Передплата 2024 ВЗ

У законопроекті про реінтеграцію Донбасу дехто побачив капітуляцію...

«Стратегічний» документ у парламенті розглядали з боями.

Нову сторінку у протистоянні України російській агресії на сході покликаний вписати внесений президентом як невідкладний законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Політологи скорочено називають його законом про реінтеграцію Донбасу. Парламент «з боями» розглядав його у першому читанні у четвер, 5 жовтня.

Декілька ключових тез документа. Україна визнає тимчасово окупованими сухопутні території, внутрішні води Донецької, Луганської областей, на яких збройні сили Російської Федерації встановили і здійснюють окупаційну владу та загальний контроль. До окупованих віднесено також внутрішні морські води і територіальне море України, що прилягає до окупованої сухопутної території, і повітряний простір над ними.

У законопроекті наголошено, що діяльність російських військових і окупаційної адміністрації РФ є незаконною, а будь-який виданий ними акт — недійсним, таким, що не створює правових наслідків. Як ідеться у законопроекті, метою української влади є звільнення цих територій та відновлення там конституційного ладу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії, а також зміцнення незалежності, державності, забезпечення єдності та територіальної цілісності. Зазначено, що під час здійснення органами державної влади України політико-дипломатичних заходів із відновлення територіальної цілісності в межах міжнародного визнаного кордону пріоритетним є виконання безпекових положень Мінських угод.

Інший важливий акцент законопроекту: «для стримування і відсічі російської збройної агресії у Донецькій та Луганській областях залучаються сили і засоби ЗСУ, інших військових формувань». Зазначено, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії Росії як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях.

Ще один законопроект від президента передбачав продовжити на рік особливість місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Коментуючи ці документи, народний депутат, секретар «оборонного» комітету Іван Винник зазначив, що АТО, яку проводили до цього часу, була «гібридною відповіддю на гібридні виклики, які нам нав’язала Росія, розпочавши агресію проти України без оголошення війни, не визнаючи присутності власних військ. Тепер ми можемо рухатися далі, і ЗСУ, на підставі Конституції та законів України, будуть забезпечувати безпекові заходи з відновлення суверенітету. Ці заходи передбачають і застосування сили...».

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко дала ще й політично-правові оцінки цим напрацюванням: «Законопроекти посилять наші дипломатичні позиції, дозволять зберегти санкційну політику наших партнерів щодо РФ: Кремлю не вдасться звинуватити Київ і нашими руками зняти санкції. Також визнання Росії країною-агресором посилить нашу дипломатичну переговорну позицію про те, що РФ і її представники не можуть бути у миротворчій місії. У законопроектах велика увага приділяється й гуманітарному аспекту, правам людини на окупованих територіях. Це — шлях повернення Донбасу і возз’єднання, а не відторгнення і колючого дроту, як пропонують деякі «нові обличчя».

Незважаючи на ці аргументи, фракції «Самопоміч» і «Батьківщина» заявляли, що не голосуватимуть за них. Очільник «Самопомочі» у ВР Олег Березюк назвав ці закони «капітуляцією» , бо, мовляв, вони «узаконять у майбутньому владу російської окупаційної адміністрацїі, амністують бойовиків-убивць». Свої зауваження були у «Народного фронту». Не заперечуючи проти закону в цілому, там вимагали вилучити згадку про Мінські угоди і передбачити, що виведення російських військ з України має бути документально підтверджено. Під час розгляду президентського законопроекту його противники заблокували президію. Емоційно на цю облогу із застосуванням фізичної сили відреагувала Ірина Геращенко: «Я не боюся бойовиків у Мінську, і вас — не боюся...». Коли секретар РНБО Олександр Турчинов закликав припинити шарпанину, звинуватив блокувальників у тому, що не хочуть визнання Росії агресором, позафракційна Надія Савченко забрала у нього мікрофон. Засідання призупинили. Керівники фракцій пішли на нараду, де домовилися обійтися без згадки про Мінські домовленості. Але у «Самопомочі» з’явилися нові вимоги... Спікер Парубій змушений був закрити засідання.

Схожі новини