Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Президент України провів зустріч із Президентом США

Президент України в рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки провів зустріч із Президентом цієї країни Дональдом Трампом.

На початку зустрічі Президент США Дональд Трамп нагадав про нещодавню зустріч з українським колегою в Білому Домі. «Після цієї зустрічі ми досягли великого прогресу», - сказав він, зауваживши, що незважаючи на труднощі «Україна, щодня стає дедалі краще».

Президент України висловив співчуття та солідарність з американським народом через наслідки урагану.

Петро Порошенко відзначив ефективність співпраці в безпековому та оборонному секторі, а також покращення економічного співробітництва. За його словами, за останні 7 місяці товарообіг між Україною та США зріс в 2,5 рази. «Це символ того, що ми раді американським компаніям на українському ринку і створюємо сотні тисяч робочих місць в Україні та США. Це досягнення ефективної співпраці між нашими країнами», - зауважив Петро Порошенко. Президент США додав: «Бізнес зараз серйозно цікавится Україною, вони бачать значний потенціал».

Порошенко: "Неповага Росії до міжнародних зобов’язань мусить отримати належну відповідь з боку міжнародної спільноти"

Виступ Президента України під час загальних дебатів 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

Вельмишановний пане Президенте,

Ваші високоповажності,

Пані та панове,

Від імені України я щиро вітаю поважного пана Мирослава Лайчака з обранням Президентом 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Пане Президенте, Україна повністю підтримує всі шість пріоритетів, визначених Вами на наступну сесію і готова сприяти Вам у ваших благородних зусиллях.

Чимало має бути зроблено, щоб втілити в реальність наше спільне бачення світу — мирного, процвітаючого та рівного.

Виток насильства продовжує зачіпати все більше і більше країн та регіонів.

Транснаціональний тероризм, використання сили в міжнародних відносинах, розповсюдження зброї масового знищення, криза біженців, бідність, порушення прав людини та вразливість довкілля, лише декілька з тих викликів, які стоять перед нами.

Масштаб викликів вимагає нашої рішучої та спільної відповіді.

Час діяти, і ми маємо дуже вузьке вікно можливостей, щоб уникнути сповзання в безповоротний хаос.

Організація Об’єднаних Націй має бути на вістрі цього процесу.

Україна завжди виступала за необхідність реформування ООН з тим, щоб Організація відповідала вчасно та адекватно на більшість невідкладних глобальних викликів.

У цьому зв’язку, ми вітаємо зусилля, які Генеральний Секретар з першого дня свого обрання докладає для розробки і реалізації повноцінного та всеохоплюючого порядку денного реформування ООН.

Так само ми вітаємо і підтримуємо ініціативу Сполучених Штатів щодо просування ефективної і цілеспрямованої реформи Об’єднаних Націй.

Всеохоплююча реформа Ради Безпеки давно уже назріла.

Сподіваємося, що 72-а сесія Генеральної Асамблеї сповістить про новий етап у міжурядових переговорах стосовно програми реформи Ради Безпеки.

Пане Президенте,

Дозвольте скористатися з цієї нагоди та чітко заявити, що ми, в Україні, не можемо не погодитися із закликом поважати та гарантувати суверенітет у глобальному вимірі.

Цей висновок, що як ніколи на часі, було справедливо проголошено вчора з цієї трибуни.

Коли засновувалася ООН, вона задумувалася для того, щоб підтримувати мир та безпеку у світі на основі принципів поваги до суверенітету та цілісності кордонів.

Нації-засновниці, серед яких була і Україна, прагнули убезпечити світ, де поважають суверенне право вільного вибору.

Це той принцип, на сторожі якого мали бути п’ять постійних членів Ради Безпеки в ім’я сталого миру та безпеки.

Це саме той принцип, який так безцеремонно порушила проти моєї держави одна країна з цієї п’ятірки.

Це саме той принцип, який ми маємо повернути всіма засобами та інструментами, що є в наших руках.

І Україна — це саме те місце для інвестування у цю благородну справу в ім’я сталого миру та безпеки.

Це те, за що мільйони українців боряться з початку російської агресії в 2014 році в Криму і на Донбасі.

Трирічна війна з Росією — це 10 тисяч вбитих, 7% окупованої української території, 20% української економіки — захопленої, знищеної чи просто вкраденої.

Однак, найбільш страшним у цій ситуації є те, що Кремль свідомо обрав тактику посилення людських страждань.

Окупований кримський півострів, відповідно до правозахисників, уже перетворився на територію репресій.

Хто наважиться не погодитися з Кремлем, ризикує своєю свободою і навіть життям.

Українці та кримські татари зазнають арештів навіть через публікацію в соцмережах, або, як це сталося у випадку кримського фермера Володимира Балуха в грудні 2016 року — за вивішування українського національного прапора на приватному будинку.

Тривають переслідування лідерів Меджилісу — представницького органу кримських татар, чия діяльність заборонена російською окупаційною владою.

Лише тиждень тому, Ахтем Чийгоз, заступник глави Меджилісу, був засуджений до 8 років ув’язнення за виступ проти російської окупації.

Інший заступник глави Меджилісу, Ілмі Умеров, який має серйозні проблеми зі здоров’ям, перебуває під домашнім арештом, і йому заборонено покидати Крим для лікування.

Росія безцеремонно порушує Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 71/205 «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Вона продовжує ігнорувати усі заклики Управління Верховного комісара з прав людини забезпечити відповідний та безперешкодний доступ до Криму для міжнародних моніторингових місій з прав людини.

Кремль не виконує також тимчасові запобіжні заходи, визначені Міжнародним Судом ООН.

Міжнародний Суд зажадав від Росії утримуватися від збереження чи накладення нових обмежень на можливість кримськотатарської громади зберігати свої представницькі інституції, включаючи Меджиліс, і забезпечити право українських громадян на навчання українською мовою.

Така неповага Росії до міжнародних зобов’язань мусить отримати належну відповідь з боку міжнародної спільноти.

Міжнародна спільнота має уважно відстежувати ситуацію в Криму, щоб попередити новий геноцид проти кримських татар та українців, інспірований сучасними поборниками сталінської тоталітарної ідеології.

Я розраховую на підтримку вашими делегаціями ініціатив України щодо забезпечення дотримання прав людини в тимчасово окупованому Криму, зокрема наступної відповідної резолюції ГА ООН.

Ми маємо посилити міжнародний режим деокупації Криму.

Той факт, що на найвищому міжнародному рівні — Генеральній Асамблеї ООН — Росія визнана окупаційною державою доводить, що ми на правильному шляху.

Настав час створити міжнародну групу друзів українського Криму для координації наших спільних кроків та дій.

Ми розраховуємо на скоординовану та цілеспрямовану підтримку наших міжнародних партнерів.

Мілітаризація Криму є ще одним безпековим викликом, який зачіпає всю Південну та Східну Європу, а також Північну Африку та Близький Схід.

Україна рішуче засуджує численні військові навчання, які проводяться в Криму, а також біля кордонів України, особливо «Захід — 2017».

Разом із нашими сусідами і партнерами ми закликаємо Росію забезпечити повну відповідність її дій до зобов’язань в рамках Віденського документа ОБСЄ та інших міжнародних правил, що регулюють військову діяльність.

Стан дотримання прав людини та безпекова ситуація на Донбасі є не менш драматичною, ніж в Криму.

Цього року Україна ініціювала три значні спроби започаткування режиму припинення вогню — з нагоди Великодня, збору врожаю та шкільне перемир’я. Однак, російські окупаційні війська та їхні маріонетки знов їх всі порушили.

У порушення Мінських домовленостей Росія продовжує направляти регулярні сили та постачати важке озброєння та боєприпаси окупаційним військам на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Вона безцеремонно відкидає встановлення постійного контролю ОБСЄ над кордоном між Україною та Росією.

Питання звільнення заручників у рамках Мінського процесу зайшло в глухий кут.

Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Люди викрадаються навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція.

Ми пам’ятаємо про 16-річного Степана Чубенка, який був вбитий п’ятьма пострілами в голову після того, як росіяни побачили його з українською стрічкою.

Інший приклад. 63-річний теолог з Донецька, Ігор Козловський, більш, ніж два роки, перебуває у в’язниці через неправдиві обвинувачення та позбавлений можливості спілкування зі своєю сім’єю та друзями.

Росія все ще утримує щонайменше 16 українських політв’язнів на своїй території.

Серед найбільш відомих — український режисер Олег Сєнцов та український журналіст Роман Сущенко.

Просто замисліться.

Крадіжка землі іншого народу … викрадення людей … ведення прихованої війни … збиття цивільного літака ... поширення брехні по всьому світу — чи ця поведінка личить постійному члену Ради Безпеки?

Росія є не контрибутором міжнародної безпеки, а її найбільшою загрозою.

Сьогодні Росія, мабуть, єдина країна в світі, яка має конфлікт — гарячий, заморожений чи потенційний — майже з усіма сусідами.

Пане Президенте,

Головна проблема Донбасу в тому, що Україна та Росія прагнуть цілковито протилежного.

Україна хоче миру та відновлення суверенітету над своєю територією.

Росія хоче контролю над Україною і підриває всі зусилля, спрямовані на відновлення нашого суверенітету у рамках кордонів нашої держави.

Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України.

Україна ніколи не прийме таку домовленість. Не прийме її і міжнародна спільнота.

Нещодавні гібридні «миротворчі пропозиції» від Москви є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток та заморозити конфлікт назавжди.

Ми вітатимемо будь-яку пропозицію, що принесе мир в нашу країну.

Переконані, що повноцінна миротворча операція ООН є єдиним ефективним рішенням для деескалації, захисту народу України та для наближення нас до політичного врегулювання.

Саме тому мандат миротворців повинен покривати усю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон.

Це обов’язкова умова.

Поки кордон використовується як ключовий шлях для постачання озброєння та особового складу на Донбас, доти не буде миру в моїй країні.

В основі цієї місії мають бути керівні принципи миротворчої діяльності ООН.

Одним з них є неупередженість миротворців. У такій місії нема місця для представників агресора. Вони не можуть бути її частиною за визначенням.

Наголошую, що будь-яке зловживання миротворчими інструментами ООН для закріплення наживи агресії є неприйнятним.

Якщо ми маємо можливість принести мир у серце Європи — то для цього повинні визначити правильні параметри.

Повноцінна міжнародна присутність може також допомогти нам впоратися зі зростанням терористичної діяльності на територіях, які зачепив конфлікт.

Терористичний компонент гібридної війни Росії проти України є чітко вираженим і став реальністю щоденного життя на Донбасі.

Три роки тому, світ був приголомшений збиттям в небі над Донбасом рейсу Малайзійських авіаліній MH 17 з 298-а людьми на борту.

Україна рішуче налаштована робити все можливе для притягнення до відповідальності усіх причетних до цього масового вбивства.

Тривають два розслідування — технічне та кримінальне.

Обидва виявили конкретні деталі.

Ті, хто стояв за цим жахливим злочином, прибули з Росії. Ракета була доставлена з Росії.

Смерть жертв рейсу МН17 на совісті Росії.

П’ять країн, що складають Спільну слідчу групу, вирішили притягнути до відповідальності винних за збиття МН17 у рамках нідерландської правової системи.

Цього року, Міжнародний Суд розпочав слухання у справі України проти Росії за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (1999).

Ми сподіваємося, що рішення суду найвищої інстанції ООН допоможе притягнути Російську Федерацію до відповідальності за численні порушення міжнародного права та фінансування злочинів, скоєних з 2014 року.

Розраховуємо на підтримку та сприяння з боку усіх держав-членів ООН у цьому процесі.

Пане Президенте,

Протягом десятиліть, Україна була рішучим контрибутором до глобальної безпеки.

В ім’я миру та в обмін на безпекові гарантії, Україна віддала свій третій найбільший у світі ядерний арсенал.

Двадцять років потому в Україну вдерся той, хто обіцяв поважати та (якщо необхідно) захищати державні кордони України.

Тим не менш, ми залишаємося рішучими прихильниками глобального нерозповсюдження та роззброєння.

Саме тому, ми суворо засуджуємо ядерні випробування та багаторазові запуски балістичних ракет, здійснені Північною Кореєю.

Ми глибоко стурбовані постійним вилученням ресурсів, за рахунок першочергових людських потреб, задля підживлення ядерного арсеналу Пхеньяну, у поєднанні з серйозними порушеннями прав людини.

Ми рішуче виступаємо за посилення заходів, спрямованих на припинення незаконної діяльності Пхеньяну та повернення Північної Кореї у міжнародно-правове поле.

Водночас, дозвольте мені підтвердити заклик України до Ради Безпеки ООН провести детальне розслідування щодо розробки ядерних і ракетних програм Північної Кореї з метою виявлення будь-якої можливої зовнішньої допомоги Пхеньяну в цій сфері.

Ми висловлюємо наше найглибше занепокоєння у зв’язку з теперішньою ситуацією в Сирії.

Вважаємо, що повне виконання та дотримання слова і духу Женевського Комюніке 2012 року та Резолюції РБ ООН 2254 є безумовно необхідним для врегулювання конфлікту в тій країні.

Що привертає нашу особливу увагу у контексті цього кривавого конфлікту, то це використання Росією окупованого Криму як військового форпосту для проектування військової сили в Сирії.

У той час як там триває війна, велика кількість російського військового обладнання перевозиться до Сирії кораблями, що базуються в портах Криму.

Надзвичайно тривожно і те, що Африканський континент теж продовжує страждати від низки неврегульованих конфліктів.

Як непостійний член Ради Безпеки ООН, моя країна не шкодувала зусиль для підтримки Африканського континенту та збереження головних принципів міжнародного порядку — суверенітет, невтручання у внутрішні справи, верховенство права та мирне врегулювання спорів.

Як Голова Комітету, створеного Резолюцією Ради 2127, ми активно підтримували регіональні та міжнародні зусилля для стабілізації ситуації в Центральній Африканській Республіці.

З січня 2017 року Україна перебрала головування 1591 Комітету з питань Судану. Ми маємо твердий намір підтримати міжнародні зусилля з врегулювання конфлікту в Дарфурі.

Африканські країни може цілковито розраховувати на Україну як на надійного друга.

Пане Президенте,

Моя країна повністю віддана імплементації Порядку денного сталого розвитку 2030 та Цілей сталого розвитку.

Незважаючи на серйозні витрати на оборону, які сягають більше 5% ВВП, Україна продовжує здійснювати фундаментальну трансформацію - боротися з корупцією, просувати судову та правоохоронну реформи, впроваджувати децентралізацію, покращувати бізнес-можливості.

Півтора роки тому економічна ситуація в Україні була настільки складною, що ми могли лише мріяти про макроекономічну стабілізацію.

Тепер у нас є всі підстави заявити про економічне відновлення.

Серед ключових пріоритетів Порядку денного ООН у галузі розвитку 2030 в Україні — забезпечення сталого енергопостачання, забезпечення продовольчої безпеки, сприяння розвитку інновацій та стабільної інфраструктури, а також просування ефективної системи охорони здоров'я, доступної освіти та гідної праці.

Я впевнений, що жодна країна не в змозі самотужки досягти сталого розвитку без стійкого миру та безпеки.

Тому, зміцнення миру та сприяння посиленню безпеки має стати рушійною та об’єднуючою силою наших спільних зусиль з досягнення Цілей сталого розвитку.

Україна віддана нашим зобов’язанням відповідно до Паризької кліматичної угоди.

Наші наміри щодо цього питання дуже серйозні. Україна була першою європейською країною, яка віддала на зберігання свою ратифікаційну грамоту Організації Об'єднаних Націй.

Пане Президенте,

Організація Об’єднаних Націй завжди відігравала провідну роль у забезпеченні того, щоб злочини минулого ніколи не могли повторитися.

72-а сесія Генеральної Асамблеї співпадає з 85-тою річницею одного з найбільш смертоносного злочину ХХ століття — Голодомору.

Це був штучний голод в Україні в 1932-1933 роках, організований тоталітарним режимом Сталіна, який призвів до загибелі від 7 до 10 мільйонів українців.

Доктор Рафал Лемкін, автор Конвенції про запобігання та покарання злочину геноциду, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН в 1948 році, назвав знищення української нації «класичним прикладом геноциду».

Я закликаю держави-члени ООН прийняти власне історичне рішення про визнання Голодомору актом геноциду.

Пане Президенте,

Це час випробувань для усіх нас.

Все більше людей гине у війнах та стихійних лихах.

Істина затьмарена «пост-правдою».

Світ знову поділений між тими, хто вірить, що свобода є необхідною, і тими, хто вважає свободу неважливою.

Одна група прагне побудувати краще майбутнє.

Інша — тягне нас у минуле.

Настав час для тих, хто вірить у свободу, єдність.

Настав час для свободи бути сильними, переконливими і переконаними.

Давайте будемо такими!

Дякую за увагу.

В ході 72-ї сесії Генеральної Асамблеї призначено розгляд приблизно 180 питань.

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку у вівторок розпочала роботу 72 сесія Генеральної Асамблеї Організації, що традиційно триватиме до вересня наступного року.

Новим головою сесії став міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак, якого привели до присяги напередодні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Оголошую сесію 72-ї Генеральної Асамблеї ООН відкритою", - оголосив новий голова під час урочистої церемонії в залі пленарних засідань.

Однією з головних подій сесії стануть генеральні дебати та зустрічі високого рівня, які розпочнуться 19 вересня. Очікується, що на них до Нью-Йорка з'їдуться глави близько 100 країн та урядів. Президент України Петро Порошенко також візьме участь у цих заходах, а також виступить на пленарному засіданні Генасамблеї та зустрічі Ради Безпеки ООН.

Як повідомив напередодні в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу постійний представник України при ООН, наша делегація зосереджуватиме увагу на необхідності розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

Російський президент Володимир Путін не братиме участі в заходах у Нью-Йорку. Принаймні, це офіційно підтвердив Кремль.

Нагадаємо: генеральна Асамблея є основним органом ООН, який приймає рішення по окремих важливих питаннях, у тому числі рекомендації щодо миру та безпеки та вибори членів РБ ООН. На порядку денному роботи Генасамблеї також можуть перебувати інші питання, по яких також відбуваються голосування.

Президент США Дональд Трамп зробив низку важливих заяв на відкритті загальнополітичних дебатів в рамках 72 сесії Генеральної асамблеї ООН.

Зокрема, Президент США виступив із закликом до ООН припинити загрози суверенітету держав у світі та відстоювати повагу до державних кордонів, згадавши при цьому ситуацію в Україні, яка потерпає від російської агресії.

Крім того, Трамп в ООН пригрозив знищити Північну Корею й закликав міжнародну спільноту приєднатися до США в засудженні ворожих дій Ірану.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку стартували загальнополітичні дебати за участю глав держав та урядів понад 120 держав.

Глава держави провів зустріч з Президентом Європейської Ради

Президент Петро Порошенко під час робочого візиту до США провів зустріч з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та скоординували позиції щодо української ініціативи із розгортання миротворчої операції ООН на окупованій частині Донбасу. Президент України подякував за рішення про продовження санкцій проти Росії.

Окрему увагу Петро Порошенко та Дональд Туск приділили питанню де-окупації Криму.

Співрозмовники також обговорили підготовку до Саміту "Східного партнерства", який відбудеться в Брюсселі у листопаді.

Петро Порошенко провів зустріч з Федерікою Могеріні

У рамках Генеральної Асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-Президентом Європейської Комісії - Високим Представником Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні.

Глава держави привітав новий рівень взаємодії України з Європейським Союзом, зокрема в контексті набуття чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та встановленням безвізового режиму.

Сторони обговорили також нові стратегічні цілі на шляху європейської інтеграції України. Президент закликав Високого Представника підтримати ініціативи української сторони, що сприятимуть подальшому зближенню з ЄС та проведенню ґрунтовних внутрішніх реформ в Україні.

Президент України поінформував Високого представника про розвиток ситуації на Донбасі та стан імплементації Мінських домовленостей і про ініціативу України щодо розгортання в окупованому Донбасі миротворців ООН, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону.

Глава держави наголосив також, що Україна розраховує на більш дієву підтримку ЄС у питанні звільнення українських політичних в’язнів в Росії та Криму.

Петро Порошенко та Федеріка Могеріні також скоординували позиції напередодні саміту Східного партнерства, який відбудеться 24 листопада у Брюсселі.

Порошенко: "Ми дуже цінуємо, що Сполучені Штати Америки стоять пліч-о-пліч з нами в нашій боротьбі"

Президент України перебуває з візитом у США

«

Ми дуже цінуємо той факт, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч в нашій боротьбі», - сказав Президент Петро Порошенко під час виступу у Військовій академії США «Вест-Пойнт». Він особливо наголосив, що сьогодні керівництво, Президент Сполучених Штатів, зарекомендували себе міцними та надійними захисниками міжнародного права.

«Ваша країна залишається світовим лідером у наданні практичної допомоги Збройним Силам України», - зазначив Петро Порошенко та повідомив, що військові витрати України вже перевищили 6% ВВП — «цифра, яка є набагато більшою, ніж зобов'язання для членів НАТО».

Президент підкреслив, що спільними зусиллями за допомогою США нам вдалося «набагато успішніше розбудовувати повністю нову українську армію, здатну зупинити російську армію — одну з найсильніших у світі».

«Ми цінуємо поради, надані нашими американськими партнерами з питань безпеки та оборонної реформи, зокрема, генерала Абізаїда, який також є випускником «Вест-Пойнта», - зазначив Петро Порошенко.

Президент нагадав про стан Збройних Сил України у 2014 році і про правову норму, що забороняла доступ експертів НАТО до військових інституцій України.

«Мені не потрібно говорити, які сили були за цією нормою. У консультації з нашим парламентом я наказав негайно скасувати цю норму. Завдяки цьому ми можемо разом працювати над реформуванням Збройних Сил України», - сказав Петро Порошенко та додав: «І я дуже пишаюся тим, що ми разом створюємо одну з найсильніших армій на континенті».

Президент принагідно запросив представників Академії «Вест-Пойнт» долучитися до проекту сприяння військовій освіті в Україні шляхом партнерства з одним із українських військових інститутів. «Ми чекаємо вас в Україні, де ви зможете дізнатися більше та отримати власний досвід гібридної війни», - сказав він.

Президент навів приклади успішного військового співробітництва України та США та повідомив, що батальйони, підготовлені американськими інструкторами, демонструють найкращу тактику та найнижчий рівень втрат під час бойових дій.

«Завдяки певному технічному оснащенню, яке вже надали США, жертви серед українських солдатів суттєво знизилися, а завдяки новій оборонній техніці ми можемо зберегти більше життів — як цивільних, так і військових», - повідомив Петро Порошенко.

Президент кадетам Військової академії США: "Ніколи не зраджуйте своїм мріям — це суть успіху"

Президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Сполучених Штатів Америки відвідав Військову академію США «Вест-Пойнт».

Глава держави наголосив, що йому дуже приємно сьогодні знаходитись в такому визначному місці, яке сповнене відчуттями обов'язку і честі, прагненнями до свободи, демократії та гідності. Багато випускників Академії стали лідерами США. Президент нагадав про героя Тадеуша Костюшко (Tadeusz Kosciuszko), який боровся за незалежність США та за демократичну Польщу — незалежну від царської Росії.

«Минули століття і ми вважали, що пригнічення, агресія та неповага до людських свобод були вже в минулому. Справді, світ рухався до прогресу. Однак, на жаль, Росія досі загублена у 18 столітті, не здатна позбутися спадщини тиранії. З гібридним терором і боягузливою агресією — Москва не може прийняти суверенітет України і хоче придушити волю українського народу і нашу свободу. Сьогодні Україна стоїть на передовій лінії за свою незалежність, майбутнє Світу вільних націй і є серед тих, хто бореться за новий і кращий світовий порядок», - зауважив Президент.

Глава держави зазначив, що з розумінням цього українці багато чого досягли. «У 2014 році українці стояли з дерев'яними щитами проти проросійського корумпованого режиму та снайперів у центрі Києва. Без жодного шансу вижити, але із сильним бажанням змінити майбутнє. І вони, здається, були на правильному боці історії», - наголосив він.

«Мрійте про велике і ніколи не зраджуйте своїм мріям. Це суть успіху — на полі бою, в офісі, вдома», - наголосив Президент. Він нагадав, що три роки тому, коли був окупований Крим, а Донбас був занурений у вогонь ніхто не вірив, що Україна зможе протистояти агресії добре оснащеної та підготовленої Росії — ядерній силі.

«Війна, зокрема гібридна, — не лише в технічних можливостях і потенціалі. Це, перш за все, люди — їх воля та переконання. Ми пишаємось, що багато українців з усього світу піднялися на захист своєї історичної Батьківщини», - сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що серед них був і випускник «Вест-Пойнта». «Одразу ж після початку російської агресії проти України у 2014 році Марк Паславський, за позивним «Франко», покинув Сполучені Штати та приєднався до боротьби за нашу свободу», - розповів він та із сумом додав, що герой загинув біля Іловайська. Глава держави нагадав, що відзначив Марка Паславського орденом Данила Галицького, який вручив його родині під час візиту до США у 2015 році.

«Тоді весь світ був свідком облоги Донецького аеропорту протягом 242 днів. 242 дні маленький український гарнізон був оточений ворогом, який переважно складався з російського спецназу. Це саме там російський бліцкриг був зупинений ціною життів ваших однолітків. Навіть вороги називали їх «кіборгами» за мужність і сміливість», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави додав: «Ніколи не здавайся!» — це їхнє гасло — до остаточної перемоги, які б виклики не постали перед вами. «Ніколи не здавайся!» - це гасло найсміливіших українців, які захищають нашу країну та східний кордон демократичної спільноти вже 1306 днів. Вони доводять, що немає такої сили, яка може порушити дух і волю свободолюбної нації». Він зазначив, що все це також добре знайоме і близьке й американському народу.

Президент також зазначив, що розповість про своє відвідання «Вест-Пойнт» та сьогоднішнє спілкування з викладачами та кадетами Академії під час зустрічі з Президентом США Дональдом Трампом.

Президент: "Світ визнає ефективність наших реформ"

Під час робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Президент Петро Порошенко провів зустріч з представниками міжнародних інвестиційних інституцій, під час якої привітав іноземних інвесторів із завершенням процесу розміщення українських суверенних бондів на $3 млрд та подякував за довіру до нашої країни.

«Україна сьогодні вперше за останні три роки, вперше з часу початку агресії Росії проти нашої країни, вийшла на ринки суверенних запозичень», - сказав Глава держави.

При цьому він повідомив, що вже зараз можна підвести перші підсумки: «Україна вийшла на ринок запозичень і запозичила три мільярди доларів. При чому запозичила на рекордний термін — 15 років. Ніколи до цього Україна не запозичувала такого обсягу. Ніколи ми не запозичували на термін в п'ятнадцять років. Це надзвичайно позитивна оцінка інвесторами реформ, які відбуваються в Україні».

Президент наголосив, що «кожен з інвесторів своїм доларом голосує за успіх наших реформ».

Глава держави окремо подякував партнерів України з Міжнародного валютного фонду, Світового банку, з Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку, які «спільно з нами проводили ці реформи і, на сьогоднішній день, світ визнає їх ефективність».

Президент підкреслив, що раніше Україна запозичувала і лише накопичувала борги. «На сьогоднішній день ми робимо реформи і сьогоднішні запозичення є фінансовою подушкою — фінансовим фундаментом для проведення подальших реформ», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент разом з дружиною зустрівся з лідерами української громади та представниками кримськотатарських організацій в США

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко зустрівся з лідерами української громади та представниками кримськотатарських організацій в США. Президентське подружжя оглянуло Український музей у Нью-Йорку.

Глава держави подякував закордонним українцям за підтримку та допомогу. "Ніколи за всю історію української держави, після відновлення незалежності, Україна не відчувала такої величезної допомоги, об'єднання всіх українців світу, щоб реалізовувати завдання, які зараз стоять перед українською державою", - підкреслив він. Зокрема, Петро Порошенко нагадав про створення нової армії України, в тому числі з допомогою української діаспори. Глава держави відзначив кроки, які зробив американський Конгрес у допомозі Україні, в тому числі рішення про надання оборонної зброї.

"Це не просто позиція, яка дозволяє нам значно підвищити ціну, яку заплатить російський агресор, якщо він перейде до наступальних дій, але це ще відкриває можливості для надання нам аналогічної допомоги з боку Великобританії, Канади, інших держав. Чекаємо політичного рішення США", - сказав Президент, додавши, що в цих переговорах дуже далеко просунулись.

Він підкреслив: "Ще одна важливість оборонної зброї - це не просто протитанкові ракети "Джевелін". Ми виробляємо самі "Стугну", яка має інший принцип, але дуже ефективна. Ми говоримо про систему радіоелектронної боротьби, яка презентує світу неспростовні докази злочинів Росії - звідки вони відкривають вогонь, щоб вбивати наших цивільних, звідки і коли, якого калібру вони підтягнули заборонене Мінськими угодами важке озброєння. І, врешті решт, це докази, які дозволять нам сформувати юридичну позицію, коли будуть розглядатися злочини РФ в міжнародному суді в Гаазі". Президент підкреслив, що "це не просто зброя, а це є юридичним інструментом захисту української позиції".

"Українці є нацією миру. Ми нікого не хочемо вбивати, але вже наша держава заплатила надзвичайно високу ціну - понад 10 тис. українців, в тому числі 2 700 українських воїнів, віддали своє життя", - підкреслив Петро Порошенко. Він наголосив, що українці є європейською нацією і подякував українській діаспорі в Європі за спільну роботу, яка дозволила ратифікувати Угоду про асоціацію і розпочати її імплементацію.

Глава держави проінформував про хід реформ в Україні. Зокрема, нещодавно була проголосована освітня реформа. Президент додав, що Верховна Рада продовжить розгляд реформи судочинства, щоб створити незалежну судову інституцію і повернути українцям право на правду.

Окремо Президент наголосив на важливості підтримки кримськотатарського народу. "Маємо спільно, всі разом продемонструвати, що проблема кримськотатарського народу - є нашою спільною проблемою. Ми є єдині і солідарні. І ми не збираємось миритися з тим, що робить агресор і окупант", - наголосив Глава держави, нагадавши про незаконно заарештованого Ахтема Чийгоза.

Глава держави також нагадав про вшанування 85-річчя роковин Голодомору і важливість визнання його геноцидом. "Ми не просто зараз захищаємо Україну і українців, які віддали своє життя за нашу незалежність, але ми пам'ятаємо нашу історію і зберігаємо пам'ять", - підкреслив Петро Порошенко.

Президент УККА Андрій Футей зазначив, що присутні на зустрічі українці багато зусиль докладають для допомоги Батьківщині та захисту прав і свобод українців, незалежно від місць проживання. Він запевнив: "Наша ціль - одна об'єднана громада, яка може впливати на уряд США і американський конгрес з приводу її закордонної політики, і таким чином допомагати у ваших двосторонніх зусиллях". За його словами, будуть продовжені зусилля, щоб переконати американський уряд надати летальну зброю і більше фінансування для оборонної, енергетичної, гуманітарної допомоги та підтримки в реформуванні.

Схожі новини