали лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, вокальна формація «Піккардійська Терція», Павло Табаков, Арсен Мірзоян, Оксана Муха, Аничка Чеберенчик, Анастасія Приходько та інші.

Чи не найбільшої популярності набрала пісня Олександра Рожка «Не сумуй», яку виконав разом із Тарасом Тополею. Слова чоловік присвятив своїй дружині, що вірно чекала його з фронту. Олександр запевняє: «Пісня — один із головних чинників, які піднімають дух солдатів. У проекті #ПісніВійни поєднано армію, музику, любов до України і віру в перемогу».

Трагічну історію має пісня «Настане мирний час». Її під впливом пережитого написав Сергій Тітаренко — військовий пілот, який дивом вижив після вибуху гелікоптера. Зараз чоловік пересувається в інвалідному візку. «Пісні з нашого проекту мотивують хлопців, які щодня ризикують своїм життям. У них оспівується те, заради чого воюємо», — сказав Сергій Тітаренко.

Особливою є композиція наймолодшого бійця-учасника проекту Ігоря Шульца. 21-річний хлопець написав пісню «Мій дім» у стилі реп. «Чим цей проект відрізняється від багатьох інших? У диску #ПісніВійни всі пісні україномовні. Мовне питання надзвичайно важливе! Так звані «російськомовні патріоти» слухатимуть ці пісні і співатимуть їх українською. Це величезний внесок у нашу перемогу й розвиток української мови і культури».

Тисячу компакт-дисків вже передали у сотні військових підрозділів на сході України й на передову. Пісні вже є у вільному доступі в Інтернеті.

Наступного дня після презентації альбому сучасних фронтових пісень у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбувся великий концерт, на якому прозвучали усі пісні, що ввійшли до збірки. На концерті були присутні майже усі воїни — учасники АТО, які долучилися до запису пісень, і артисти (Тарас Тополя, Сергій Фоменко, сестри Тельнюк, Віктор Винник, Тарас Гаврик, Ірина Доля, Аничка Чеберенчик, яка спеціально приїхала зі США, Оксана Муха, Павло Табаков та інші).

- У залі сиділи герої АТО, їхні рідні, вдови воїнів, а також курсанти і офіцери Національної академії, — розповіла журналісту “ВЗ” Галина Гузьо. — Як автор проекту, страшенно переживала за все. Було багато щемливих моментів. Концерт тривав дві з половиною години, багато пісень супроводжувалися слізьми. Зворушливим був виступ Анички, яка написала музику, і військового льотчика Сергія Тітаренка (написав слова). Після їхнього виступу зал встав. А наприкінці концерту, коли відбувалося нагородження усіх учасників проекту, коли дійшла черга до Сергія Тітаренка, генерал-лейтенант Павло Ткачук став перед героєм на коліна.

- Галю, знаю, що ти за свою титанічну роботу також отримала нагороду?

- Годинник від голови облдержадміністрації Олега Синютки керівник Академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук в кінці концерту усім учасникам концерту — і авторам, і виконавцям вручив грамоти від Збройних сил України за проект «Пісні війни». А мені — нагрудний знак «Гетьман України Петро Сагайдачний». Мій знак під номером 30. Лише 30 осіб мають таку високу нагороду в Україні... Для мене це дуже цінна нагорода, дякую військовим за довіру.

Фото Дмитра БУЧКА

Схожі новини