Передплата 2024 ВЗ

Пенсії зростуть на 700 гривень

У середньому. У подальшому перерахунок виплат буде автоматичним. Це передбачає прийнята пенсійна реформа.

Верховна Рада прийняла закон про пенсійну реформу. До урядового законопроекту депутати внесли 2,5 тисячі поправок, однак найважливіші зміни до законодавства, запропоновані Кабміном, залишились.

Найбільш очікувана новина — перерахунок пенсій. Розмір виплат у 9 млн. пенсіонерів зросте у середньому на 700 гривень. Понад мільйон отримає 1000 гривень і більше. Два мільйони — від 500 до 1000. Востаннє пенсії переглядали... 10 років тому. Тоді середня зарплата була втричі нижчою за сьогоднішню.

У подальшому індексація пенсій проводитиметься автоматично — з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше, ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін. Так пенсії будуть захищеними від інфляції.

Мінімальну пенсію прив’язали до рівня прожиткового мінімуму — соціального стандарту, встановленого для чотирьох категорій громадян, зокрема, непрацездатних осіб (пенсіонерів, інвалідів), який збільшується кожні два-три роки. Тепер розмір мінімальної пенсії становитиме 1452 гривні.

Працюючі пенсіонери (а таких в Україні близько 500 тисяч) більше не платитимуть 15% податку зі своєї пенсії.

По-іншому нараховуватимуть пенсії військовослужбовцям і працівникам силових органів. Порядок нарахувань врегулюють окремим законом. Спеціальні пенсії для держслужбовців, суддів, науковців та інших категорій скасують — їх переведуть на загальну систему нарахування пенсій. Працівники освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, працівники прокуратури та інші, які могли виходити на пенсію достроково (за 5-10 років до настання пенсійного віку), відтепер позбавлені такого права.

Реформа не передбачає підвищення пенсійного віку. Де-юре. А от де-факто виходити на заслужений відпочинок деяким людям доведеться пізніше — через збільшення трудового стажу. З наступного року людина, якій виповнилося 60 років, зможе розраховувати на пенсійні виплати, тільки якщо офіційно пропрацювала 25 років. Кожного року цей показник зростатиме на один рік (ті, що вийдуть на пенсію у 2019, мусять мати 26 років стажу, у 2020 — 27 і т.д.). Українці, які вийдуть на пенсію у 2028, повинні мати не менше 35 років трудового стажу.

Якщо трудовий стаж — від 15 до 25 років, попрощатися з роботою можна буде лише у 63 роки. А якщо менше 15 — то тільки у 65. Таким особам виплачуватиметься соціальна допомога, а не пенсія. Її розмір буде визначатися відповідно до рівня доходів сім’ї пенсіонера.

Стаж, якого бракуватиме, можна буде докупити. Один рік коштуватиме 16896 гривень. Можна купити максимум п’ять років стажу. Така інвестиція у майбутнє обійдеться у 84480 гривень.

Розмір пенсії розраховуватиметься за такою формулою: Сз * Ікз * Кс

Сз — це середня заробітна плата в Україні за три роки перед зверненням за призначенням виплат.

Ікз — індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення зарплати, з якої людина сплачувала внески, до середньої по країні).

Кс — коефіцієнт страхового стажу (множник тривалості років стажу роботи на величину оцінки одного року страхового стажу).

Базова середня зарплата для розрахунку пенсій становитиме 3764 гривні 60 копійок, що майже втричі більше, ніж до реформи, - 1197. Коефіцієнт страхового стажу для розрахунку пенсій знижений з 1,35 до 1. Мінімальний розмір пенсії — 1452 гривні (на 140 більше, ніж до ухвалення закону).

З 2019 року повинна запрацювати накопичувальна пенсійна програма. Нововведення (якщо його приймуть) стосуватиметься тих українців, яким ще не виповнилося 35 років. У громадян будуть персональні рахунки, на які вони щомісяця змушені будуть перераховувати частину своїх офіційних доходів (до 7%).

Прийняти пенсійну реформу вимагав МВФ — тільки на таких умовах Фонд погодився продовжити співпрацю з Україною. В уряді порахували: за 7-10 років вдасться ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду. Зараз цей дефіцит удвічі вищий від гранично допустимого для країни — більш ніж 6% ВВП.

Фото Shutterstock

Схожі новини