Передплата 2024 «Добра кухня»

Хода "Дорогою смерті": як згадували 76-ті роковини трагедії у Бабиному Яру

У столиці 29 вересня пройшла пам’ятна хода до 76-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Учасники флешмобу мовчки йшли так званою "Дорогою смерті"

Як передає кореспондент "5 каналу" з місця подій, загалом на акцію зібрались зо дві-три сотні учасників. Це волонтери, небайдужі кияни, офіційні посадові особи. Був присутній також Посол Ізраїлю в Україні та головний рабин Києва. Усі вони зібралися біля пам'ятної стели, яка символізує початок дороги, яку пройшли наприкінці вересня 1941 року десятки тисяч киян, яка стала для них останньою.

Учасники хорди багато говорили про пам'ять, про те, що не можна забувати трагічні події тих часів і долю загиблих євреїв. Нагадаємо, майже 80 років тому у Сирецькому парку трагічно загинули понад 30 тисяч євреїв.

"Щороку наша громада збирається для того, аби згадати те, що відбулося; те, що сталося у тому місці, де ми нині стоїмо. Тут зібрали єврейську громаду, і саме тут 76 років тому були ті, хто думав, що вони можуть знищувати єврейське населення, починаючи з київської громади", - відзначив головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

"Ми поставили собі за мету — створити унікальний для України об’єкт. Ми хочемо дослідити цей злочин, хочемо донести до людей правду про ці події. Бо історія знищення євреїв під час Другої Світової війни — це також і важлива сторінка в історії України", - наголосив гендиректор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Марек Сівєц.

Учасники акції пройшлися пішою ходою до Бабиного Яру. Вони йшли мовчки — у пам'ять про загиблих. Серед учасників акції було чимало очевидців тих страшних подій. Вони ділилися своїми спогадами і згадували страшні події 76-річної давності.

"Мені було два роки. Я так само з ними йшла. Коли ми приходили ближче до пропускного пункту, мені стало дуже тривожно. Стояв поліцай, і мама показала йому паспорт, що вона — українка. Батько ж у мене єврей, і всі — бабуся, дідусь — всі євреї. Тому німець викинув мене з того натовпу", - пригадує очевидиця страшного злочину проти людяності Раїса Калужинська.

Схожі новини