Передплата 2024 ВЗ

Генпрокуратура назвала замовника вбивства Вороненкова

Організатором вбивства колишнього депутата Державної Думи Росії Дениса Вороненкова є російський "злодій в законі" Володимир Тюрін.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу в понеділок.

"Розслідування вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова та замаху на його охоронця завершено. Вдалося встановити усіх учасників причетних до вбивства, вдалося відтворити все - від підготовки до затримання", - зазначив Луценко.

Він наголосив, що керівництво ФСБ підготувало це вбивство для усунення Вороненкова, як цінного свідка у міжнародних судах проти РФ.

За словами генпрокурора, вбивство скоїв українець Павло Паршов.

"Йому допомагали Василенко, Тарасенко та Левенець. Тарасенко затриманий, Василенко і Левенець перебувають у розшуку", - пояснив Луценко.

"Замовником вбивства є підконтрольний ФСБ Тюрін Володимир Анатолійович, відомий як лідер злочинного угрупування. Він мав і особистий мотив - раніше він був чоловіком дружини Вороненкова", - додав Луценко.

"Передаємо до суду матеріали за фактом вбивства Вороненкова та замаху на його охоронця", - зазначив генпрокурор.

*** Згідно з інформацією з відкритих джерел, 58-річний Володимир Анатолійович Тюрін (Тюрік, Тюря, Батя, Кіномеханик), що має громадянство Казахстану і РФ, - один з лідерів Братського організованого злочинного угруповання і так званої російської мафії в Іспанії.

Входив у найближче оточення злодія в законі Діда Хасана. Мав значний вплив у кримінальному світі Москви, Санкт-Петербурга, Іркутської області та Іспанії.

Марія Максакова була цивільною дружиною Тюріна. У них двоє спільних дітей - син Ілля і дочка Людмила.

Тюрін має широкі зв'язки серед впливових бізнесменів, високопоставлених політиків і чиновників, в тому числі в силових і судових структурах, в світі мистецтва та шоу-бізнесу.

Україна проситиме екстрадиції замовника убивства Вороненкова

Замовник вбивства Вороненкова відреагував на звинувачення ГПУ: "Це все націоналісти"

Колишній чоловік Марії Максакової російський кримінальний авторитет Володимир Тюрін не має відношення до вбивства колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, в чому його підозрює Генеральна прокуратура України.

Про це заявив адвокат підозрюваного Сергій Біляк, пише Інтерфакс.

"Вбивство Вороненкова - це справа рук українських націоналістів, які сподівалися, що потім українська влада використовує його для нових звинувачень Росії", - наголосив він.

За словами адвоката Сергія Біляка, Тюрін до цього злочину не має жодного відношення, а "звинувачення на свою адресу вважає маячнею".

Окремо Біляк зазначив, що у Тюріна не було суперечок із Вороненковим і він не перешкоджав його відносинам із Марією Максаковою.

З'явилася перша реакція Максакової на замовника вбивства Вороненкова

Вдова убитого в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова Марія Максакова подякувала слідству за завершення розслідування вбивства.

Також на своїй сторінці в Facebook вона подякувала "всім небайдужим".

"Життя варте того, щоб боротися за правду і проти зла, інакше ми дозволяємо бути безкарності і вседозволеності покидьків", - написала Максакова.

Україна звертатиметься до Російської Федерації для екстрадиції замовника вбивства Дениса Вороненкова громадянина Росії Володимира Тюріна.

Про це на брифінгу 9 жовтня заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Ми будемо звертатися щодо екстрадиції. І вже після відповіді ми далі будемо приймати подальші рішення. Я не виключаю, що це буде міжнародний розшук чи заочне осудження", - сказав він.

Луценко додав, що уже Тюріну повідомлено про підозру, відтак буде проводитися досудове слідство.

Крім того, генпрокурор зазначив, що всю справу вбивства Вороненкова буде розглядати Шевченківський райсуд Києва.

Луценко назвав мотиви вбивства Вороненкова

Мотивом убивства екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова стало поєднання вищих інтересів Росії та особистих мотивів замовника Володимира Тюріна.

Про це на брифінгу 9 вересня заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Слідство вважає, що мотивом убивства Вороненкова було поєднання вищих інтересів Російської Федерації для усунення свідка, який давав цінні свідчення для українських, а в перспективі міг давати свідченні і для міжнародних судів, щодо участі РФ у непроголошених військових діях та воєнних злочинах проти України, і з особистими мотивами пана Тюріна, який хотів помститися свій колишній цивільній дружині Максаковій і піднести свій авторитет такими діями", - сказав Луценко.

Він підкреслив, що розглядати лише особистий мотив без політичного неможливо.

"Перше — бо розлучення Тюріна і Максакової відбулося близько 8 років тому. По-друге, просування цього злодія в законі по ієрархічний драбині з такими злочинами, за які він був засуджений, без співпраці зі спецслужбами неможливе. Темпи і обсяг отримання впливу на кримінальні середовища Тюріним підтверджують його співпрацю зі спецслужбами РФ", - сказав Луценко.

Він також додав, що через 2 тижні після убивства Вороненкова до роботи в ФСБ повернувся "дехто Феоктистов" (Олег Феоктистов, начальник шостої служби УСБ ФСБ, пізніше керівник служби безпеки "Роснефти" — ред.), який був усунений звідти у результаті дій Вороненкова на свій посаді, який викрив корупційну схему у ФСБ.

"Ми бачимо переплетіння особистих інтересів замовника, помсту верхівки ФСБ, яка була звинувачена у корупції, а також інтересів вищого керівництва Кремля, щоб цінний свідок замовчав навіки", - сказав Луценко.

Екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов відзначив, що і він, і Марія Максакова (дружина Вороненкова — ред.) довіряють цьому розслідуванню.

"У той же час у Тюріна не було прямого мотиву самому по собі замовляти це вбивство. І з самого початку, коли цю версію розглядали, Марія вважала її абсолютно неймовірною, бо вона з ним регулярно спілкується. Він батько двох її дітей, ці діти живуть з ним. Тому для неї ці висновки — шок і особистісна трагедія", - сказав Пономарьов.

"У тому, що за цим стоїть російська правоохоронна машина російські спецслужби, у нас великих сумнівів немає. Ми знаємо, як Тюрін познайомився з Феоктистовим, як було організоване між ними спілкування. І виглядає саме так, що саме у тої людини був мотив на замовлення цього убивства", - сказав Пономарьов.

Як повідомлялося, 23 березня 2017 року біля готелю "Прем’єр" у центрі Києва розстріляли екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова, який отримав українське громадянство.

Поранений охоронець Вороненкова підстрелив нападника. Убивцею виявився екс-боєць батальйону "Донбас" Павло Паршов — він помер у лікарні.

16 червня у Павлограді затримали активіста Ярослава Тарасенка, який був знайомий із Паршовим і якого підозрюють у співучасті в резонансному вбивстві (ч. 2 ст. 115 ККУ). Слідчі вважають, що Тарасенко привіз кілера під готель.

Вороненков був свідком у справі про зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Слідство вважало пріоритетною версію втручання Російської Федерації.

За даними ГПУ, організатором вбивства екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова є російський "злодій в законі" Володимир Тюрін.

Україна звертатиметься до Російської Федерації для екстрадиції замовника вбивства Вороненкова.

Вороненков був свідком у справі про агресію РФ і анексію Криму

Убитий екс-депутат Денис Вороненков був свідком у справі про дії російських військовослужбовців на території України.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко на прес-конференції, відповідаючи на запитання, чому Вороненкова охороняв офіцер Управління розвідки.

"Тому що пан Вороненков давав цінні свідчення про участь російських військ на території України", — сказав він.

"Як відомо, Управління розвідки має отримувати інформацію, що становить державний інтерес за межами України, а також на окупованих територіях Криму та Донбасу. Відтак, отримання інформації з приводу того, що відбувається з боку країни-агресора на цих територіях, входило у повній мірі до компетенції Управління розвідки", — пояснив Луценко.

На уточнення, чи Вороненков, окрім справи щодо державної зради Віктора Януковвича та злочинів проти Майдану, був свідком ще у третій справі, Луценко відповів ствердно:

"Він давав покази, у тому числі, про участь військових формувань Російської Федерації на нині окупованих територіях, у першу чергу Криму. Вороненков був у цій справі свідком".

"Цю справу веде Управління війни Військової прокуратури ГПУ. Воно збирає докази участі Російської Федерації та скоєння воєнних злочинів військовослужбовців на окупованих територіях", — сказав генпрокурор.

На запитання, чи не боявся Вороненков перебувати в Україні, Луценко припустив, що охорона давала йому деяку впевненість.

Але від кулі кілера важко уберегтися, констатував він.

Генпрокурор також додав, що квартиру, яку знімали зловмисники, спершу розглядали як місце для снайперської атаки — але оскільки будинок не дуже близько, обрали вулицю.

Луценка також не дивує вибір центра міста для убивства. За його словами, утекти від готелю "Прем’єр-палац" машиною легко — можна й дворами.

Та й іншого варіанту місця не було, вважає генпрокурор, бо Вороненков на околицях не бував, жив і проводив зустрічі у центрі столиці.

Луценко про справу Вороненкова: 1 вбитий, 2 затримано, у 3 - підозри

Трьом особам повідомлено про підозру, двох осіб затримано у справі щодо вбивства колишнього депутата Державної Думи Росії Дениса Вороненкова у Києві в березні 2017 року.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу у понеділок.

"Організатору і замовнику вбивства, громадянину Росії Володимиру Тюріну, 1958 року народження повідомлено про підозру", - заявив Луценко.

За словами Луценка, наразі Тюрін перебуває на території Російської Федерації.

"Повідомлено також про підозру Василенка Юрія Олександровича, 1979 року народження. На даний час місце перебування Василенка встановлюється. Повідомлено також про підозру Левенця Ярослава Анатолійовича, 1985 року народження… і оголошено в міжнародний розшук", - розповів Луценко.

"Один кілер убитий на місці скоєння злочину. Двоє — арештовані, знаходяться в ізоляторах", - сказав він.

За словами Луценка було опитано 350 свідків, опрацьовані "сотні відеозаписів з камер спостереження, об'єм яких склав майже 3 терабайти, проведено 60 обшуків, здійснено понад 430 тимчасових доступів до речей та документів, призначено та проведено 3 десятки судових експертиз".

Луценко також повідомив, що сину Тюріна Дмитру, який був посередником і підшукував виконавців в Україні, можуть інкримінувати співучасть:

"Процесуальний статус Дмитра Володимировича Тюріна поки не визначений. Його перспектива — стаття 27 або 28 — співучасть у злочинних діях", — сказав Луценко.

Один із затриманих, за словами генпрокурора, Лось був співорганізатором разом із Левенцем: він організовував двох водіїв і кілера. Тарасенко був водієм "Ланоса", на якому приїхав кілер. Розшукується Левенець і керівник злочинної групи Василенко.

"Левенця ми вели по всій країні. Остання точка, де він, ймовірно, знаходився, — Закарпаття. Ми проводимо розшукові заходи і в Україні, і за її межами", — уточнив Луценко.

За його словами Тарасенка затримали 15 червня, Лося — 29 серпня

Схожі новини