Передплата 2024 «Добрий господар»

Стан здоров’я постраждалих від вибухів під Калинівкою покращився

  • 01.10.2017, 09:49
  • 6 625

У двох людей, які отримали травми внаслідок вибухів боєприпасів поблизу Калинівки Вінницької області, покращується стан здоров’я.

Про це повідомив керівник прес-служби Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області Олександр Кутовий, передає "112 Україна".

"В медичні установи, в результаті вибухів на арсеналі потрапили дві людини.У них були переломи від вибухової хвилі. Інформації про те, що є загроза їх життю, зараз немає, вони йдуть на поправку. Можна сказати, що вдалося уникнути гіршого - людських жертв", - зазначив Кутовий.

Він додав, що на зараз поблизу Калинівки за півдня лунає 1-2 вибухи.

"Ці вибухи не несуть загрози життю людей. Залучено 108 осіб та 41 одиницю техніки", - сказав керівник прес-служби.

ДСНС: "У Калинівці й надалі спостерігається поодинока детонація боєприпасів"

Станом на суботу, 30 вересня, частина боєприпасів з військових складах у Калинці продовжують вибухати. Однак відкритих осередків горіння немає.

Про це повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Загалом авіація ДСНС завершила роботу щодо гасіння осередків займань на території військового складу та повернулася у місця дислокації. Всього з початку робіт пожежними літаками Ан-32П здійснено 48 скидів (384 тонн води), із них 29 вересня — 12 скидів (96 тонн води).

Для проведення розвідки та гасіння пожежі залучено 9 протипожежних танків та 4 інженерні машини розгородження ІМР-2.

Піротехніками ДСНС продовжується виконання заявок від населення щодо виявлення підозрілих предметів. Усього з початку виконання робіт отримано 230 заявок, з них виконано — 215. Обстежено на наявність вибухонебезпечних предметів 1700 га територій у 5 населених пунктах.

Проводиться очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості за межами населених пунктів у 10-ти кілометровій зоні навколо арсеналу.

Вибухи у Калинівці: з'явилися неочікувані деталі про охорону

Воєнізовану охорону, що працювала на складах боєприпасів у Калинівці Вінницької області, створили лише рік тому, а складалася вона здебільшого з місцевих, які отримували мізерну заробітну плату.

Про це пише відомий волонтер Роман Донік на своїй сторінці у Facebook.

"Загалом, як з'ясувалося, в Міноборони є ВОХР (воєнізована охорона — "24"), і саме вона охороняла склад у Калинівці. Рік тому створили. Зарплата є утричі меншою, аніж у ЗСУ, форму не видають, фінансування за залишковим принципом. Житла, навіть тимчасового, тим більше немає. Гуртожитків і всього іншого так само не передбачено", — підкреслює він.

За словами волонтера, там працювали лише місцеві, оскільки в таке місце ніхто не хоче їхати.

"Ось приблизно такий спецназ, набраний і фінансований за залишковим принципом охороняє військові склади. Тупо немає грошей на більше", — зауважив Донік.

Крім того, активіст наголошує, що подібні структури, в Європі та США, є або приватними, або підрозділами спеціального призначення з усіма надбавками.

Також він оприлюднив документ щодо створення такої воєнізованої охорони.

Знімки з повітря публікує "Радіо Свобода" опублікувало фото, на якому видно масштабні наслідки вибухів боєприпасів на військових складах поблизу міста Калинівка Вінницької області

Луценко: "На складах у Калинівці міг бути закладений детонатор"

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що існують свідчення того, що до вибухів на військових складах у районі Калинівки призвів закладений диверсантами детонатор.

Про це він сказав в ефірі "Інтера" у п'ятницю ввечері.

"Ми схильні вважати, що всі останні вибухи — це частина воєнних дій Російської Федерації. Ми бачимо повні ознаки диверсії. По Балаклеї: ми встановили переліт через українсько-російський кордон БПЛА, який скинув заряди, які стали причиною вибуху. Отже, це диверсія зі сторони РФ", - розповів генпрокурор.

"У Калинівці ми не маємо доказів, що був безпілотний апарат, але ми маємо всі наявні факти про ймовірно закладений детонатор", - додав він.

На складах у Калинівці не працювала пожежна сигналізація

На складах боєприпасів у Калинівці Вінницької області не працювала пожежна сигналізація, а також бракувало 50% технічних засобів охорони.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в Одесі у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Із недоліків, які встановило слідство, — непрацююча пожежна сигналізація, на 50% забезпеченість технічними засобами охорони", — сказав він.

На безпеку військових складів у Калинівці освоїли лише 2 мільйони гривень, хоча за поточний рік на неї виділили понад 25 мільйонів.

Матіос зазначив, що після пожежі на військових складах у Балаклії Харківської області навесні 2017 року РНБО і Кабінет міністр виділили з резервного фонду на рахунки військової бази в Калинівці понад 16 млн грн.

"Станом на день події Кабінет міністрів виділив саме для цієї бази через резервний фонд та Міністерство оборони понад 16 млн грн живими грошима, які були на рахунку військової частини, були спрямовані саме на заходи з підвищення захищеності небезпечних об'єктів зберігання бойового запасу Збройних сил. Це дані саме по цій базі військової частини №1119", — сказав він.

"Починаючи з квітня, щомісячно ці гроші надходили. Найбільший транш коштів від Кабінету міністрів через Міністерство оборони надійшов місяць тому в розмірі 11,5 млн грн. На даний момент освоєно всього було 2 млн грн", — заявив Матіос.

"Тобто інтенсивність використання коштів для забезпечення протипожежної (безпеки — ред.), обваловочних огорож та інших заходів відбувалася дуже уповільненими темпами", — підсумував головний військовий прокурор

Він додав: "Всього на цю базу було виділено понад 25 млн грн тільки цього року".

Головний військовий прокурор зазначив, що охороною об'єкта займалися люди у віці, яким виплачувалася дуже низька зарплата, — і в них була низька мотивація до праці.

На момент виникнення надзвичайної події арсенал охороняли лише кілька постів зенітного прикриття арсеналу і 17 співробітників воєнізованої охорони, додав він.

Матіос вважає, що "за великого бажання" за виділені урядом кошти можна було не тільки значно збільшити зарплату охоронцям, а й змінити систему постів, і привести до ладу периметр бази, поставивши відповідні огорожі, щоб на її територію хоча б не заходили дикі тварини.

Муженко: «Звинуватити мене і моїх підлеглих не вийде»

Голова Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявляє, що його чи його підлеглих не вдасться звинуватити у бездіяльності у ситуації, яка виникла у Калинівці Вінницької області.

Про це він написав у Facebook.

"Для тих, хто ще не зрозумів — звинуватити мене, моїх підлеглих в бездіяльності не вдасться. Призначити крайніх не вийде", - написав він.

Муженко підкреслив, що для управління Збройними Силами вибудувана чітка вертикаль з Верховним Головнокомандувачем на чолі.

Він повідомив, що завдяки "вмілим, злагодженим і навіть героїчним діям … особового складу 48 арсеналу пожежа була локалізована і припинена вже до 16 години", що дозволило уникнути втрат особового складу і місцевих жителів.

"Спільно з СБУ, ДСНС, НГУ і Національною поліцією — Збройні Сили продемонстрували згуртованість і професіоналізм у вирішенні проблеми", - підкреслив Муженко.

Водночас він додав, у ситуації, коли в країні йде війна, головним об'єктом ворожої атаки є Збройні Сили як основна опора національної безпеки.

"Відразу з'явилися ті, які прагнуть розхитати боєготовність та цілісність Збройних Сил.

Їх завдання співпадає з ворожим: а) переконати суспільство в тому, що командування ЗС нездатне адекватно реагувати на загрози; б) посіяти сумнів в спроможності ЗСУ захистити свій народ; в) збити довіру до армії. І на цьому фоні реалізувати свої політичні амбіції. Ці люди не розуміють, що ЗС стали іншими. Не такі, як були в 2014", - написав Муженко.

Він підкреслив, що військові стали сильніші і боєздатні.

Турчинов: «Відповідальність за вибухи в Калинівці несе в тому числі Муженко»

Відповідальність за пожежу на складах боєприпасів у Калинівці Вінницької області несе вся вертикаль оборонного керівництва країни, починаючи від начальника Генерального штабу.

Про це заявив журналістам 28 вересня секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Протягом цього року (в Балаклії і тепер у Калинівці) ми втратили велику кількість боєприпасів. Країні нанесений найбільший удар по обороноздатності з початку війни", — наголосив Турчинов.

"Для мене принциповою — про це я говорив на засіданні воєнного кабінету — є відповідальність. Починаючи від начальника Генштабу і по всій вертикалі тих, хто відповідає за оборону нашої країни", — зазначив секретар РНБО.

"Ми продемонстрували, що не здатні захистити наші стратегічні арсенали. І тому постає питання щодо якості захисту нашої країни. І поки у нас не будуть відповідати найвищі посадові особи, які не виконують якісно свої функції, ми будемо постійно рахувати наші втрати і наші збитки", — наголосив Турчинов.

У районі Калинівки відновили рух наземного транспорту

Рух автомобільного та залізничного транспорту в районі Калинівки Вінницької області відновлено.

Про це повідомляється на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій станом на 11:00.

"Відновлено рух: автотранспорту на автодорозі Житомир — Могилів-Подільський; залізничного транспорту на перегоні Сосенка — Калинівка Південно-Західної залізниці", - зазначається в повідомленні.

За інформацією ДСНС, закритим залишається рух повітряного транспорту в радіусі 12 кілометрів від міста Калинівка.

Також повідомляється, що вже виконано 38 із 73 заявок місцевих жителів щодо вилучення виявлених вибухонебезпечних предметів.

Польоти над Калинівкою заборонені до 2 жовтня

Заборона на використання повітряного простору над складами боєприпасів біля смт Калинівка на Вінниччині продовжений до 2 жовтня.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що радіус горизонтальних кордонів зменшений з 50 до 12 км.

"Зміни меж заборони по Калинівці: горизонтальні кордони радіусом 12 км з центром (49 * 24'32ПШ 28 * 29'46 СД) смт. Калинівка; вертикальні кордону - від земної поверхні до висоти 4250 метрів (FL140). Період дії заборони з 00.00 -28.09.2017 до 23.59 - 01.10.2017 ", - повідомив Лавренюк.

Матіос про Калинівку: «Ніяких диверсантів не знайшли»

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що слідство не встановило жодних диверсійних груп, які могли б підпалити склади боєприпасів в Калинівці Вінницької області.

Про це він повідомив на брифінгу в Одесі в четвер, передають "Українські новини".

"Ніяких диверсійних груп, про які говорить Facebook, слідство, вивчивши матеріали СБУ та інших правоохоронних органів, на території Вінницької області не встановило, і даних про це немає. Дані про БПЛА слідством... не встановлено", - заявив він.

Матіос також зазначив, що заплановані СБУ антитерористичні навчання у Вінницькій області так і не почалися, тому інформація про затримання диверсійних груп в ході навчань не відповідає дійсності.

За словами головного військового прокурора, слідство розглядає такі версії пожежі в Калинівці, як неналежні умови зберігання боєприпасів, неналежне виконання своїх обов'язків посадовими особами та диверсія з боку осіб, які мали доступ до складів з боєприпасами.

Зруйновані будинки у Калинівці відновлять коштом держави

Шість будинків у Калинівці, які повністю зруйновані у результаті вибухів на складах боєприпасів, відновлять державним коштом.

Про це у коментарі "Громадському радіо" сказав голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

"Маємо 6 повністю зруйнованих будинків, багато ушкоджень, пов’язаних із вибуховою хвилею. Цілий ряд об’єктів соціальної інфраструктури. Вже виділено 100мільйонів гривень. Я думаю, що ці кошти будуть ефективно використовуватись", - сказав він.

Коровій наголосив, що режим надзвичайної ситуації наразі не скасований.

"Дуже багато боєприпасів, які розліталися навколо. Поки не можемо говорити про точну оцінку (ситуації — ред.)", - сказав голова ОДА.

Наразі проходить обстеження і розмінування територій.

Коровій припустив, що 28 вересня на "ті території, на які дозволять військові, цивільне населення зможе вертатись".

Вибухи в Калинівці майже припинилися, але боєприпаси тліють

Якщо вибухи боєприпасів на військових складах припиняться, то вже 28 вересня пожежу в місті Калинівка Вінницької області локалізують.

Про це заявив керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, інформує Міністерство внутрішніх справ у Twitter:

"Якщо вибухи припиняться, то до кінця цієї доби буде завершено локалізацію пожежі в Калинівці", — сказав він.

У свою чергу, прем’єр-міністр Володимир Гройсман у четвер вранці повідомив, що на складах у Калинівці "ще триває тління боєприпасів, вибухи практично припинились".

"Загалом, ситуація під контролем: триває повітряна розвідка з метою подальшого застосування літаків для локалізації осередків займань, піротехніки починають розміновувати 5-кілометрову зону, люди повертаються в дальні села", — написав він у Facebook.

За його словами, "в місця збору допомоги вінничани навезли величезну кількість їжі, засобів гігієни, ковдр та безлічі інших, таких необхідних евакуйованим людям речей".

"Українці вкотре доводять: які б диверсії не влаштовував ворог, яка б біда не ставалась, ніщо не здатне подолати силу справжнього українського духу!", — зазначив прем’єр.

У Калинівці загасили вогонь у 7 будинках і перевірили 38 заявок

У зоні ураження від вибухів на військових складах у Калинівці призупинено навчання, зберігається обмеження на рух транспорту.

Державна служба з надзвичайних ситуацій станом на 7 ранку 28 вересня повідомляла, що "спостерігається поодинока детонація боєприпасів", але станом на 8 ранку такої інформації немає.

Проте досі закрито рух усіх видів транспорту: на автодорозі Житомир — Могилів-Подільський; на залізничному перегоні Сосенка — Калинівка Південно-Західної залізниці; у небі в радіусі 50 кілометрів від міста Калинівка.

Підрозділи ДСНС ліквідували загоряння 7 споруд, що виникли внаслідок влучання боєприпасів. Також вони моніторять протипожежний стан населених пунктів у зоні надзвичайної ситуації.

Піротехніки ДСНС (17 розрахунків, 84 особи та 32 одиниці техніки) спільно з представниками Нацполіції здійснюють подворовий обхід та виконують заявки від населення щодо вилучення виявлених вибухонебезпечних предметів. Виконано 38 заявок із 73.

Досі відключено лінії електропередач Калинівка — УкрФлора та Калинівка — Лаврівка, а від газопостачання відключено с. Дорожнє, с. Медвідка, с. Лаврівка.

Як відомо, евакуйовано понад 30 000 осіб. Заходи з евакуації населення тривають.

Евакуаційні та громадські організації пройшлися по домівках, щоб вивезення людей похилого віку, інвалідів, дітей у безпечні місця. Працюють психологи ДСНС.

Полторак: «У Калинівці було лише 68 тон боєприпасів, решта - компоненти»

На складах боєприпасів у Калинівці знаходилось 83 тис. тон боєприпасів, з них лише 68 тон були готовими до застосування.

Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак на воєнному кабінеті, скликаному президентом Петром Порошенком, повідомляє прес-служба президента..

"Цей арсенал потенційно міг прийняти 140 тис. тон. Там знаходилось 83 тис. тон (боєприпасів - ред.)", - повідомив Полторак.

За його словами, 68 тон - це були боєприпаси, готові до застосування, решта - це компоненти до боєприпасів та металобрухт.

Також, він повідомив, що на утримання складу боєприпасів ЗСУ поблизу міста Калинівка Вінницької області в 2017 році з держбюджету виділяли 25 мільйонів гривень.

Заборону на польоти над Калинівкою продовжено, але з меншим радіусом

Заборона на виконання польотів, яка була введена в радіусі 50 км від місця горіння складів з боєприпасами в Вінницькій області продовжено до 23:59 1 жовтня.

Про це повідомили в Українському центрі планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху (Украероцентр), передає Інтерфакс-Україна.

Тепер обмеження діє в радіусі 12 км, висотою до 4 250 метрів, тоді як спочатку радіус становив 50 км від поверхні до необмеженої висоти.

Рятувальники уточнили кількість постраждалих у Калинівці

За оперативною інформацією, внаслідок вибухів на складах боєприпасів у Калинівці травмована 1 особа, яку госпіталізовано до медичного закладу.

Про це повідомляється на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій.

За даними ДСНС, травмування другої людини не підтвердилося.

"Станом на 12:00 евакуйовано понад 30 000 чоловік. Заходи з евакуації населення продовжуються. Для перевезення евакуйованого населення залучено 50 автобусів, 10 карет швидкої медичної допомоги та психологи ДСНС", - йдеться в повідомленні.

За інформацією служби, її працівники ліквідували загоряння 6 споруд, що виникли внаслідок влучання боєприпасів.

Також повідомляється, що закрито рух усіх видів транспорту поблизу місця надзвичайної ситуації. Зокрема, автомобільного транспорту на автодорозі "Житомир — Могилів — Подільський", залізничного - на перегоні "Сосенка — Калинівка", повітряного - в радіусі 50 кілометрів від Калинівки.

Крім того, відключено лінії електропередач "Калинівка-УкрФлора" та "Калинівка-Лаврівка". Відключено газопостачання сіл Дорожнє, Медвідка та Лаврівка.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації всього залучено 691 чоловік та 152 одиниці техніки. Зокрема, на місце події направлені 20 піротехнічних розрахунків чисельністю 98 чоловік.

У прилеглих областях приведено в готовність 30 пожежних розрахунків.

Генштаб: «70% військових складів в Калинівці не постраждали»

Огляд з дрона показав, що 70% території військових складів під Калинівкою на Вінниччині, де напередодні спалахнула пожежа і почали вибухати боєприпаси, не постраждали.

Про це заявив начальник прес-служби Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, повідомляє "Укрінформу".

"Щойно за допомогою безпілотного літаючого апарату було проведено спостереження, яке показало що близько 70% відсотків арсеналу не постраждало від вибухів і пожежі", - сказав Селезньов.

Він також зазначив, що близько 100 військовослужбовців строкової служби були евакуйовані з місця події у більш безпечні місця.

За його словами, наразі розглядаються різні версії подій, що відбулися.

Армійці у Калинівці закупили протипожежне обладнання у сумнівної фірми

Впродовж 2017 року військова частина А1119 у Калинівці уклала 12 контрактів на 2,062 мільйона гривень на протипожежні послуги.

Така інформація міститься у системі публічних закупівель Prozorro.

Останні тендери на протипожежне обладнання для цієї в/ч виграло ТОВ "Торгівельно-виробниче підприємство "Астек". Наприклад, такі угоди укладено 11 вересня (на 2 одиниці техніки) і 19 червня (на 6 одиниць техніки), а 9 серпня з "Астек" домовилися про закупівлю 29 одиниць протипожежного, рятувального та захисного обладнання.

Також 10 серпня військова частина уклала угоду на постачання протипожежного, рятувального та захисного обладнання з приватним підприємством "Атемлюфт-газ техніка" (4 штуки).

Крім того, у серпні й липні в/ч А1119 замовила вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій у ТОВ "Експертно-технічний центр протипожежного захисту".

Компанія "Астек" у попередні роки засвітилася на неякісній продукції на тендері у Харкові

Зокрема, у 2014 році КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство" уклало з ТОВ ТВП "Астек" кілька угод про придбання спецавтомобілів на загальну суму 5,14 млн грн. Зокрема, за гідравлічний автопідіймач із висотою підйому 28 м "Астек" отримала 2 287 080 грн.

Після отримання коштів "Астек" закупило 7 із 8 необхідних автомобілів, які не відповідали умовам документації закупівель, а саме: не були спеціального призначення, з ознаками використання, з пробігом, а гідравлічний автопідіймач узагалі не надійшов на призначенням.

Прес-офіцер Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Сергій Місюра також стверджує у Facebook, що на склад у Калинівці виділяли у 2015 році 600 тисяч гривень, у 2016 році — 2 мільйони гривень, у 2017 році — 6 мільйонів гривень.

"Уже після Балаклеї (вибухів на складі в/ч — ред.) знайшлось ще +19 млн гривень, але їх з бюджету ніхто поки не отримав", — додав він.

Обмеження авіаперельотів над Калинівкою збережеться ще мінімум добу

Обмеження повітряного руху радіусом 50 км в діапазоні висот від поверхні до верхньої межі повітряного простору навколо арсеналу ЗСУ під Калинівкою, де детонують боєприпаси, буде діяти ще мінімум добу.

Про це повідомив в середу журналістам після засідання Кабінету міністрів міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми відразу "закрили" небо в радіусі 50 км над епіцентром подій. Це обмеження буде тривати ще мінімум добу", — сказав міністр.

Омелян підкреслив, що Міністерство інфраструктури України буде оперативно реагувати на ситуацію, зокрема, в разі зменшення загрози.

16 населених пунктів залишились без газу через Калинівку

ПАТ "Вінницягаз" призупинило подачу газу для 15 тисяч абонентів у 16 населених пунктах у зв’язку з пожежею на складі боєприпасів поблизу Калинівки.

Про це повідомляє сайт товариства.

"ПАТ "Вінницягаз" оперативно припинило газопостачання для 15 тисяч споживачів, унеможлививши виникнення аварійних ситуацій на газопроводах. Мешканці 16 населених пунктів у Калинівському та Вінницькому районі залишились без газу", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що припинення розподілу газу через ГРС "Калинівка", "Дружба" та "Сальник" розпочали увечері 26 вересня.

"Першу ГРС було зупинено близько 23.00 год. Також було прийнято рішення про часткову зупинку ГРС "Хомутинці"", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що територією уражених сіл та населених пунктів проходять газопроводи усіх тисків — низького, високого та середнього. Газ відключили задля безпеки населення.

"Станом на 10 ранку 27 вересня усі бригади АДС та служби експлуатації газових мереж "Вінницягаз" працюють у посиленому режимі. До остаточного з’ясування ситуації та повного припинення пожежі про обстеження газопроводів та відновлення газопостачання мова не йде", - підсумували у прес-службі товариства.

Кабмін виділив 100 мільйонів на ліквідацію наслідків у Калинівці

Кабінет міністрів виділив на ліквідацію наслідків вибухів на арсеналі біля Калинівки Вінницької області 100 мільйонів гривень.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.

"Я пам'ятаю Балаклію.. Сьогодні вже Вінниця… Дурні повторюють помилки, розумні роблять висновки", — сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Він нагадав, що 27 вересня відбудеться засідання військового комітету під головуванням верховного головнокомандуючого, де буде проаналізовано ситуацію і зроблено висновки.

"Хочу сказати, що ми як і в Балаклії на ліквідацію цієї надзвичайної ситуації виділимо сьогодні 100 мільйонів", — зазначив прем'єр.

Крім вказаного рішення міністри також проголосували за виділення Міністерством внутрішніх справ додатково Державній службі з надзвичайних ситуацій 23,5 мільйона гривень.

Гройсман також заявив, що вважає невипадковим знищення арсеналу боєприпасів у Калинівці.

З'явилося відео потужного вибуху в Калинівці

З'явилося свіже відео вибухів у Калинівці. Зокрема, зафіксовано потужний вибух на складах боєприпасів.

За даними 112.ua, станом на 10:55 середи, 27 вересня, чути поодинокі вибухи.

Прес-офіцер регіонального медіа-центру Міноборони Андрій Агєєв в ефірі 112.ua повідомив, що вибухи на арсеналі тривають, але інтенсивність їх значно зменшилась.

"Інтервал десь приблизно 10-15-20 хв. Продовжується ліквідація осередків пожежі. Наразі сапери приступили до розчищення території складів і навколо сховищ", - сказав Агєєв.

Він додав, що найближчим часом групи розмінування розпочнуть перевірку тих населених пунктів, звідки проводилась евакуація населення.

"Перевірятимуть території населених пунктів на наявність небезпечних предметів, можливо, cнарядів, які не розірвалися внаслідок розльоту", - сказав він.

За його словами, рішення стосовно того, коли мешканцям можна повертатися додому, буде ухвалено лише після того, як відбудеться перевірка територій саперами.

Він також додав, що наразі остаточна причина пожежі невідома.

"Станом на зараз точної інформації немає. Відкидати варіант безпілотника підстав немає. Це може бути і безпілотник, і інші способи і засоби, які використовують диверсанти. Причини буде встановлено після перевірки, яка буде організована після ліквідації пожежі. Тоді з'ясується, чи це зовнішній фактор, чи недбалість когось з посадових осіб", - підсумував Агєєв.

На Вінниччині вибухають артилерійські склади

У Калинівці Вінницької області вибухають артилерійські склади.

Про це Українській правді повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

"Близько 22:00 на лінію 102 надійшов дзвінок про те, що чути вибухи. В подальшому встановлено, що рвуться артилерійські снаряди на території військової частини. Наразі правоохоронці спільно з рятувальниками евакуюють жителів сіл Павлівка, Калинівка та Сальник", - зазначив він.

Поліція забезпечує охорону майна місцевих мешканців від мародерів.

За словами Тракала, т.в. голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін відрядив на місце події свого заступника Олександра Фацевича.

Окрім того, розпочав роботу ситцаційний центр Віннницької облполіції для евакуації людей із зони можливого ураження.

Вїзди до Вінницької області трасою м-21 Вінниця-Житомир-Могилів-Подільський перекрито.

У Калинцівці мешкає 19 тисяч людей, у Павлівці -1,5 тисячі, у Сальнику - 1,2 тисячі.

Схожі новини