Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Захмарні зарплати, жирні премії, «елітні» авто та бездонна Маріїнка...

Як депутати і чиновники «освоюють» бюджетні гроші.

Владна економія в Україні ні математиці, ні здоровому глузду не підвладна. Однією рукою встановлюють ліміти на витрати для органів державної влади, іншою примножують і без того жирнючі суми на утримання депутатсько-чиновницької армії. Попри те, що «дієтичну» постанову Кабміну (під лозунгом: «Казенного не тринькати, зайве розпродати!») ніхто не скасовував, проект бюджету-2018, який цей же Кабмін подав до Верховної Ради, від добавок для президентської, парламентської, урядової «господарки» аж розпирає. Якщо парламент ухвалить бюджетний закон без коригування «владних» статей, лише утримання Кабміну, парламенту, президента і його Адміністрації подорожчає для українців на рекордні 1,6 мільярда гривень!

Це щонайменше. Як показує досвід, суми «владних» видатків між першим читанням бюджету й ухваленням його у цілому лише зростають. А посеред бюджетного року їх можуть ще більше округлити. Як було влітку, коли перед парламентськими канікулами Верховна Рада проголосувала за освоєння так званих повернень Януковича. Під шумок із піар-супроводом про використання коштів на соціальні програми, лікування важко хворих українців за кордоном, посилення обороноздатності країни, парламенту підкинули 94 мільйони гривень, Кабміну - майже півмільярда. Про Банкову, звісно ж, не забули: видатки на президента та його Адміністрацію на 73 мільйони гривень збільшили (загалом у бюджетний рядок Держуправління справами додали 340 мільйонів). На «оборонку» вділили менше, ніж на міністерство Авакова: 4,7 мільярда — проти чотирьох. Майже півмільярда гривень перепало СБУ. Понад 800 додаткових мільйонів виділили Генпрокуратурі. Мовляв, заслужила, забезпечивши повернення до бюджету півторамільярдного «конфіскату» Януковича.

Не встигло президентське чорнило під ухваленими змінами до бюджету висохнути, а генпрокурор Юрій Луценко вже підраховував свою нову зарплату. «Отримаю за серпень 94 тис. грн. (було 49). Знаю, це багато. Вважаю, що ці гроші відпрацьовую», - написав у Facebook. Недооцінив генпрокурор свої мозолі: за серпень отримав не 94 тисячі, а понад 130 тисяч!

Скромні, за мірками ГПУ, оклади (37 тисяч гривень для генпрокурора і 32-34 тисячі для його замів) доукомплектовують щедрими надбавками і преміями. У Генпрокуратурі і торік на них не скупилися: за інформацією «Української правди», у 2016-му ГПУ вибилася у лідери за розміром преміального фонду для керівного складу (2,3 млн. грн.)

На Різницькій «преміюють» себе не лише грошима, а й службовими авто. Під новий політичний сезон вирішили прокурорський автопарк оновити - на 12 мільйонів гривень. До парочки Toyota Land Cruiser Prado (по 1,28 млн. грн. за кожне авто) заявку на півтора десятка Toyota Corolla (по 619 тис. грн.) зробили. Один автошопінг для ГПУ потягнув на суму, яку у проекті бюджету-2018 передбачили на рік для реабілітації пацієнтів з ДЦП! І це при тому, що в урядовій постанові «Про ефективність використання державних коштів», яка, зокрема, встановлює заборону на купівлю службових легковиків, Генпрокуратура серед винятків не значиться.

Якщо у цьогорічному бюджеті Генпрокуратурі відписали 5 мільярдів гривень (не враховуючи 800 мільйонів добавки з «конфіскату» Януковича), то у 2018-му вже на 6,8 мільярда замахнулися!

«У Генпрокуратурі - «пакращення» за «пакращенням», а нам що — за 17 тисяч зарплати штани протирати?» - пооблизувалися під парламентським куполом і стараннями Регламентного комітету підмахнули проект постанови про підвищення зарплати нардепів майже удвічі. Враховуючи, що із зарплатою подвояться і «депутатські», рядовий обранець (у разі ухвалення постанови) отримуватиме щонайменше 60 тисяч гривень на місяць. Але навіть із таким подорожчанням сума, яку запросили на Верховну Раду у проекті бюджету-2018, викликає запитання.

1 мільярд 670 мільйонів - що на 542 мільйони більше, ніж заклали у цьогорічній казні. Хоча чого дивуватися, якщо лише на нову прописку для прапора у парламенті примудрилися освоїти 1,4 мільйона гривень (дерев’яну підставку для головного державного стяга замінили на мармурову і перенесли експозицію на півповерха нижче)? Ще 200 тисяч витратили на новий килим для холу у головній будівлі Верховної Ради.

Якщо проект бюджету затвердять без істотних змін у видатках, у Кабміні зможуть встелити парадними «хідниками» не лише коридори, а й туалети. Для себе в уряді замахнулися на подвійне «пакращення»: просять вже не 700 з гаком мільйонів, як цьогоріч, а півтора мільярда! Кабмінівська стаття поповнилася одразу двома цікавими пунктиками. Перший передбачає 50 мільйонів гривень на створення офісу із залучення та підтримки інвестицій. У другому пункті прописали 15 мільйонів на «заходи з підтримки розвитку лідерства в Україні». Відкриють при Кабміні курси, на яких викладатимуть кар’єрну біографію наймолодшого з усіх українських прем’єрів - Володі Гройсмана?

Поки на Банковій освоюють додаткові 73 мільйони, які вділили з «конфіскату» «папєрєдніка» на президента та його Адміністрацію, у бюджетній чернетці на наступний рік ще надбавку для Держуправління справами передбачили. Збираються довести бюджет ДУСі до рекордних 2,4 мільярда гривень. На президентську «господарку», порівняно з нинішніми видатками, планують підкинути 140 мільйонів. Тож стаття витрат на діяльність президента і його Адміністрації наближається до позначки мільярд гривень.

Передбачили черговий транш і для реставрації Маріїнського палацу. На відновлювальні роботи у Маріїнці у цьогорічному бюджеті заклали 200 мільйонів гривень (на посилення захисту складів з боєприпасами після вибухів у Калинівці Кабмін виділив із резервного фонду 100 мільйонів). Минулого тижня уряд додатково підкинув ще таку ж суму. 200 мільйонів на Маріїнку прописали й у проекті бюджету-2018. Гроші наче у бетон закатують: реставрацію палацу почали 2007 року, а кінця-краю їй не видно. Як і логічної крапки у порушеному півроку тому кримінальному провадженні за фактом розтрати службовими особами ДУСі бюджетних коштів (в особливо великих розмірах), виділених на реконструкцію Маріїнки. Справу порушили за зверненням Рахункової палати, яка виявила зловживання під час аудиту. Ділки закуповували за завищеними (подекуди увосьмеро!) цінами люстри, сантехніку, меблі, устаткування (частина цього добра в очікуванні завершення безкінечного ремонту припадала пилом на складах), списували гроші на невиконані роботи.

Якщо ремонт Маріїнського палацу завершать хоча б до 2019-го (знову відстрочку взяли), царські хороми у центрі Києва можна буде використовувати не лише для офіційних державних прийомів, а й для святкувань ювілеїв заможновладців і весіль їхніх нащадків. А що: Управління державної охорони пристосували ж під бюро послуг для політиків і чиновників. То чому б і Маріїнкою для приватних забав не скористатися? На вході стоятимуть «УДОвці» у парадній формі, звірятимуть списки гостей, працюватимуть паркувальниками і розвізниками. І все це — під вже звичною вивіскою «Охорона державних осіб і членів їхніх родин». Так було на весіллі старшого сина генпрокурора Луценка. І на святкуванні 50-річного ювілею начальника УДО Валерія Гелетея. Підлеглі на його уродинах навіть честь гостям віддавали. Журналісти програми «Схеми» зазнімкували, як «УДОвці» «салютували» на вході очільнику Центрвиборчкому Михайлові Охендовському.

Фігуранта справи з «амбарною книгою» Партії регіонів в інших місцях зачекалися, а він на ювілеях розгулює. І без «лівих гонорарів» є за що: зарплаті «простроченого» голови ЦВК навіть міністри можуть позаздрити. У червні отримав з відпускними майже 102 тисячі гривень, у липні — 60 тисяч. Ні на персональну надбавку з грошей платників податків для Охендовського не скупляться (під таким рядком голова ЦВК щомісяця отримує до окладу й інших доплат 10 тисяч 425 гривень «зверху»), ні на оздоровчі (51 тисяча гривень).

І честь йому віддають за наші з вами гроші. У цьогорічному бюджеті на Управління держохорони передбачили 852 мільйони гривень. У наступному планують збільшити суму до 1 мільярда 34 мільйонів! Пан Гелетей каже, що виділених коштів на все не вистачає. Доводиться економити. «Економимо не на безпеці, а на звичайних речах, - заявив начальник УДО в одному з інтерв’ю. - Десь можна проїхатись автомобілем, десь потягом у відрядження поїхати, десь - на готелі. Це по копійці у кінці року дає нам економію». А зекономлені кошти можна на червоні доріжки, вишиті рушники, короваї і нагрудні букети витратити. Щоб, обслуговуючи VIP-бенкети, «УДОвці» зустрічали гостей ще парадніше.

Фото gromex.com.ua

Схожі новини