Передплата 2024 «Добра кухня»

За посягання на майно «недоторканного» ледь на той світ не спровадили

В історії з підпалом будинку нардепа Юрія Берези запитань більше, ніж відповідей.

«23 вересня 2017 року близько опівночі зловмисник підпалив одну з кімнат нежитлового будинку у с. Чумаки П’ятихатського району Дніпропетровської області. А трохи згодом автомобіль «Nissan», припаркований на березі річки Саксагань. Будинок охороняли двоє чоловіків, які помітили вогонь, швидко локалізували пожежу та викликали поліцію. За скоєння злочину був затриманий мешканець м. Кривий Ріг 1980 року народження. При затриманні він погрожував бойовою гранатою РГД-5 із запалом, яку під час слідчих дій вилучили поліцейські». Це повідомлення на сайті Нацполіції Дніпропетровщини нічим не вирізнялося серед звичних поліцейських хронік, поки не з’ясувалося, кому належить пошкоджений вогнем будинок.

Інформація про те, що нерухомість належить нардепу з «Народного фронту» Юрію Березі (точніше - задекларована як власність його дружини), спершу просочилася з неофіційних джерел, і тільки на третій день після НП її підтвердили у Нацполіції. Не поспішав з коментарями і сам Береза. Заговорив, лише коли історія набула широкого розголосу.

Те, про що змовчали в офіційних поліцейських хроніках, спливло, коли подробиці історії з підпалом депутатського будинку взялися з’ясовувати журналісти. Що у поліцію палій потрапив зі серйозними травмами, повідомили кілька джерел. Сайт INSIDER, посилаючись на інформацію з правоохоронних органів, оприлюднив таке: «Чоловік у важкому стані, у нього зламані чотири хребці, внутрішньочерепна гематома. Він у реанімації у Кривому Розі. Джерела вважають, що травми завдані самим депутатом. INSIDER подзвонив депутату, але після запитання про даний інцидент Береза кинув слухавку. Інше джерело стверджує, що поліцію викликали вже зранку, з першої години ночі нардеп начебто бив чоловіка».

Згодом з’явилася офіційна інформація, яка частково підтвердила повідомлення INSIDER. У коментарі «Українській правді» прес-секретар Головного управління Нацполіції у Дніпропетровській області Ганна Старчевська заявила: «Лікарі повідомили про наявність у чоловіка внутрішньочерепної травми». Швидку, уточнила речниця, викликали правооохоронці, після того, як доставленому до поліцейського відділення палію стало зле. Хто завдав йому тілесних ушкоджень? Зі слів Старчевської, нардеп Береза — поза підозрою: його, мовляв, на місці події не було. Допитували охоронців будинку.

А це — версія подій від нардепа Берези, який каже, що метою нападника був не будинок. «Мені та моїй родині призначалася бойова граната РГД-5. Але за щасливим збігом обставин в оселі, до якої намагався вдертися нападник, не було ані мене, ані моєї дружини з онуком. Хоча планували бути там.

Нападника затримала охорона, але добряче ризикували. Чоловік погрожував застосувати бойову гранату РГД-5. Ту саму, яка призначалася мені та моїй родині. Пізніше зловмисник зізнався охороні, що його привезли у Чумаки з Кривого Рогу та наказали підпалити будинок і підірвати господарів. Він був ладний це зробити, бо, цитую, «вже два дні без «дози». Я приїхав на місце злочину о 4.00 ранку. Нападника одразу передали поліції», - написав Береза у Facebook.

В усій цій історії багато нестиковок. Перше, що насторожує, - намагання правоохоронців замовчати факт побиття чоловіка, якого звинувачують у нападі на депутатський будинок. По-друге, у повідомленні на сайті Нацполіції йшлося про те, що охоронці будинку, помітивши підпал, «швидко (!) локалізували пожежу та викликали поліцію». Якщо напад стався близько опівночі, то виходить, що палія знешкодили і передали поліцейським явно не під ранок. Тоді як нардеп Береза пише, що приїхав на місце злочину о четвертій ранку, і лише тоді нападника передали поліції. З цієї версії випливає, що охоронці тримали спійманого чоловіка кілька годин. Чекали на приїзд й особисті розпорядження шефа, попри те, що покалічений чолов’яга за цей час міг померти?

Крапки над «і» мало б розставити слідство. Але після того, як зам’яли справу скандального нардепа-«фронтовика» Пашинського, який поранив людину з вогнепальної зброї, закрадаються сумніви і щодо об’єктивного розслідування подій у Чумаках.

Схожі новини