Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тільки на навчання персоналу витратили 160 тисяч доларів!

Найсучасніше обладнання, яке допоможе діагностувати онкологічні захворювання на ранніх стадіях, придбали за допомогою Світового банку.

Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр отримав найсучасніше діагностичне та хірургічне обладнання — завдяки реалізації у Львівській області субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області». Проект спільно зі Світовим банком впроваджує Міністерство охорони здоров’я України.

Найсучасніша техніка коштує понад 5,5 мільйона доларів. Загалом по області вартість проекту становила 10,5 млн. доларів. Це і надсучасні мамографи, зокрема із 3D-томосинтезом, УЗД-апарати виробництва провідної компанії Siemens із функцією тривимірного сканування грудних залоз та апарат МРТ виробництва GeneralElectric та багато нового і найсучаснішого обладнання.

На навчання спеціалістів у рамках реалізації проекту було виділено 160 тисяч доларів. Понад 400 медиків онкоцентру, фахівців із районів Львівщини, Львова пройшли навчання у найкращих медичних центрах Європи — Польщі, Німеччини, Франції, Австрії, Хорватії та України.

Для покращення діагностики онкологічних захворювань у регіональному онкоцентрі зараз доступне безкоштовне обстеження на комп’ютерному томографі, флюороскопічній та рентгенографічній системах. Завдяки субпроекту придбано лабораторне обладнання: гематологічний аналізатор, обладнання для рідинної цитології, прилад для фарбування кріостатних препаратів, прилад для фарбування препаратів в автоматичному режимі, система для експрес-діагностики.

Лабораторія онкологічного центру щорічно переглядає понад 12 тисяч цитологічних зразків, проводить інші дослідження.

Рак молочної залози посідає перше місце у структурі онкологічної захворюваності та онкологічної смертності жінок в Україні. Щороку на рак грудей хворіє понад 16 тисяч українок. Статистика свідчить — від раку молочної залози виліковуються 95% жінок, у яких захворювання виявлено на першій стадії, 80% жінок, у яких виявлено другу стадію захворювання, 50% — із третьою стадією захворювання.

На фото (зліва направо): головний лікар онкоцентру Ігор Ковальчук, голова Львівської ОДА Олег Синютка і лікар-рентгенолог Юрій Милян.
На фото (зліва направо): головний лікар онкоцентру Ігор Ковальчук, голова Львівської ОДА Олег Синютка і лікар-рентгенолог Юрій Милян.

Жительки Львівщини мають нагоду скористатися цим новим обладнанням. 9 жовтня стартувала акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», яка триватиме до 23 жовтня. Про це розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак і закликала жінок прийти і діагностуватися як у онкоцентр, так і в міжрайонні скринінгові центри, які створені у рамках цієї програми, і в кожну жіночу консультацію. Такі дні профілактики, як зазначають медики, мають високу ефективність. У середньому оглядають понад 52 000 жінок тільки під час такої акції. Упродовж цієї акції онкоцентр працює практично у дві зміни. Нове обладнання значно допоможе медикам у роботі.

Головний лікар Львівського онкоцентру Ігор Ковальчук наголосив, що такого потужного обладнання, яке є тепер у центрі, жодна установа онкологічного профілю в Україні немає.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка, який також оглянув нове обладнання, наголосив, що обстеження має проводитися безкоштовно. Медики додають — крім вартості затратних матеріалів.

Фото автора

Схожі новини