Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівських пенсіонерів змусять платити за маршрутку?

Виконавчий комітет розгляне проект від львівських перевізників про те, що пенсіонери повинні платити в автобусах половину вартості.

У Львові пенсіонери можуть платити за проїзд у маршрутках половину вартості квитка — дві гривні. Депутатська комісія з питань транспорту рекомендує виконавчому комітету Львівської міської ради ухвалити спеціальний тариф для пенсіонерів. Як повідомив під час сесії Львівської міської ради депутат Остап Доскіч, до депутатів звернулися п’ять фірм, які займаються перевезеннями. Вони вимагають, аби пенсіонери платили 50% проїзду, бо зараз катаються безкоштовно. Пенсіонери за віком — одна з 24-х категорій, які мають пільги на проїзд у громадському транспорті. Перевізники кажуть, якщо це рішення не ухвалити, робота громадського транспорту буде на межі зриву. Мовляв, нема за що ремонтувати автобуси та купувати пальне…

«На засіданні транспортної комісії була доповідь голови Асоціації перевізників Львівщини Івана Велійки, керівників автотранспортних підприємств Львова щодо підняття вартості проїзду в громадському транспорті для пільгових категорій до 50%, — сказав «ВЗ» депутат Доскіч. — Депутати вирішили невідкладно прийняти рішення, бо це необхідно для забезпечення безперебійної роботи громадського транспорту міста».

Запитую Остапа Доскіча, чи законно перевізники вимагають урізати пільги для пенсіонерів, оскільки законодавство передбачає безкоштовний проїзд. «Рішення ще не ухвалено, — «сухо» відповів депутат. — Не готовий сказати, чи буде у Львові так званий пенсійний майдан перед ратушею... В області нещодавно запровадили такі правила — пенсіонери платять у маршрутках 50%, і ніхто не скаржиться. В інших областях України такої практики немає».

Іван Велійка має іншу думку на цю тему: «Покажіть мені, будь ласка, закон, який надає людям, що на пенсії за віком, право безкоштовно їздити у маршрутках, — емоційно сказав він у коментарі для «ВЗ». — Їздять на підставі постанови Кабміну №354 від 1993 року. Але у 2000 році ухвалено закон про державні соціальні стандарти, який власне перекреслює цю постанову Кабміну. В усіх областях України (крім Львова) вирішено питання з пільговиками, зокрема з пенсіонерами. Наприклад, в Івано-Франківську — часові обмеження проїзду пільгових пасажирів (у Львові така практика була у 2004-му та

2015 р., але суд це скасував). У Дніпрі ухвалено рішення сесії: 10% пасажиромісткості автобуса — пільговикам. У Тернополі пільговики можуть безкоштовно їздити лише у комунальному громадському транспорті. А приватні перевізники Тернополя перевозять лише три категорії пільговиків». За його словами, у Львові деякі пенсіонери полюбляють їздити у час пік, як правило, на ринок... При цьому чимало студентів та містян не можуть добратися вчасно на роботу та навчання, бо половина салону забита пенсіонерами.

А тим часом...

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка повідомив, що 1 листопада у Львові розглянуть питання підвищення плати за проїзд у маршрутках. Проект нового тарифу від перевізників — 5,90-6,80 грн.

Коментар для «ВЗ»

Олег ПАРТИКА, в. о. начальника управління транспорту Львівської міської ради

Не готовий сказати, чи рішення про 50% вартості проїзду для пенсіонерів буде юридично правильним. Я не юрист! Питання розглянуть на засіданні виконавчого комітету, де буде голосування членів виконкому. Моя думка — ситуацію з пільговиками треба вирішити. Колеги з Болгарії були шоковані, що в Україні безкоштовно перевозять 24 категорії.

У кожному обласному центрі України питання з пільговиками врегульоване. В одній області діє обмеження по часу, в іншій — не більше двох пільговиків в автобусі. Львівські перевізники звернулися з цим питанням до міської ради, було засідання громадської ради. Громадська рада підтримали питання.

Держава надала пенсіонерам пільги на проїзд, але водночас з держбюджету не відшкодовуються витрати на проїзд. Ці витрати держава поклала на органи місцевого самоврядування. Цього року з міського бюджету на відшкодування пільг виділено лише 20 мільйонів гривень (це 10-15% від потреби).

Фото зі сайту «Львівська газета»

Схожі новини