Передплата 2024 ВЗ

Хто хоче зірвати майбутнє студентське новосілля?

Довкола побудови гуртожитку Львівської політехніки розгоряються пристрасті.

Протягом кількох років адміністрація НУ «Львівська політехніка» добивалася, аби уряд виділив кошти на побудову на території студмістечка нового гуртожитку. Адже місць у наявних гуртожитках катастрофічно бракує. Навіть попри те, що чимало місць університет орендує в інших вищих навчальних закладах. Проект будівництва сучасного дев’ятиповерхового гуртожитку виконав колектив під керівництвом професора архітектури Ігоря Гнеся. Зараз проект розглядається у Державній архітектурній інспекції міста Львова. Найближчими днями у політехніці мають отримати дозвіл на початок будівництва.

Гуртожиток розрахований на 395 місць (проект — на фото). Будівля має постати біля 10-го гуртожитку студмістечка на місці заасфальтованого майданчика, де колись були баскетбольні щити та деяке гімнастичне знаряддя.

Новий спортмайданчик буде споруджено біля гуртожитків №№ 5 і 10. Цього року будівельники мають освоїти 40 мільйонів гривень. Раптом проти цього будівництва рішуче запротестували мешканці будинку № 1 на вулиці Відкритій. Ініціативну групу жителів цього будинку запросили на засідання «круглого столу», який провели ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало і головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Мешканці будинку незадоволені тим, що майбутня будова надто близько до їхнього будинку. Висока споруда навпроти може позбавити їх сонячного світла. А підземні води на зсувонебезпечному пагорбі можуть пришвидшити руйнування їхнього будинку. На усі ці перестороги дали ґрунтовні відповіді автор проекту Ігор Гнесь та інші, не залежні від Львівської політехніки фахівці.

Будинок на вулиці Відкритій експлуатується з 1967 року. Капітального ремонту з того часу не проводили. Тріщини у будинку аж ніяк не пов’язані із спорудженням сусідніх гуртожитків. Руйнування будинку спричиняється різними фактами - проривом каналізації, пошкодженням водопроводу, дощовими водами. Початку проектних робіт передували геологічні дослідження. На цій ділянці ґрунтових вод не виявлено. 16-метрові палі для фундаменту будуть спиратися на твердий, скелястий шар ґрунту. Мав слово і фахівець з інсоляції, тобто освітлення сонячним промінням. Дослідження засвідчили, що освітлення сусіднього будинку буде у межах норми.

На жаль, деякі мешканці не прагнули фахової розмови і поводилися агресивно. Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало закликав мешканців будинку до розуміння ситуації, яка склалася з поселенням у гуртожитки студентів з усіх куточків України. Зараз університетові бракує близько 3 тисяч місць. Якщо вчасно не розпочати будівництво, пропадуть виділені на цей рік 40 мільйонів гривень. А це загроза того, що такий омріяний студентський гуртожиток не буде споруджено найближчими роками.

Схожі новини