Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скандальні борги колишнього ЛАЗу...

Майже 20 мільйонів гривень за автобуси до Євро-2012 повернуть дружині російського бізнесмена Ігоря Чуркіна.

Депутати Львівської міської ради прийняли на сесії ухвалу, яка передбачає повернення з міської скарбниці 19,5 мільйона гривень боргу за автобуси, які виготовив Львівський автобусний завод для обслуговування Євро-2012. Тепер цю суму повернуть дружині російського бізнесмена Ігоря Чуркіна (співвласника ЛАЗу) Таїсії Саніній. Депутати прийняли цю ухвалу на основі рішення суду, який зобов’язав повернути борг п’ятирічної давності.

Серед депутатського корпусу виник конфлікт — фракція “Свобода” не підтримала рішення, оскільки вважає це фінансуванням бізнесу країни-окупанта. Представники інших фракцій не бачать у питанні політики. Мовляв, якщо не повернути гроші, виконавча служба конфіскує автобуси. Через це ситуація з громадським транспортом у Львові ще більше загостриться...

Автобуси зберігаються на комунальному автотранспортному підприємстві. Телефоную до АТП №1, щоб дізнатися про кількість транспорту, за яким тягнеться борговий шлейф. Директор АТП №1 Орест Хамула сказав, що йдеться про 31 автобус, десять з них курсують на маршрутах міста. Три автобуси нещодавно відремонтували. Зараз проходять “обкатку”. Найближчим часом відновлять решту маршруток, аби кожного місяця випускати на маршрути по чотири одиниці транспорту.

Як сказав “ВЗ” депутат-“свобо­дівець” Андріян Гутник, частина автобусів, які ЛАЗ виготовив для Євро-2012, навіть не виїжджала на лінію. Частина транспорту була неякісна і швидко вийшла з ладу... На думку Гутника, суму боргу ще можна було оскаржувати у судах. “Рішення про повернення боргу мав би ухвалити виконавчий комітет Львівської міської ради, а не депутати на сесії, — каже пан Гутник. — Але виконком мав би за це кримінальну справу. За таку оборудку хтось би сидів у тюрмі. Одноголосно на сесії проголосували усі депутати від фракції “Самопоміч”, від БПП “Солідарність”, “УКРОП”. Фракція “Свободи” одноголосно проти. Не можна 20 мільйонів гривень віддати фірмі, яка викупила борги Чуркіна”.

Телефоную по коментар до депутата Львівської міської ради від фракції “УКРОП” Ігоря Зінкевича: “Питання боргів за автобуси — не політика, а господарка. Якщо не повернути гроші, виконавча служба конфіскує транспортні засоби, частина з яких їздить на маршрутах Львова. Є нюанс — виконавча служба може вилучити не старі ЛАЗівські автобуси, а той транспорт, який підійде за ціною. У місті загостриться проблема з маршрутками, буде колапс. Хто за це буде відповідати? Напередодні Євро-2012 був підписаний договір. Тоді ніхто не казав, що автобуси виготовить російський бізнес. Вже стільки років не платили за автобуси, бо, мовляв, це для Росії... Борг нікуди не подівся, його все одно потрібно повернути”.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини