Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Простим смертним – 700 гривень до пенсії, депутатам – 13 тисяч до зарплати

Народні обранці знову намилилися свої заробітки подвоїти.

«Ніхто не думає, що колись буде пенсіонером. За все моє життя роботи на державу отримала пенсію чотири тисячі. А якщо буде більша зарплата, вже можуть перерахувати пенсію. А всі думають, що це буде дуже далеко. Та ні, воно швиденько наближається», — бідкалася на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради представниця «Народного фронту» Ірина Єфремова. Це пані депутат (яка про чотири тисячі пенсії явно «загинала»!) чи то свою совість заколисувала, чи колективну, коли на комітеті ініціювали проект постанови про підвищення депутатських зарплат. Хоча, яка там у слуг народу совість: народові — крихти, собі — золотий батон. У Кабміні ще торік свої заробітки до «життя по-новому підтягнули». Депутати пробували, та невдало. Рочок вичекали — і знову до підвищення зарплат приміряються. Старт «пакращенню» вже дали, благословивши на Регламентному комітеті проект постанови, яка (за результативного голосування у сесійній залі) подвоїть депутатські зарплати.

У жовтні минулого року, під шумок ухвалення Держбюджету у першому читанні, депутати «підмахнули» собі щедрий подаруночок. Проголосували за прив’язку свого заробітку до розміру «мінімалки» і розподілили, кому скільки за посадами роздадуть. Голові Верховної Ради прописали 30 «мінімумів», що на той час дорівнювало 43,5 тис. грн. Заступникам спікера вділили по 40,6 тис. (28 «мінімалок»), головам комітетів — 39 тис. (27 «мінімалок»), рядовим депутатам — 36 тис. (16 «мінімумів»). Але встигли лише пооблизуватися у передчутті «пакращення», як довелося задню давати. Побачивши, що зріє народний гнів, вирішили зайвий раз електорат не дратувати. Скасували своє ж рішення, залишивши собі, бідолашним, 17 тисяч гривень на хліб.

Та зарплатна сверблячка не вщухла. Коли дійшло до складання парламентського кошторису на 2017 рік, у Регламентному комітеті нову формулу для розрахунку депутатських зарплат підкинули. Цього разу розмір окладів вирішили прив’язати до прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Труди спікера оцінили у 20 мінімумів (на той час виходило 32 тис. грн.). Далі — за посадами: для першого віце-спікера 19,2 мінімуму (30 тис. 720 грн.), для віце-спікера — 18,7 (29 тис. 920 грн.). Головам комітетів і фракцій вділили 18 прожиткових мінімумів (28,8 тис. грн.), заступникам — 17 (27,2 тис. грн.), рядовим депутатам — 16,2 (25 тис. 920 грн.). Але у сесійній залі знову пшик вийшов: за ухвалення проекту постанови «Про фінансове забезпечення діяльності Верховної Ради» проголосував лише 131 депутат. Кнопку «за» усім залом натиснули б, але порахували, що воно того не вартує. За 26 тисяч (тих, для кого такої суми на кілька походів у ресторан вистачає, у сесійній залі — дві третини) виправдовуйся потім перед виборцями, яким «втиратимеш» про «зажраних скотиняк».

Але у Регламентному комітеті по третьому колу пішли, з новими аргументами. Тепер за кадило, яким збираються «освятити» підвищення депутатських зарплат, Закон «Про статус народного депутата» взяли. Треба, кивають, під його букву оклади і надбавки виписати. Бо ж сказано там: «У питаннях матеріального і соціально-побутового забезпечення народний депутат прирівнюється до членів Кабінету Міністрів». Неакуратненько, мовляв, виходить: у міністрів лише ставка (16 тисяч гривень) — як у рядового депутата оклад з доплатами і надбавками. У прем’єра — 20 тисяч.

«Пропонується встановити розмір посадового окладу народного депутата України на рівні посадового окладу члена Кабінету Міністрів України, виходячи із прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи станом на 1 січня календарного року, та здійснення народним депутатам надбавки до посадового окладу у розмірі, встановленому для членів Кабінету Міністрів України», — йдеться у записці до проекту постанови, під яким представники Регламентного комітету «хором» підписалися.

Які кому оклади, у додатку виклали. Спікеру — 12 прожиткових мінімумів, першому віце-спікеру — 11,5, віце-спікеру — 11. Для голів комітетів і фракцій передбачили 10,5 мінімуму, для заступників — 10,3. Рядовим депутатам пропонують 10.

У разі ухвалення постанови про «пакращення» підвищені зарплати народні обранці отримають вже у листопаді (за жовтень). З окладами від 19 тисяч 200 (у спікера) до 16 тисяч у «рядових». Доплатами і надбавками суми «дошпигують» щонайменше до 30 тисяч гривень. Але і це не все. Обранці отримують ще й так звані депутатські — у розмірі зарплати. Тож виходить, що у разі ухвалення ініційованої Регламентним комітетом постанови, до кінця року нардепи отримуватимуть від 60 тисяч гривень на місяць. А з 2018-го — ще більше, оскільки з підвищенням прожиткового мінімуму зростуть і депутатські заробітки.

Мільйони українських пенсіонерів, яким обіцяють докинути кому 200, кому 500 «реформаторських» гривень, можуть лише поспівчувати собі. Їхнє «пакращення» із запланованим депутатським — як земля і небо.

60 тис. грн.

Щонайменше стільки на місяць отримуватимуть депутати, якщо Верховна Рада схвалить відповідну постанову.

Карикатура Олександра ЗУДІНА

Схожі новини