Передплата 2024 ВЗ

Судова реформа – як подарунок корупціонерам

Швидше за все, закон «з міною» у ньому президент заветує.

Менше доби звучали переможні реляції про ухвалення пакета законів, які іменують “судовою реформою”. 3 жовтня народні депутати проголосували за неї, а вже 4 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про її скасування. Із закликом накласти вето на “судореформаторські” закони до президента звернулися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник. У набат б’ють високопосадовці Генпрокуратури, представники громадськості. Заявляють: якщо Петро Порошенко поставить підпис під цими законами, покарання безпідставно уникне велика армія державних злочинців. Зокрема, псевдореформа дозволить “вислизнути” екс-президенту Віктору Януковичу...

Нові законодавчі норми, які осучаснили б судову систему, депутати з допомогою експертів “вилизували” буквально до кожної коми не один рік. А от у день вирішального голосування схибили, підтримавши озвучену з голосу поправку, що її вніс представник Радикальної партії Андрій Лозовий. Згідно з нею термін розслідування кримінальних злочинів середньої тяжкості зменшується до трьох місяців, а тяжких і особливо тяжких злочинів — до 6 місяців. У виняткових випадках суд матиме право продовжити розслідування ще на півроку. Саме це і викликало шок у правоохоронних органах. За такий короткий термін провести досудове розслідування неможливо, адже на проведення одних лише експертиз іноді йде 7 місяців. А скільки часу займає пошук винуватців, свідків, отримання дозволу на розкриття банківської таємниці, отримання правової допомоги із закордону (щодо прихованих там статків підозрюваних)!

Народний депутат Мустафа Найєм каже, що така судова реформа дозволила б уникнути кримінальної відповідальності Януковичу та багатьом іншим корупціонерам минулого режиму, слідство проти яких (через складність здобуття доказів) триває. Недолугою судреформою вже готові скористатися сотні силовиків і чиновників, звинувачених у злочинах проти Євромайдану, пограбуванні країни. Йдеться також про нинішніх політиків, держслужбовців, яким оголошено підозру (Насіров, Мартиненко, Охендовський, судді-хабарники).

У разі, якби було узаконено скорочені терміни розслідувань, пішли б коту під хвіст зібрані, але ще не оформлені матеріали щодо резонансних злочинів. А у майбутньому слідчі не горіли би бажанням братися за розслідування важких справ, позаяк не вкладалися б в усічені строки. Кримінальний світ тільки потирав би руки...

Начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк каже, що ініціатор скандальної поправки Лозовий пішов проти закону, коли не попередив парламент, що його ініціатива створює конфлікт інтересів. Адже він сам перебуває під прицілом НАБУ за підозрою у незаконному збагаченні. Зокрема, у несплаті 1,8 млн. грн. податків. Тож зацікавлений, аби правоохоронці якнайшвидше дали йому спокій.

Скандал із прийняттям судової реформи вкотре засвідчує, як багато невігласів, популістів, відвертих шкідників представляють народ у законодавчому органі. І як важливо бути обачними з такими “захисниками народу”.

Схожі новини