Передплата 2024 «Добра кухня»

Графік руху – на папері

Електронні табло на зупинках громадського транспорту обіцяють полагодити за тиждень-два.

У Львові на зупинках електротранспорту почали встановлювати похвилинний паперовий графік руху трамваїв і тролейбусів. Детальні графіки уже розміщено на трамвайних зупинках: вул. Руська, вул. Підзамче, «Аквапарк», пл. Соборна, та зупинці тролейбусів — «Університет І. Франка», яка є кінцевою для маршрутів №№ 2, 7, 9, 10, 12 та інших. У Львові - 336 зупинок громадського транспорту, і лише 26 із них мають електронне табло. На усіх інших у ЛКП «Львівелектротранс» планують встановити друковані графіки руху.

Як повідомили в ЛКП «Львів­електротранс», це тимчасове рішення, яке дозволить вирішити питання поінформованості пасажирів щодо графіка руху тролейбусів та трамваїв. Однак кількість встановлених електронних табло “питання поінформованості пасажирів щодо графіка руху тролейбусів та трамваїв” не вирішує. Більшість табло банально не працюють, сповіщаю­чи: “Немає зв’язку”, “Можливе некоректне прогнозування”, “Проводиться налаштування”.

Нагадаємо, навесні 2014-го у мерії помпезно оголосили, що розпочали процес апробації змонтованих табло. Нові електронні екрани тішили львів’ян, виглядало по-сучасному, як у Європі. Не треба стовбичити на зупинці, чекаючи, коли прибуде черговий “рогатий”. Глянув на табло і плануєш — чи чекати на трамвай, чи їхати маршруткою. Тоді табло встановили по всій протяжності маршруту трамвая №2. До кінця 2015 року обіцяли обладнати електронікою усі трамвайні маршрути, зокрема, і сихівський трамвай. Але недовго “музика грала”. Табло на маршруті “двійки” почали працювати нерегулярно, а потім і взагалі показували лише поточну годину і дату.

Проект розпочали ще 2011 року, коли німецькі інвестори спільно із Львівською міськрадою заплатили 2,5 мільйона євро за встановлення у деяких львівських трамваях GPS-трекерів, які передаватимуть інформацію про рух трамваїв на електронні табло, встановлені на зупинках. Міській скарбниці Львова це коштувало 20% від загальної суми, тобто 500 тисяч євро. «Відтак львів’яни за півмільйона євро замість електронних табло, які повинні були б відображати інформацію про рух трамвайних маршрутів, отримали 26 годинників, адже єдине, що станом на сьогодні показують ці табло, — годину. Обслуговуються ці табло, ЛКП «Львівавтодор» та ЛКП «Львівелектротранс», — заявив депутат міськради Андріян Гутник.

Депутат звернувся до міського голови Львова Андрія Садового: невідкладно довести технічний стан встановлених електронних табло до належного функціонування. Провести перевірку, усунути порушення та притягнути до відповідальності осіб, винних у неналежному технічному стані табло та нераціональному використанні коштів. У мерії пообіцяли питання вирішити найближчим часом...

Як розповів “ВЗ” начальник відділу інформації та зв’язків з громадськістю ЛКП «Львівелектротранс» Іван Бондар, табло не працюють, бо змінюється алгоритм їхньої роботи. “Справді, табло один час працювали, а потім виникли збої. Була допущена помилка в алгоритмі. Був прописаний багатоступеневий алгоритм роботи, тобто інформація, яка з’являлася на табло, перед тим опрацьовувалася кількома серверами, - розповів Іван Бондар. - При цьому закладалися різні збої. Тепер інформація йде напряму на екран. Але виявилася інша проблема — вихідна точка інформації недостатньо технічно оснащена, щоб напряму передавати інформацію на екрани. Вирішується питання технічного переобладнання, і за тиждень-два табло запрацюють безперебійно”.

Фото автора

Схожі новини