Передплата 2024 ВЗ

«Батьки повинні не одні з одних гроші вибивати на школу, а разом – з місцевої влади...»

У Львові заборонили батьківським комітетам та освітянам «викачувати» гроші з батьків.

Львівська міська рада видала наказ, яким заборонила збирати у навчальних закладах міста гроші з батьків. Щоправда, самі батьки таку новину сприйняли скептично, адже такі накази мерія видає щороку, але вони не виконуються. Гроші як збирали у садочках та школах, так і збирають!

«Цього року ми отримали багато скарг, що батьківські комітети були ініціаторами збору коштів, — каже начальник міського управління освіти Зоряна Довганик. — Тому внесли зміни у наказ і заборонили будь-який готівковий обіг коштів у навчальних закладах. Відтепер збір коштів тільки благодійний і тільки на спецрахунки шкіл».

В.о. заступника начальника управління освіти з фінансово-економічних питань Наталія Федай уточнила, такі накази видаються щорічно від 2013 року. «Благодійність у школах дозволяється виключно добровільна, офіційна та у міру можливостей. Про використання коштів школа має прозвітувати. Торік за порушення вимог такого наказу дев’ятьом керівникам навчальних закладів оголосили догани». З наказу випливає, що персональну відповідальність за вчинення протиправних дій щодо збору коштів управління освіти поклало на керівників навчальних закладів. Якби батьки не боялися і відверто говорили про «космічні» суми, які з них «вибивають», то такого беззаконня у садочках та школах не було б.

...На початку року зазвичай у всіх школах проводять батьківські збори. Тоді й обирають батьківський комітет. Його завдання — зібрати з батьків гроші у фонд класу, фонд школи, на охорону, день вчителя, день народження класного керівника, директора і навіть на бруківку перед школою... Бракує дітям книжок? Мамочки витягують з гаманців гроші. Бо звертатися до районного відділу освіти і замовляти книжки — довго (такими аргументами «годують» батьків), книжки можуть надійти у школу у квітні. А коли ваша дитина — першачок, тільки переступаєте поріг школи із заявою про вступ до 1-го класу, а вам вручають візитку з благодійним рахунком.

Мама Ірина розповідає, коли прийшла на перші батьківські збори, була ошелешена. Спочатку вчителька розповідала про шкільні будні, зокрема групу продовженого дня, одяг, харчування, медичні довідки... Після цього батьки у присутності вчительки почали вирішувати: скільки потрібно здати грошей на день народження класного керівника. На сумі не зійшлися. Почався балаган... «Я не проти здати гроші на дрібні потреби для класу: мило, туалетний папір, — каже мама першокласника. — 300 грн. на півроку — більш-менш прийнятна сума. Та чому маю здавати кошти на нові вікна чи штори? Я до хати не можу купити цих речей. Маю трьох дітей і чималі витрати».

«На зборах вчителька сказала, що у класі треба поміняти парти, — каже бабуся учениці молодших класів. — Ті, що є, — ще з радянських часів. Батьки погодилися. Треба було здати тисячу грн. Хто не міг одразу виділити усю суму, здавав частинами протягом півроку. У класі є неблагополучна родина, за них здавали батьки, які могли це зробити».

«Скільки себе пам’ятаю, стільки здаємо гроші на мийні засоби та фарбу для парт, — каже багатодітний батько Іван. — Найбільша проблема — книжки з англійської мови. Батьки мають їх самі купувати, а вони страшенно дорогі. За три книжки потрібно заплатити 500 грн. Цього року скачав їх з безкоштовного сайту, роздрукував і прошив. Я проти, аби діти тягали важкі рюкзаки з книжками до школи. Мають бути електронні книги, з якими дитина зможе працювати на уроці. Знаю, є школи, де учням не забороняють використовувати електронні підручники. Але усі ці питання має вирішувати держава. Не всі можуть купити електронну книжку за тисячу гривень».

Одна з засновниць громадської організації «Батьки SOS» Олена Бондаренко пояснює, коли батькам кажуть: «Здайте гроші», вони раптом забувають, що поза навчальним закладом нікому грошей без чека, договору чи іншого документа не дають. «Робити ремонти, купувати матеріали для навчального процесу — обов’язок місцевої влади. Перед тим, як нести гроші у школу, потрібно поцікавитися, що зробила влада? І не лізти поперед батька в пекло зі своїми грошима. Не правда, що грошей немає у бюджеті (так зазвичай кажуть у школах і садочках. — Авт.). Внаслідок децентралізації доходи місцевих бюджетів зросли у 2-10 разів. Тож якщо влада не хоче витрачати гроші на школи, то треба її до цього спонукати. Батьки повинні не одні з одних гроші вибивати на школу, а разом — з місцевої влади».

Схожі новини