Передплата 2024 «Добра кухня»

Касири «чорної бухгалтерії Партії регіонів» сіли у калюжу

Брати Калюжні вели облік двох млрд. тіньових «баксів» команди Януковича.

Порушена у травні минулого року кримінальна справа про “амбарну книгу” ПР, яку, начебто через складність розслідування, здавалося, вже “поховали”, отримала друге дихання. Стало відомо про принаймні двох “касирів”, які вели “чорну бухгалтерію” політичної сили Віктора Януковича. Їм оголошено підозру. Через те, що фігуранти третій рік перебувають поза межами України, очевидно — в Росії, слід очікувати, що судовий процес над ними, як і над самим Януковичем, буде заочним.

Йдеться про тіньове акумулювання і видачу “вчорашніми” готівкової валюти, якою Партія регіонів фінансувала не тільки своїх однопартійців, а й, часто, опонентів, високих чиновників і навіть зарубіжних консультантів. Загальна сума “премій” — 2 млрд. “баксів”. У знайдених після Революції гідності записниках, які передав компетентним органам колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, фігурують, зокрема, американський політтехнолог Пол Манафорт, керівник Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, інші високопосадовці. Ба навіть представники комуністичної партії та ющенківської “Нашої України”, що може вказувати на їх підкуп...

Як встановили детективи НАБУ, обліком цих неофіційних коштів займалися брати Калюжні з Донецька. Один з них, Віталій, був народним депутатом від ПР у п’ятому, шостому, сьомому скликаннях. Перед походом у велику політику займався розробкою інформаційних систем у підприємстві іншого “регіонала”, Бориса Колеснікова. А брат Калюжного, Євген, був працевлаштований помічником нардепа Євгена Геллера.

За повідомленням прес-служби НАБУ, підставою для повідомлень про підозру братам Калюжним стали як матеріали досудового розслідування, передані від НАБУ до ГПУ раніше (наприклад, висновки почеркознавчих експертиз щодо достовірності понад 150 аркушів «чорної бухгалтерії»), так і докази й нововиявлені обставини, здобуті вже у процесі спільної роботи детективів Бюро та слідчих Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

Правоохоронці дійшли висновку, що брати Калюжні не тільки виплачували іншим валюту підозрілого походження (іншими словами — давали хабарі), а й самі збагачувалися нею. Свого часу журналісти мали довірливу розмову з кількома грошовитими функціонерами колишньої ПР, і ті підтвердили, що спонсоровані раніше “бабки” (на підтримку владної партії) вони передавали саме названим вище братам.

Незважаючи на те, що раніше НАБУ оголосило підозру голові ЦВК Михайлу Охендовському (як випливає з матеріалів слідства, ПР вручала йому “відрядні” для поїздок за кордон), він і далі обіймає високу державну посаду, перебуваючи на ній “понад норму” три роки. Оголошення підозри новим фігурантам “чорної каси ПР” може зробити будні цього чиновника проблемнішими...

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини